Macovei: Intrarea României în Schengen a rămas pe agenda JAI datorită intervenţiei lui Băsescu

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, sâmbătă seară, la Suceava, că intrarea României în Schengen a rămas pe agenda JAI ca urmare a intervenţiei şi insistenţei preşedintelui Traian Băsescu.

Urmărește
1329 afișări
Imaginea articolului Macovei: Intrarea României în Schengen a rămas pe agenda JAI datorită intervenţiei lui Băsescu

Macovei: Intrarea României în Schengen a rămas pe agenda JAI datorită intervenţiei lui Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Macovei a spus în cadrul unei întâlniri cu membrii PDL la prezentarea moţiunii "Reformiştii" că în cadrul Consiliului JAI, care s-a desfăşurat joi, s-a amânat discutarea intrării României în Schengen pentru decembrie 2013, când se va relua discuţia, iar faptul că acest subiect a rămas pe agenda Consiliului JAI este numai datorită intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu.

"Corlăţean, un mare diplomat, suţinut de Ponta şi de Antonescu, a spus că nu-l interesează Schengen. A decis pentru toţi românii că nu vrem în Schengen, să stăm acasă supăraţi şi când vor vrea ei să ne ia, să ne sune. Asta este ţâfnă şi aplicarea proverbului că - Prostul nu e prost destul până nu e şi fudul", a spus europarlamentarul PDL.

Ea a arătat că România a vrut în UE şi a intrat fără să fie finalizate reformele în justiţie şi anticorupţie, dar că au fost făcute promisiuni că vor fi realizate.

Macovei a mai explicat că de doi-trei ani MCV este legat de Schengen.

"Nu putem să-l dezlegăm artificial. Este legat MCV de Schengen pentru că spaţiul Schengen este un spaţiu de încredere. Toţi europenii îşi pun încrederea pe umerii românilor şi bulgarilor că vor păzi granţia externă a UE şi trebuie să aibă încredere în noi", a spus europarlamentarul.

Ea a ţinut să sublinieze că fără intervenţia preşedintelui Traian Băsescu, intrarea României în Spaţiul Schengen era scoasă de pe agendă.

"A rămas pe agenda JAI din decembrie 2013, după următorul raport MCV, la intervenţia şi insistenţa preşedintelui Băsescu. Altfel era scos de pe agendă", a spus Macovei.

Ea a arătat că USL se află de un an la guvernare şi a avut două rapoarte MCV critice la adresa clasei politice, Guvern şi Parlament.

"Primul vinovat pentru cele două rapoarte critice este Guvernul USL. Din cauza acestor două rapoarte critice, discutarea intrării României în Schengen a fost amânată. E foarte clar. Guvernul Ponta este vinovat pentru amânarea intrării României în Schengen", a spus Macovei.

Ea a precizat că ultimul raport MCV atrage atenţia premierului să nu mai ţină miniştri cu probleme penale în Guvern, subliniind că Victor Ponta ştie că sunt vizaţi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, trimis în judecată, şi ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, investigat penal.

"Ponta şi USL îşi protejează baronii împotriva interesului ţării pentru că interesul ţării este să intrăm în Schengen. Cât îi lua lui Ponta să scape de Fenechiu şi de Dragnea? Îi lua câteva minute să facă o cerere de revocare pe care să o trimită la Preşedinţie. O astfel de dovadă de bună credinţă din partea României ar fi însemnat foarte mult pentru decizia de joi", a spus Macovei.

Ea a mai arătat că o altă recomandare MCV făcea referire la numirea transparentă şi credibilă a procurorului general şi procurorului şef DNA, dar că după o primă procedură care a fost un rateu nu s-a mai întâmplat nimic.

"În continuare USL îşi urmăreşte obiectivul de a opri anchetele", a mai declarat Monica Macovei.

Miniştrii de Interne şi Justiţie din statele membre UE reuniţi, joi, în Consiliul JAI, au convenit amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei până la o dată ulterioară nedefinită.

De asemenea, miniştrii din Consiliul JAI au decis ca rediscutarea temei să aibă loc într-o reuniune în luna decembrie a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici