MAE a propus PD, în 1993, o altă locaţie decât cea din Modrogan 22, dar schimbul a fost refuzat

MAE a precizat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că imobilul din Aleea Modrogan 22 a fost preluat de la RA-APPS în 1993 în scopul relocării Direcţiei Consulare, iar chiriaşului de atunci - PD Bucureşti - i-a fost oferită, pentru eliberarea clădirii, o altă locaţie, dar acesta a refuzat schimbul.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului MAE a propus PD, în 1993, o altă locaţie decât cea din Modrogan 22, dar schimbul a fost refuzat

MAE a propus PD, în 1993, o altă locaţie decât cea din Modrogan 22, dar schimbul a fost refuzat

"Clădirea a trecut în 1993 în administrarea MAE în scopul relocării Direcţiei Consulare a Ministerului Afacerilor Externe mai aproape de sediul central. Chiriaşului de atunci i-a fost oferită, pentru eliberarea clădirii, o altă locaţie, dar acesta a refuzat schimbul, în baza prevederilor legale privind drepturile chiriaşilor. MAE a preluat contractul de închiriere cu PD - filiala Bucureşti", se arată în răspunsul MAE.

Pe de altă parte, MAE menţionează că a încasat chirie de la PD, respectiv PDL pentru utilizarea imobilului.

Ministerul de Externe precizează că a primit chiria stabilită de Primărie şi că aceasta nu a fost influenţată de perioada de alegeri. MAE menţionează, ca exemplu, că în trimestrul al patrulea din 2009, deci în perioada de campanie şi alegeri prezidenţiale, a încasat 7.444,11 lei pentru chirie.

"În momentul în care clădirea din Modrogan nr. 22 a trecut, în 1993, în administrarea MAE aceasta era folosită de PD - filiala Bucureşti, în baza unui contract de închiriere încheiat cu RA-APPS. Cuantumul chiriei s-a situat la nivelul stabilit de către Primăria Capitalei pentru spaţii similare şi a fost indexat trimestrial cu procentul aprobat de CGPM Bucuresti. Cuantumul chiriei nu a fost influenţat de perioadele electorale. Valoarea chiriei încasate de către MAE a trecut ca venit la bugetul statului. Cuantumul chiriei încasate pentru trimestrul patru din 2009 a fost în valoare de 7.444,11 lei", precizează MAE..

Ministerul de Externe precizează, de asemenea, că imobilul nu a fost preluat cu proces-verbal de predare-primire de către MAE, clădirea fiind ocupată de către chiriaş. De asemenea, MAE spune că pe parcursul perioadei care s-a scurs de la preluarea imobilului în administrare au mai existat încercări de readucere a clădirii în administrarea RA-APPS, dar acestea nu au putut fi finalizate.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional, că formaţiunea intenţionează să cumpere sediul Organizaţiei de Bucureşti din Aleea Modrogan 22, întrucât este un sediu bun pentru campaniile electorale.

"Toate partidele intenţionează, în măsura în care îşi permit, să-şi cumpere sediile", a spus Blaga.

Întrebat dacă PDL intenţionează să cumpere acest sediu, Vasile Blaga a răspuns: "Bineînţeles că da. Chiar aş vrea să putem să o facem. Nu este un sediu mare, dar este unul extrem de bun, în special pentru campaniile electorale, îndeplineşte condiţiile suficiente".

Potrivit secretarului general al PDL, un sediu de partid nu poate fi cumpărat decât dacă este la RA-APPS şi a apreciat că trecerea imobilului la RA-APPS trebuia făcută de 20 de ani, nu de acum.

Sediul PDL Bucureşti, aflat pe Aleea Modrogan 22 şi administrat până acum de Ministerul Afacerilor Externe, a fost trecut din nou, după 17 ani, în administrarea RA-APPS, reprezentanţii Guvernului susţinând că transferul se impune deoarece MAE nu are atribuţii în a administra astfel de clădiri.

Transferul imobilului a fost decis printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului şi va fi efectuat în termen de 60 zile, prin protocol încheiat între cele două părţi.

Hotărârea de guvern stabileşte că imobilul situat pe Aleea Modrogan 22 din Bucureşti, proprietate publică a statului, trece, inclusiv cu mijloacele fixe şi obiectele de inventar aferente, din administrarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Prin hotărârea adoptată miercuri, Guvernul revine la statutul juridic al imobilului din 1993. În acel an, Executivul a decis, tot prin hotărâre, ca imobilul să fie trecut din administrarea RA-APPS în cea a MAE.

Reprezentanţii Guvernului au afirmat că hotărârea schimbă doar titularul dreptului de administrare, şi nu chiriaşul sau tariful de închiriere a imobilului. Ei au susţinut că transferul este impus de faptul că Ministerul Afacerilor Externe nu are atribuţii în a administra astfel de clădiri, fără a preciza motivul pentru care, în aceste condiţii, administratorul imobilului nu a fost schimbat timp de 17 ani.

Imobilul are o suprafaţă construită de 788 metri pătraţi şi dispune de un teren de 2.062 metri pătraţi şi a fost folosit şi ca sediu de campanie al PDL la prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici