Prima pagină » Politic » MAE: „Alegaţiile” ministrului olandez al afacerilor sociale privind piaţa muncii nu se susţin

MAE: „Alegaţiile” ministrului olandez al afacerilor sociale privind piaţa muncii nu se susţin

MAE spune că a luat notă de declaraţiile ministrului olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, referitoare inclusiv la lucrătorii din România şi apreciază că "alegaţiile" acestuia nu se pot susţine deoarece pentru a putea lucra în Olanda, un cetăţean român are nevoie de un permis de muncă.
13 apr. 2011, 12:18, Politic

Ministerul precizează că a luat notă de declaraţiile ministrului olandez, citate în mass-media olandeză şi preluate de presa română, potrivit cărora cetăţenii din afara UE şi din România şi Bulgaria vor primi, de la 1 iulie 2011, permise de muncă în Olanda, doar în cazuri excepţionale.

„Partea română doreşte să sublinieze faptul că alegaţiile oficialului olandez, conform cărora accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă olandeze ar contribui la creşterea şomajului în Olanda nu se pot susţine, dat fiind faptul că, pentru a putea lucra în Olanda, un cetăţean român are nevoie de un permis de muncă, ceea ce implică obţinerea acceptului prealabil al unui angajator olandez”, spune Ministerul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează totodată că, în opinia sa, libera circulaţie a lucrătorilor nu creează turbulenţe pe pieţele forţei de muncă, ci, dimpotrivă, contribuie la creşterea economică a statelor membre care şi-au deschis piaţa muncii.

„În context, partea română reaminteşte faptul că libera circulaţie a forţei de muncă reprezintă un principiu fundamental al pieţei unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetăţenii români, în calitate de cetăţeni europeni, trebuie să se bucure de acest drept în toate statele membre cât mai curând posibil”, se mai arată în precizările MAE.

Ministerul spune că partea română îşi exprimă disponibilitatea de a coopera cu autorităţile olandeze în vederea identificării celor mai bune soluţii, în interesul ambelor părţi.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va întreprinde demersurile necesare pentru clarificarea aspectelor semnalate.

Cetăţenii din afara UE şi din România şi Bulgaria vor primi, de la 1 iulie, permise de muncă în Olanda doar în cazuri excepţionale, potrivit propunerii ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, susţinute de Guvernul olandez, relatează luni cotidianul NIS News Bulletin, în ediţia electronică.

Kamp a propus ca angajatorii din domeniile cum ar fi agricultura sau horticultura să recurgă mai mult la şomerii olandezi, în conformitate cu politica Guvernului de a pune presiune asupra şomerilor pentru ca aceştia să accepte să lucreze.

De la extinderea UE, în 2004, aproximativ 165.000 de persoane din Europa Centrală şi de Est au venit să lucreze în agricultură şi horticultură, construcţii, industrie şi transporturi în Olanda. „Între timp, peste un milion de persoane cu vârste sub 65 de ani nu au niciun loc de muncă”, a declarat Kamp.

Referindu-se la muncitorii din afara UE, Kamp a declarat: „Nu ştiu de ce ar trebui să îi primim. Mai întâi, contribuie la creşterea şomajului în Olanda, iar apoi ar trebui să privim în cadrul UE, şi apoi în afara Uniunii”.