Macovei, despre declaraţiile lui Ponta în cazul Lukoil: Premierul, mai preocupat să apere interesele ruşilor decât să susţină o justiţie corectă

Candidatul independent la Preşedinţie Monica Macovei l-a acuzat, marţi, pe premierul Victor Ponta că prin declaraţiile în cazul Lukoil dovedeşte că este mai preocupat să apere interesele ruşilor, decât să susţină o justiţie corectă.

Urmărește
572 afișări
Imaginea articolului Macovei, despre declaraţiile lui Ponta în cazul Lukoil: Premierul, mai preocupat să apere interesele ruşilor decât să susţină o justiţie corectă

Monica Macovei (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

“Asemănarea dintre criticile lui Victor Ponta aduse procurorilor care investighează cazul de evaziune de la Lukoil şi discursul ambasadorul Rusiei la Bucureşti pe aceeaşi temă este o dovadă clară că Ponta este mai preocupat să apere interesele ruşilor, decât să susţină o justiţie corectă şi recuperarea prejudiciilor”, afirmă Macovei, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ea precizează în comunicat că Oleg Malghinov, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, s-a arătat “foarte îngrijorat" de acţiunea procurorilor la rafinăria Petrotel-Lukoil şi şi-a exprimat speranţa că „ancheta se va face nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit (...) de interesele relaţiilor ruso-române”.

“Mă întreb: de ce anchetarea unui caz de evaziune/corupţie ar afecta negativ interesele relaţiilor dintre România şi Rusia? Victor Ponta nu-şi pune însă astfel de întrebări, ci, mai rău, a preluat mesajul ambasadorului Rusiei şi a mers mai departe, criticând procurorii pentru că au pus sechestru pe bunurile companiei ruseşti Lukoil”, precizează Monica Macovei.

Potrivit acesteia, “din reacţia lui Ponta se poate lesne vedea că nu apăra interesele românilor, furaţi de atâţia ani, ci interesele celor acuzaţi de corupţie”.

”Este o trădare a intereselor României”, acuză Macovei.

“Până acum l-am văzut pe Ponta atacând Justiţia ca să-i apere pe corupţii din PSD şi din partidele aliaţilor politic. Acum atacă Justiţia ca să ia apărarea unei companii ruseşti. Până acum, dintre hoţii din PSD şi români, Ponta a ales mereu hoţii. Acum a trecut la un alt nivel: dintre Putin şi români, Ponta a ales Putin”, afirmă Monica Macovei.

Ea menţionează că a văzut în ultimele două săptămâni “câteva exemple din cât s-a furat în România în ultimii ani - în dosarele Microsoft, Loteria, Lukoil etc”, adăugând că este vorba despre ”pagube de sute de milioane de euro”.

“De aceea, ca preşedinte, voi susţine investigarea tuturor privatizărilor care au distrus industria românească, au păgubit bugetul şi au lăsat pe drumuri milioane de oameni. Banii furaţi din bugete reprezintă şcoli, spitale, drumuri, slujbe pierdute. Totul s-a convertit în vile, piscine şi conturi în străinătate. Trebuie să recuperăm tot ce se poate din aceşti bani”, mai arată Monica Macovei în comunicatul de presă.

Premierul Victor Ponta a reluat, marţi, ideea că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

"Îmi doresc ca, ori de câte ori este vorba de locuri de muncă, să avem o poziţie foarte clară, de salvare a acestora. Vreau să spun încă o dată - şi îl rog pe ministrul Justiţiei să transmită corect ceea ce am spus - e foarte bine ca justiţia să îşi facă datoria, ca cei care au păgubit statul să plătească şi să recuperăm prejudiciile. Îi felicit pe toţi procurorii şi judecătorii care ne ajută să îi pedepsim pe cei vinovaţi. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă - că noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecătorului - de...în cazul Lukoil sunt 3.500 de angajaţi. Mă bucur că o să îşi primească salariile vineri şi să avem de fiecare dată o gândire de a salva locurile de muncă şi interesele economice", a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.

El i-a cerut ministrului Justiţiei să explice tuturor nu doar că Guvernul nu intervine în justiţie, ci laudă justiţia când prinde evazionişti fiscali, dar că cei 3.500 de angajaţi veneau în faţa Guvernului dacă nu îşi primeau salariile.

Luni, premierul Ponta declara că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea prsoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

El a insistat asupra faptului că Lukoil are 3.500 de angajaţi, iar activitatea acesteia este foarte importantă şi pentru alte companii din economia românească, arătând că nimeni nu fugea din ţară cu conductele companiei, indisponibilizate acum, şi exprimându-şi speranţa ca dictonul "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.) să fie aplicat prin limitare la "Fiat Justitia", nu şi la moartea lumii.

De asemenea, într-o scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului în 3 octombrie, sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

În scrisoare, aflată în posesia MEDIAFAX, sindicatul salariaţilor din Petrotel-Lukoil şi Uniunea Sindicatelor Lukoil din România, în numele cărora semnează preşedintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societăţii, astfel încât rafinăria Petrotel-Lukoil să poată funcţiona normal şi să poată fi plătite salariile muncitorilor.

Marţi dimineaţa, Lukoil a anunţat că sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, precizând că rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

Tot marţi, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au făcut, joi, percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa că au fost făcute 23 de percheziţii la sediile Petrotel-Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Vineri, la o zi de la percheziţii, Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.

De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.

Tot luni, Lukoil a anunţat că rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici