- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE analizează varianta închiderii de reprezentanţe ale României, pentru reducerea cheltuielilor
Ministerul Afacerilor Externe analizează, pentru reducerea cheltuielilor instituţiei, şi reducerea şi restructurarea numărului de reprezentanţe ale României în străinătate, se arată într-un răspuns semnat de ministrul Teodor Baconschi şi trimis la o interpelare a unui senator.
MAE analizează varianta închiderii de reprezentanţe ale României, pentru reducerea cheltuielilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Răspunsul transmis la interpelarea senatorului independent Laurenţiu Chirvăsuţă de la finalul lunii iulie, arată că, la nivelul MAE, se analizează varianta închiderea de misiuni, în cadrul măsurilor menite să reducă cheltuielile de funcţionare ale instituţiei.
"În prezent, posibilitatea reducerii numărului de reprezentanţe ale României în străinătate este în stadiul de analiză la nivelul factorilor de decizie din cadrul ministerului şi, în momentul în care o hotărâre finală va fi adoptată, aceasta va fi comunicată public", se arată în răspunsul ministrului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Totodată, Teodor Baconschi menţionează că "restructurarea MAE este legată de adoptarea cadrului normativ în acest sens".
Pe de altă parte, o serie de măsuri de austeritate adoptate de Ministerul de Externe sunt prevăzute într-un alt răspuns semnat de Teodor Baconschi şi transmis, de această dată, în urma unei interpelări a deputatului PDL Mihaela Stoica, referitoare la restructurarea instituţiilor din subordinea ministerelor.
Potrivit răspunsului semnat de ministrul Baconschi şi transmis în timpul vacanţei parlamentare, numărul de posturi reduse din cele patru instituţii din subordinea MAE - ANCEX, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Institutul Diplomatic Român şi Comisia Fulbright - a fost de 86. Totuşi, nu au fost persoane disponibilizate din aceste instituţii "fiind identificate alte formule de încadrare a personalului în numărul total redus de posturi alocat fiecărei instituţii".
Răspunsul citat precizează de asemenea că bugetul alocat în 2010 instituţiilor din subordinea MAE reprezintă 70% faţă de cel alocat în anul 2009, scăzând de la 4,344 milioane de lei la 3,255 milioane de lei.
Potrivit documentului, cea mai dramatică reducere se înregistrează la nivelul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, unde bugetul s-a redus cu 40%, de la 2,141 milioane de lei la 1,265 milioane de lei. De altfel, din răspunsul ministrului rezultă că la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi s-au luat cele mai dure măsuri de austeritate. Astfel, pe lângă raţionalizarea consumului de utilităţi, apă menajeră şi energie electrică şi termică, la Institut s-au tăiat abonamentele de presă, cablu şi Internet.
Mai puţin afectat, Institutul Diplomatic Român a fost nevoit să îşi reducă cheltuielile de protocol, să renegocieze contractele de telefonie mobilă şi să reducă şi cheltuielile cu deplasările în străinătate.
Până acum, în declaraţii publice, ministrul Teodor Baconschi s-a exprimat împotriva închiderii de misiuni susţinând că, pe termen lung, costul pe care îl implică redeschiderea acestora este mult mai mare.
Astfel, la 8 iunie, întrebat dacă este avută în vedere o reducere a numărului de ambasade ale României în străinătate, ministrul a apreciat că această măsură "dă bine" la publicul care aşteaptă aşa ceva, dar din punct de vedere politic presupune costuri mai mari de redeschidere.
"Închiderea de ambasade este un subiect care s-a deschis anul trecut, când a circulat în presă o listă cu 13 ambasade şi consulate generale vizate. Cred că putem renunţa la câteva consulate generale, dar decizia de a retrage o ambasadă dintr-un alt stat, nu numai european, are o încărcătură politică şi trebuie tratată cu foarte multă responsabilitate. De foarte multe ori, impactul financiar al închiderii unor ambasade este minim. Dă bine la publicul care, poate, aşteaptă aşa ceva, dar te costă mai mult să revii politic, să redeschizi o ambasadă peste cinci sau zece ani şi mai sunt şi situaţiile în care statul român are proprietăţi în alte state. Este contraproductiv să dai semnalul politic că nu te interesează o anumită relaţie bilaterală, să închizi cu costuri mari de redeschidere ulterioară sau să abandonezi o proprietate a statului român care, fără îndoială, are o valoarea patrimonială importantă", a declarat, la acea dată, ministrul de Externe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:03
-
astăzi, 17:55
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters