- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.06.2015, 19:55)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Macovei, despre cazul Ponta: Comisia Europeană spune, în MCV, că în Guvern trebuie să fie oamenii cei mai integri
Comisia Europeană spune, în MCV, că din Guvern trebuie să facă parte oamenii cei mai integri, a declarat, joi, în Comisia LIBE a Parlamentului European, europarlamentarul Monica Macovei, subliniind că este inacceptabil să existe oameni trimişi în judecată sau cu probleme penale.
Urmărește
274 afișări
Macovei, despre cazul Ponta: Comisia Europeană spune, în MCV, că în Guvern trebuie să fie oamenii cei mai integri (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
"România şi românii nu au nicio vină că au un prim-ministru acuzat de infracţiuni, de fapte penale, inclusiv de corupţie, care nu demisionează, care a plecat în Turcia să se opereze la genunchi şi s-a declarat «în incapacitate» de a conduce Guvernul. România şi românii nu au nicio vină că au un prim-ministru care dispreţuieşte Justiţia şi care se ascunde în spatele imunităţii parlamentare. Am ajuns astăzi să discutăm despre România în Comisia LIBE, pentru că prim-ministrul Ponta şi majoritatea sa parlamentară atacă justiţia, atacă instituţiile statului din justiţie şi vor să schimbe Codul penal şi Codul de procedură penală, aşa, dintr-o dată, rapid, numai prin modificări care împiedică desfăşurarea anchetelor", a afirmat europarlamentarul PPE Monica Macovei, la dezbaterile din Comisia LIBE a Parlamentului European privind situaţia din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Macovei a reamintit faptul că în rapoartele MCV din 2012 până în prezent se arată că nu există o voinţă politică a majorităţii parlamentare.
"În toate rapoartele Comisiei din toţi anii aceştia se spune foarte clar acelaşi lucru: instituţiile îşi fac treaba, judecătorii şi procurorii, la fel, dar partea a doua - cu voinţa politică de a lupta împotriva corupţiei - este o mare problemă. Nu există voinţă politică a majorităţii parlamentare. Şi asta din vara lui 2012, aceste rapoarte, dacă le citiţi – 2012, 2013, 2014, să vedem ce ne aduce 2015 -, spun acelaşi lucru: de când Guvernul Ponta şi ceilalţi, coaliţia lui, sunt la putere nu există voinţă politică", a spus Macovei.
Referitor la ridicarea imunităţii, Macovei a reamintit că CE spune, într-un "citat din MCV", că "din Guvern trebuie să facă parte oamenii cei mai integri şi că este inacceptabil să existe oameni trimişi în judecată sau cu probleme penale".
"Şi aşa este: într-un Guvern trebuie să fie cei mai integri. Atunci, din acest punct de vedere avem o problemă cu faptul că nu se ridică imunitatea", a mai spus europarlamentarul român.
Macovei s-a referit şi la modificările celor două coduri, prin care se încearcă "oprirea investigaţiilor".
"Sunt 23 de proiecte, ieri erau 23 de proiecte care modificau Codul penal şi Codul de procedură penală. Dintr-o dată. Ele sunt Coduri noi, în mod normal, după câţiva ani de zile de aplicare, vezi ce probleme au şi dacă trebuie sau nu să sufere modificări. Dintr-o dată însă, parlamentarii, pentru că sunt iniţiative parlamentare, toate venite din partea puterii, adică a PSD şi a celorlalţi care formează coaliţia, toate încearcă să oprească investigaţiile", a explicat Macovei.
Ea a precizat că, dacă aceste 23 de proiecte vor fi adoptate, "se reduce dramatic posibilitatea de a organiza flagranturi, se stabileşte un termen de 6 luni pentru denunţuri, pentru cel care a dat mită -nu ştiu de ce nu 8 luni sau 9 luni -, de fapt, se încearcă să se reducă prescripţia, se reduce şi prescripţia".
"Se atacă puterea judecătorească prin faptul că se consideră că, de exemplu, dacă un procuror nu termină un dosar în doi ani, este abuz de putere al organelor judiciare şi este o infracţiune. Deci, independenţa justiţiei este în pericol şi, repet, sunt 23 de proiecte. Nu sunt oprite, au dat termen în vară, în mijlocul lui iulie", a avertizat Macovei.
La rândul său, europarlamentarul Cristian Buşoi (PPE) a declarat că este "foarte clar pentru toţi că Parlamentul nu ar trebui să blocheze cercetarea în cazul unui înalt demnitar pentru fapte care sunt de interes public şi care au legătură cu funcţia pe care o ocupă demnitarul".
El s-a arătat "foarte mâhnit" de situaţia în care se află România "pentru că majoritatea parlamentarilor a refuzat să permită justiţiei să-şi continue investigaţiile".
Buşoi a spus că propunerile legislative de modificare a codurilor sunt inacceptabile şi că ele ar crea "o situaţie foarte dificilă României care se află deja sub o monitorizare foarte atentă în ceea ce priveşte justiţia".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe