- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: Baconschi, asigurat de Westerwelle privind abordarea constructivă a Germaniei legat de Schengen
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit, sâmbătă, cu ministrul federal al Afacerilor Externe german, Guido Westerwelle, cu care a discutat despre aderarea României la Schengen, primind asigurări că partea germană va continua să aibă o abordare constructivă în acest proces, potrivit MAE.
"Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 5 februarie 2011, o întrevedere cu ministrul federal al Afacerilor Externe german, Guido Westerwelle, în marja Conferinţei de Securitate de la München (4-6 februarie 2011). Cei doi miniştri au discutat despre căile de acţiune pentru consolidarea, în continuare, a cooperării româno-germane şi dezvoltarea dialogului bilateral între cele două ministere de externe. Ambii miniştri au fost de acord că perspectivele în acest sens sunt deosebit de favorabile şi se înscriu pe deplin în dinamica imprimată de vizita la Bucureşti a cancelarului german federal, în 2010", se arată într-un comunicat MAE remis agenţiei MEDIAFAX.
În cadrul discuţiilor, ministrul Baconschi a evidenţiat tendinţa ascendentă a relaţiilor economice bilaterale. "Germania este principalul nostru partener economic şi considerăm că există, în continuare, un potenţial enorm pentru intensificarea colaborării în acest domeniu", a declarat ministrul Afacerilor Externe, citat în comunicat.
"Un reper important al discuţiilor l-a reprezentat aderarea României la Spaţiul Schengen, pe fondul finalizării cu succes a evaluării tehnice a României în acest proces. «România îşi menţine obiectivul ca o decizie privind aderarea la Schengen să fie luată în timpul preşedinţiei ungare a UE şi ca aderarea să aibă loc în 2011», a subliniat şeful diplomaţiei române. Ministrul federal, Westerwelle a precizat, la rândul său, că Germania apreciază progresele întreprinse de partea română în pregătirea pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi a reasigurat partea română că ţara sa va continua să aibă o abordare constructivă în acest proces", se mai arată în comunicatul MAE.
Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, recent, raportul tehnic privind România. Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate de experţii din grupul Sch-Eval, urmând să fie făcute reevaluări pe cele două componente
Franţa şi Germania au decis la 21 decembrie 2010 să blocheze din motive de securitate intrarea, în perioada imediat următoare, a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen.
Cele două ţări consideră "prematură" intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în martie 2011, insistând asupra carenţelor pe care Sofia şi Bucureştiul le au în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.
Finlanda s-a alăturat celor două ţări la 20 ianuarie.
Spaţiul Schengen numără 25 de state membre şi peste 400 de milioane de cetăţeni circulă liber din Finlanda în Grecia şi din Portugalia până la frontiera poloneză, fără să fie nevoite să prezinte paşaportul la control.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Europarlamentarii solicită CE să ia măsuri în legătură cu „amestecul” lui Elon Musk în alegeri
-
Danemarca, după afirmaţiile lui Trump: Groenlanda ar putea fi independentă, dar nu un stat american
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO