- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.05.2012, 18:09)
- Liviu Dadacus ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Macovei: Propunerea lui Ponta privind procurorul general, o restauraţie a regimului Năstase-Stănoiu
Europarlamentarul PDL Monica Macovei consideră că propunerea premierului Victor Ponta de schimbare a procedurii de numire a procurorului general şi a procurorilor şefi DNA şi DIICOT reprezintă "o restauraţie a regimului Năstase-Stănoiu".
Urmărește
350 afișări
Monica Macovei (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Macovei susţine, într-o declaraţie remisă vineri MEDIAFAX, că propunerea lui Ponta este una "proastă" pentru că încalcă angajamentul asumat de România la intrarea în UE şi înscris în MCV, care prevede menţinerea sistemului legal şi instituţional în care funcţionează DNA, inclusiv a procedurii de numire a şefului DNA.
Potrivit lui Macovei, procedura actuală asigură răspunderea celor care fac propunerea şi numesc.
"Din 2005, propunerea o face ministrul Justiţiei, iar numirea o face preşedintele ţării. Dacă aceştia fac o numire proastă, electoratul ştie cine este responsabil şi trebuie să dea socoteală. Eu l-am propus pe Daniel Morar la conducerea DNA şi, în faţa întregii ţări, mi-am luat răspunderea pentru această propunere. La fel, şi preşedintele Băsescu pentru numirea lui. Deci oamenii ştiu pe cine să aplaude sau pe cine să sancţioneze", precizează Macovei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Europarlamentarul PDL arată că un ministru al Justiţiei care face o propunere proastă trebuie să dea socoteală prin demisie.
"CSM nu poate fi demis, dar un ministru da. Nu există democraţie fără răspundere individuală pentru faptele tale. Răspunderea individuală dispare dacă numirea o face CSM, care este un organ colectiv şi decide prin vot secret, însemnând că nimeni nu raspunde pentru o astfel de numire dacă rezultatele procurorului şef sunt proaste", menţionează Macovei.
Citeşte şi:
Ponta: Procurorul general şi şeful DNA numiţi doar de CSM, actuala politizare este adusă de Macovei
Ea a adăugat că schimbarea procedurii de numire şi revocare a procurorului general şi a procurorilor şefi DNA şi DIICOT a fost facută în 2005 cu acceptul Comisiei Europene care, de peste 5 ani, laudă constant rezultatele DNA şi ale Parchetului General.
"Pentru prima oară în ultimii 22 de ani, vedem politicieni din toate partidele, inclusiv din PDL, cercetaţi, arestaţi sau condamnaţi. Niciunul nu este dosar politic. Asta îi sperie pe Ponta şi gaşca lui. Cercetarea politicienilor din orice partid a început în 2005 când mi-am luat răspunderea identificării şi propunerii procurorului şef DNA şi a procurorului general", mai arată Macovei.
Procurorul general al României şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie numiţi doar de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui ţării, a declarat premierul Victor Ponta.
"Foarte curând va trebui să revenim la sistemul pe care l-am promovat în 2004, când Cristian Diaconescu (actual consilier prezidenţial-n.r.) era ministru al Justiţiei, în care atât şeful DNA, cât şi procuror general să nu mai aibă nicio legătură în ceea ce priveşte numirea nici cu ministrul, nici cu preşedintele, ci doar cu CSM. Ăsta este un sistem politizat adus de Macovei când era ministru foarte bun prieten cu preşedintele", a spus Ponta, joi, la RTV.
El a arătat că, din câte ştie, fără a avea atribuţii în acest domeniu ca prim-ministru, atât şefului DNA, Daniel Morar, cât şi procurorului general Codruţa Kovesi le expiră mandatul în jurul atei de 1 septembrie şi a susţinut că nu a discutat cu ministrul Justiţiei legat de nominalizările pe care acesta urmează să le înainteze.
"Ministrul are de la mine mână liberă totală pentru a asigura independenţa justiţiei şi a propune oameni care să nu aibă nicio legătură nici cu preşedintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atâţia ani şi dacă am urât ceva era să primesc tot felul de influenţe politice. Nu o să fac eu acum exact ce nu îmi plăcea mie atunci", a spus Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
CANCAN.RO
Rețeta de prăjitură cu creme anglaise care Elena Lasconi a câștigat Masterchef de la Pro TV
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe