MAE: Avionul pentru evacuarea românilor aflaţi în Libia va pleca joi din Bucureşti către Tripoli

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial miercuri, 23 februarie)

Urmărește
20 afișări

MAE precizează, într-un comunicat de presă, că în cursul zilei de joi un avion va pleca din Bucureşti cu destinaţia Tripoli-Malta-Bucureşti, cetăţenii români aflaţi în Libia fiind rugaţi să confirme la Ambasadă intenţia fermă de a părăsi, în regim de urgenţă, teritoriul acestei ţări.

MAE aminteşte, într-un comunicat, că, pe fondul degradării situaţiei din Libia şi în vederea asigurării infrastructurii de sprijin pentru asistarea cetăţenilor români, a iniţiat o Hotărâre de Guvern, în urma căreia Executivul a aprobat fondurile solicitate, respectiv 900.000 de lei, necesare demarării procedurilor de repatriere.

"MAE a solicitat autorităţilor competente aprobarea pentru obţinerea autorizaţiei de survol. În cursul zilei de mâine, 24 februarie 2011, avionul va pleca din Bucureşti cu destinaţia Tripoli/ Malta/Bucureşti. MAE va pune la dispoziţia persoanelor care se află în Libia, în evidenţa Ambasadei României la Tripoli, în timp real, detalii cu privire la ora de decolare a aeronavei din aeroportul Tripoli. Cetăţenii români sunt rugaţi să confirme intenţia fermă de a părăsi, în regim de urgenţă, teritoriul Libiei, la Ambasada României la Tripoli, numerele de telefon 00218.21.361.52.95; 00218.21.361.29.12, sau la Departamentul Consular din cadrul MAE - la numărul +40-21.319.21.37, linie telefonică de permanenţă (24/24 si 7/7) sau pe adresa de email drco@mae.ro", se arată în comunicat.

Totodată, MAE precizează a organizat, miercuri, o reuniune informală cu reprezentanţii principalilor operatori economici care activează în Libia, în scopul cogestionării actualei situaţii de criză, fiind stabilite de comun acord mecanismele prin care să se realizeze schimbul de informaţii privind posibila evacuare a angajaţilor proprii, cetăţeni români, din locurile greu accesibile.

Ministerul menţionează că Ambasada României la Tripoli acordă sprijin pe linie de asistenţă consulară, în limita competenţelor. În acelaşi timp, prin coordonarea cu grupul de lucru pentru asistenţă consulară la nivel UE, Ambasada României la Tripoli a sprijinit pentru evacuare cetăţenii români care au solicitat acest lucru.

Astfel, cetăţenii români au fost direcţionaţi către cursele speciale organizate de statele membre UE, reuşind repatrierea, până în prezent, a 112 cetăţeni.

MAE acţionează în coordonarea permanentă cu statele membre UE, inclusiv prin comunicări operative la faţa locului.

Ministerul de Externe atenţionează cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, alocarea a 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia, ambasada României din Tripoli primind până la acel moment 220 cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, a anunţat, miercuri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

"Tarom va duce un avion de circa 200 de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine survol pentru Tripoli şi va face ulterior, în zilele următoare, o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile. Există probleme de comunicare din cauza că nu funcţionează internetul , telefonia mobilă, uneori chiar şi cea fixă, de aceea este greu să se ia legătura cu românii. La ora actuală celula de criză din MAE, cât şi ambasada stă în legătură cu companiile unde sunt angajaţi românii, cât şi cu familiile acestora în încercarea de a transmite date despre plecarea şi aterizarea acestor curse charter. Mulţi dintre români se află şi la 1.000 kilometri distanţă de Tripoli şi în condiţiile date este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte, aşa cum sperăm, oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia", menţiona Baconschi.

Întrebat de jurnalişti când crede că toţi aceşti români aflaţi în Libia vor ajunge acasa, ministrul a afirmat că este greu de făcut o estimare şi că speră ca, în următoarele zile, cât mai multe persoane să poată ajunge la Tripoli, să treacă prin Malta şi să vină acasă, adăugând însă că sunt şi persoane care "deocamdată nu vor să vină".

Ministrul de Externe a declarat anterior că 80 de cetăţeni români din Libia au plecat marţi din această ţară, iar o cursă charter a Tarom este în pregătire pentru a ajunge în cursul zilei de miercuri sau joi la Tripoli pentru noi evacuări.

Din evidenţele Ambasadei României, în Libia se află un număr de aproximativ 500 de cetăţeni români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici