Macovei: Dezbinarea CSM este strategia USL pentru subordonarea justiţiei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei declară că USL şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, acţionează în aceste zile pentru dezbinarea CSM punând în aplicare o strategie de subordonare a justiţiei după principiul "divide et impera".

Urmărește
813 afișări
Imaginea articolului Macovei: Dezbinarea CSM este strategia USL pentru subordonarea justiţiei

Macovei: Dezbinarea CSM este strategia USL pentru subordonarea justiţiei (Imagine: Gabriel Petrescu /MediafaxFoto)

"Principiul după care acţionează în aceste zile USL pare să fie «divide et impera». Sau, mai exact: «dacă nu poţi să-i stăpâneşti, dezbină-i», iniţiat de ministrul MonaMona Pivniceruecutorul dorinţelor USL, şi susţinut de diverşi membri USL pe plan mediatic. Asistăm în ultimele zile la un atac sistematic asupra unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (...) Pare tot mai clar că cineva îşi doreşte subjugarea justiţiei, inclusiv a CSM, ca parte a sistemului, şi mă întreb cine are interesul să dezbine CSM? Cine are interesul să-i asmută unii împotriva altora pe judecători şi procurori? Eu văd un singur răspuns: aceasta este strategia USL pentru a-şi subordona justiţia", afirmă Macovei, într-o declaraţie postată vineri pe blogul său.

Potrivit eurodeputatului democrat-liberal, USL a pornit această acţiune în urma avizului negativ dat de CSM propunerilor făcute de ministrul Pivniceru pentru funcţiile de Procuror General şi procuror-şef al DNA.

"CSM a dat dovadă că poate fi unit atunci când este vorba de respingerea propunerilor făcute de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de Procuror General şi procuror şef DNA. Toată ţara a văzut prestaţia mediocră a candidaţilor propuşi de Pivniceru. Avizul negativ motivat al CSM de respingere a acestor candidaturi nu lasă loc interpretărilor, dar acest aviz negativ a lovit interesul USL de acaparare a justiţiei. Cred că de aceea USL a pornit acţiunea «dezbină-i ca să îi stăpâneşti»", susţine Macovei.

Ea adaugă că USL şi Asociaţia Magistraţilor din România, care a fost condusă în trecut de ministrul Pivniceru, au început o "prigoană împotriva unor magistraţi".

"Numirea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM nu încalcă nicio lege, cu atât mai puţin Constituţia. Pare mai degrabă un pretext pentru a începe prigoana împotriva unor magistraţi. Vehemenţa cu care USL şi Asociaţia Magistraţilor din România – condusă până nu demult de însuşi ministrul Justiţiei şi aflată sub tutela judecătoarei Viorica Costiniu al cărei soţ este judecat pentru corupţie – duc această prigoană ne arată un singur lucru: USL nu vrea independenţa reală a justiţiei, ci vrea să îşi scape penalii", declară Macovei.

Ea argumentează că CSM a început să fie apreciată de Comisia Europeană, dar şi de Comisia de la Veneţia pentru rolul jucat în ultima perioadă de apărător la nivel public al independenţei justiţiei, iar judecătorii şi procurorii CSM sunt datori să nu compromită acest progres.

"Magistratii angajaţi în această luptă să reflecteze, înainte de a lua decizii, la efectele acţiunilor lor pe plan european, care se vor reflecta iîn raportul MCV. Evaluarea MCV depăşeşte graniţele ţării şi determină decizii ale Comisiei Europene şi ale Statelor Membre în raport cu credibilitatea şi independenţa magistraţilor din România; sau, implicit, lipsa acestora", avertizează Macovei, care mai îndeamnă "judecătorii, procurorii şi întreaga societate să se opună acestui regres".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici