MAE: Autorităţile nipone nu au semnalat prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului

Ministerul de Externe precizează că, până în acest moment, Ambasada la Tokyo nu a primit solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români şi că autorităţile nipone nu au semnalat misiunii diplomatice prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului.

Urmărește
5 afișări

Situaţia este monitorizată permanent. "Personalul ambasadei României la Tokyo este în legătură permanentă cu autorităţile locale şi guvernamentale", se arată într-un comunicat transmis, vineri seară, de MAE.

Ministerul precizează că liniile de comunicaţii şi internet nu sunt funcţionale în zona de nord a Japoniei, situaţie ce pune în dificultate confirmarea existenţei cetăţenilor români în zona afectată. Momentan aeroporturile japoneze sunt închise, iar trenurile au încă interdicţie de circulaţie.

MAE menţionează de asemenea că, în momentul de faţă, nu există informaţii privind eventuale scurgeri radioactive de la reactorul nuclear Fukushima, măsurile luate de guvernul nipon fiind de precauţie. Potrivit autorităţilor japoneze situaţia în teritoriu este calmă şi sub control.

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la numărul de telefon 0081.334.79.03.11, cât şi Departamentul Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

"Orice informaţii certe, verificate şi confirmate oficial de către autorităţile nipone privind cetăţenii români din Japonia vor fi transmise de MAE familiilor celor în drept", se mai arată în comunicat.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici