Lupul dacic din logo-ul României la Consiliul UE, subiect de „cârcoteli” în Parlament

Conducerile reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au discutat în contradictoriu despre simbolul pe care România a ales să îl promoveze în perioada în care va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Urmărește
5910 afișări
Imaginea articolului Lupul dacic din logo-ul României la Consiliul UE, subiect de „cârcoteli” în Parlament

Lupul dacic din logo-ul României la Consiliul UE, subiect de „cârcoteli” în Parlament

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, în şedinţa comună din 3 octombrie, ca în perioada premergătoare (15 octombrie - 31 decembrie 2018), cât şi în perioada derulării efective a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene (1 ianuarie - 30 iunie 2019), toate documentele pentru corespondenţa externă să fie întocmite cu logo-ul Preşedinţiei României la Consiliul UE, anumel un lup dacic stilizat.

„În acea perioadă este aşteptată participarea mai multor delegaţii oficiale din statele membre. Se propune ca în perioada premergătoare din octombrie până în sfârşitul lui decembrie precum şi în perioada derulării efective a Preşedinţiei, 1 ianuarie - 30 iunie 2019, toate documentele pentru corespondenţa externă să fie întocmite conform unor anumite caracteristici, potrivit anexelor. Da, identitate vizuală! Acest logo prevăzut în anexe să fie inscripţionat şi pe produsele de birotică şi papetărie, rechizite, cadouri de protocol şi orice alte materiale care vor face obiectul promovării evenimentelor la nivel parlamentar”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, potrivit stenogramei oficiale a şedinţei comune.

Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR), şi-a întrebat colegii dacă se mai poate schimba logo-ul cu lupul dacic stilizat, pentru că există riscul să nu-l înţeleagă nimeni în afara românilor.

„De exemplu, Coloana lui Brâncuşi este mult mai reprezentativă decât acest lup pe care nu-l înţelegi, adică abia înţelegem noi în România, la aşa stilizat cum este (…) Seamănă ori cu un cuţit, ori cu o flacără orizontală, numai noi, românii, înţelegem lupul”, a spus Bulai.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a afirmat că el nu şi-a dat seama ce reprezintă logo-ul României.

„Realitatea este că, vă spun sincer, şi eu m-am uitat în primul rând la simbolul de pe hârtie şi n-am înţeles ce reprezintă. Acuma mi-a explicat un coleg, zice: Vezi, că e lupul dacic!. A, da! Seamănă. Stilizat”, a afirmat Tăriceanu.

„Să ştiţi că am văzut la multe reuniuni tot felul de simboluri, care, te uitai, nu-ţi sugerau nimic, poate dacă ai o imaginaţie peste medie, mai înţelegi; la unele te prinzi, la asta eu nu m-am prins. Dar poate să existe o notă explicativă undeva, în mapele care le dăm: Dom`ne, să ştiţi că chestia aia care o vedeţi e lupul dacic, care… şi cu asta, basta! Am încheiat povestea”, a propus şeful Senatului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea (PSD), a apreciat că „e cam târziu” pentru schimbarea logo-ului României şi a adăugat că „n-ar da foarte bine ca, în România, Guvernul şi Parlamentul să aibă două identităţi vizuale”. „Acum, se poate face băşcălie de orice, dar cred că ne rămâne nouă, tuturor, şi tuturor instituţiilor sarcina să explicăm despre ce e vorba totuşi. Eu nu ... mă abţin, nu vreau să comentez nici bine, nici rău. Probabil că un artist…”, s-a referit Dragnea la simbolul ales de România.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Marilen Pirtea (PNL), a explicat că logo-ul semnifică „o tranziţie”.

„E corect, e lupul dacic, dar semnifică formarea Statului Român, de la daci, de la lupul dacic până la steagul României, în tranziţie. Dar, începând cu capul de la daci, da, din stânga, şi finalizând coada, cu România. Şi pe stema României toate simbolurile, capetele încep de la stânga. Da, adică de la daci am ajuns la România. E o tranziţie”, a apreciat Pirtea.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), s-a arătat deranjat de „cârcotelile” colegilor. „Deci, domnul preşedinte, haideţi să fim serioşi! Cârcotaşi găsim foarte mulţi. Să cârcotim că de ce e în stânga, de ce e în dreapta. Există un simbol”, a spus Iordache.

„Domnule Iordache, staţi, dom`’le, să cârcotim!”, i-a replicat Dragnea.

„Păi, cârcotim ca să ne aflăm în treabă, domnule preşedinte! (…) Bun. Deci, eu vă propun ca acest simbol, pe care Guvernul deja îl promovează, şi Parlamentul să fim de acord cu acest simbol. Că le explicăm mai mult, că unii înţeleg mai uşor, că alţii mai greu, dar noi nu venim în plus faţă de acest simbol decât cu dimensiunea parlamentară. Să cârcotim până mâine că de ce e albastru şi nu verde!? Hai să fim serioşi!”, a continuat Iordache.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a stârnit râsete în sală, potrivit stenogramei.

„Eu cred că, domnule preşedinte, ca şi o glumă dacă-mi permiteţi. Vreau să vă spun, data viitoare vă rog să lăsaţi UDMR-ului posibilitatea de a propune un asemenea logo, şi va fi totul în regulă”, a afirmat Cseke Attila.

Discuţia s-a terminat după ce liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, şi-a chestionat colegii dacă înţeleg ce reprezintă logo-ul pe care l-a avut Franţa în timpul exercitării preşedinţiei Consiliului UE.

„Un scut? Şi ce are pe el? (...) Nasul lui de Gaulle!”, a exclamat Tăriceanu.

Concursul privind desemnarea logoului preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene a fost câştigat, la 9 noiembrie 2017, de un elev al Colegiului Naţional „I.L.Caragiale”din Bucureşti, Ioan Nicolae Dobrinescu, cu un lup stilizat.

Câştigătorul concursului a explicat însemnătatea logoului creat: „Pentru mine, Uniunea Europeană trebuie să fie sigură pe sine, puternică. Da, ca un lup. Un lup care din ce am învăţat la istorie este prezent în toate culturile europene”. Elevul a fost premiat cu 3.000 de euro şi o vizită la Bruxelles.

Desemnarea câştigătorului s-a făcut prin decizia juriului, în procent de 50%, iar celălalt criteriu, care a contat în proporţie de 50%, l-a reprezentat punctajele şi mesajele obţinute pe reţelele de socializare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici