Lupta pentru şefia Senatului: Luni, etapa pe partide şi meciul din plen. Urmează faza la Curtea Constituţională

Debarcarea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului a deschis competiţia pentru poziţia a doua în stat, revendicată de opoziţie, dar râvnită şi de putere, în cadrul căreia se va negocia luni dimineaţă astfel încât după-amiază coaliţia să meargă cu un candidat comun în plen.

Urmărește
531 afișări
Imaginea articolului Lupta pentru şefia Senatului: Luni, etapa pe partide şi meciul din plen. Urmează faza la Curtea Constituţională

Lupta pentru şefia Senatului: Luni, etapa pe partide şi meciul din plen. Urmează faza la Curtea Constituţională (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Alegerea unui nou preşedinte al Senatului ar urma să aibă loc luni după-amiază în plen.

Din partea opoziţiei există doar un candidat, Titus Corlăţean, susţinut atât de PSD - care revendică funcţia de preşedinte al Senatului, cu argumentul că acest post îi revine pe toată durata actualei legislaturi -, cât şi de partenerii din USL, respectiv PNL şi PC.

Deşi USL susţine că, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale din 2005, PSD este singurul îndreptăţit să aibă candidat la şefia Senatului, opoziţia nu are suficiente voturi pentru a-şi impune punctul de vedere.

De altfel, PDL a şi anunţat că doreşte să-şi impună candidatul. Însă, pentru a avea câştig de cauză la vot, democrat-liberalii trebuie să obţină susţinerea întregii coaliţii guvernamentale. O decizie în coaliţie urmează să fie luată în şedinţa de luni dimineaţă, unde PDL trebuie să ajungă la un acord cu UDMR, care a ridicat pretenţii la funcţia de preşedinte al Senatului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX că în Uniune se înregistrează un "trend puternic" de a avea un candidat propriu la şefia Senatului, o decizie urmând să fie luată însă după discuţii în coaliţie.

"Din ceea ce am discutat noi, se conturează poziţia foarte tranşantă a grupului UDMR de la Senat şi a conducerii UDMR şi aproape toţi susţin varianta candidatului propriu la şefia Senatului. Nu am discutat despre nume, despre cine ar fi vorba. Au fost şi păreri care spuneau că, în anumite condiţii, putem susţine şi un alt candidat, dar până când nu discutăm cu colegii din coaliţie şi cu premierul Emil Boc nu vreau să mă lansez în speculaţii. În coaliţie nu am discutat aceste aspecte. În acest moment, pot să spun că trendul este de a avea un candidat propriu şi este unul foarte puternic. Vom stabili cine ar putea fi candidatul nostru dintre cei nouă colegi senatori după ce va avea loc o întâlnire în coaliţia guvernamentală. Până atunci nu vom avea o astfel de decizie. Prima dată aş vrea o discuţie şi o abordare foarte serioasă în coaliţie", a spus preşedintele UDMR.

Anterior, senatorul Gyorgy Frunda - cel care ar putea fi candidatul Uniunii - explicase argumentele UDMR pentru a revendica acest post: "Dacă suntem într-o coaliţie, iar partidul cel mare dă primul-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor, atunci ar fi logic ca (...) funcţia de vicepremier şi cea de preşedinte la Senatului să aparţină UDMR".

Liderii PDL susţin, însă, la unison că funcţia trebuie să le revină. Până acum, aceştia nu au anunţat public candidatul pe care îl vor avea, ci au înaintat diverse propuneri: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Anca Boagiu, Petru Filip şi Mihai Stănişoară. Dintre aceştia, Vasile Blaga este cel mai vehiculat nume şi probabil va fi şi nominalizat luni oficial, în şedinţa BPN al PDL.

Stabilirea candidaţilor ţine de bucătăria partidelor şi de alianţele în care se află acestea.

Odată cu desemnarea acestora, bătălia se mută în Senat şi, mai departe, probabil că va fi prelungită prin sesizarea Curţii Constituţionale. De altfel, la CC se află deja sesizarea făcută de Mircea Geoană care contestă hotărârea de revocare a sa din funcţie. Oricum, partidele nu au de gând să aştepte răspunsul Curţii la această sesizare, astfel că dorinţa tuturor este de a alege un nou şef la Senat cât mai repede, adică luni după-amiază.

Având în vedere însă poziţiile combatanţilor, se aşteaptă ca primul punct al plenului de luni al Senatului să fie "scandalul", intrat deja în tradiţia şedinţelor acestui for legislativ - opoziţia va contesta dreptul puterii de a avea candidat, coaliţia va susţine contrariul. Dacă partidele din coaliţie vor fi ajuns la un acord până atunci şi vor susţine un singur candidat, cele câteva voturi pe care le au în plus faţă de opoziţie le vor putea permite să se impună în final, indiferent pe câte voci vor încerca PSD şi PNL să se opună.

Ceea ce poate face opoziţia în ultimă instanţă este doar să tragă de timp prin intervenţii repetate "pe procedură" şi cereri de pauze de consultări. Inevitabil însă, se va ajunge şi la vot - luni pe seară sau în altă zi. Dacă puterea îşi va impune candidatul, USL mai are opţiunea atât de uzitată în orice circumstanţă de a face apel la Curtea Constituţională. Iar de aici noi scenarii sunt posibile.

(Material de Ioana Câmpean, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici