MAE: Birourile Permanente ale Parlamentului şi-au dat acordul de principiu pentru Congresul românilor de pretutindeni

Ministerul de Externe a înaintat Parlamentului o propunere de convocare a Congresului românilor de pretutindeni pe 30 noiembrie, iar Birourile permanente reunite ale celor două Camere au aprobat de principiu această propunere, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului MAE: Birourile Permanente ale Parlamentului şi-au dat acordul de principiu pentru Congresul românilor de pretutindeni

MAE: Birourile Permanente ale Parlamentului şi-au dat acordul de principiu pentru Congresul românilor de pretutindeni (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Precizarea vine după ce mai mulţi parlamentari au cerut, miercuri, demisia ministrului delegat Bogdan Stanoevici pe care l-au acuzat că a încălcat regulamentul şi legislaţia în organizarea Congresului românilor de pretutindeni, nesolicitând aprobarea Parlamentului.

"În corespondenţa iniţiată de către MAE şi transmisă Parlamentului României în data de 20 mai 2014, a fost înaintată, spre analiză şi decizie, o propunere de convocare a Congresului pentru data de 30 noiembrie 2014, precum şi o variantă de lucru a metodologiei privind desemnarea delegaţilor la acest prim Congres al Românilor de Pretutindeni. Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, care au atribuţii în organizarea Congresului, au discutat această propunere în cadrul şedinţei din 16 iunie 2014 şi au convenit, de principiu, asupra aprobării acestei propuneri", se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

Totodată, în şedinţa Birourilor reunite ale celor două Camere ale Parlamentului din 16 iunie a fost solicitată MAE o estimare a costurilor necesare organizării Congresului, estimare care a fost trimisă conducerii Camerei Deputaţilor, precizează Ministerul de Externe.

MAE mai precizează că toate demersurile sale au fost întreprinse ţinând cont de prevederea expresă din Legea 299/2007, republicată, conform căreia Parlamentul României este forul decizional în convocarea şi organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

Potrivit art. 8, alin. (2) din Legea nr. 299/2007, "convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni se realizează de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin DRRP, iar cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea Congresului Românilor de Pretutindeni se asigură din bugetul Camerei Deputaţilor".

Mai mulţi parlamentari din comisiile pentru românii de pretutindeni au cerut, miercuri, demisia ministrului pentru diaspora, Bogdan Stanoevici, pentru modul de organizare a Congresului românilor de pretutindeni în 30 noiembrie şi au susţinut că cele două comisii au votat amânarea evenimentului.

Parlamentarii Mircea Dolha (PNL), Bogdan Diaconu (neafiliat), Mihai Deaconu (PPDD), Viorel Badea (PDL) şi Aurelian Mihai (neafiliat) l-au criticat, miercuri, într-o conferinţă de presă, pe Bogdan Stanoevici, arătând că acesta a încălcat regulamentul şi legislaţia în organizarea acestui Congres, nesolicitând aprobarea Parlamentului.

Parlamentarii sunt nemulţumiţi de faptul că Bogdan Stanoevici a anunţat că data Congresului românilor de pretutindeni este 30 noiembrie şi că a întocmit şi metodologia de organizare a manifestătrii, stabilind inclusiv numărul de delegaţi, fără consultarea Parlamentului, care este gazda acestui eveniment.

"Bogdan Stanoevici este aerian şi nepriceput în a conduce acest minister. Comisia de pretutindeni este profund nemulţumită de activitatea acestui minister. Eu, personal, îi cer demisia imediată. Constatăm cu stupoare că ministrul încalcă grav legea şi regulamentul convocând Congresul românilor de pretutindeni pe 30 noiembrie, fără ca cele două comisii parlamentare să fi fost înştiinţate. Noi am votat ieri (marţi - n.r.) în comisie amânarea organizării acestui Congres. Suntem interesaţi în organizarea acestui Congres, dar nu oricum", a afirmat Mircea Dolha, vicepreşedinte al comisiei pentru românii de peste graniţe a Camerei Deputaţilor.

Senatorul PDL Viorel Badea, vicepreşedintele comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului, a arătat că organizarea acestui Congres în 30 noiembrie este un "tertrip electoral" deoarece desemnarea delegaţilor la congres se face în perioada campaniei electorale pentru prezidenţiale.

Fostul deputat PSD Bogdan Diaconu, vicepreşedinte al comisiei, a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a făcut un abuz când a hotărât doar cu ministrul Stanoevici organizarea acestui Congres fără ca plenul sau comisiile să fi fost consultate.

Mihai Deaconu, secretar al comisiei, a arătat că este prea puţin timpul alocat pentru organizarea acestui Congres, mai ales pentru selecţionarea delegaţilor.

Premierul Victor Ponta declara, în 18 august, la Eforie, la o întâlnire a românilor care trăiesc în afara ţării, că Guvernul va finanţa organizarea congresului românilor de pretutindeni, precizând că acesta va avea loc după alegerile prezidenţiale, nefiind vorba despre un eveniment politic, electoral.

"Venind aici am aflat că trebuie să finanţăm, şi bine facem şi o să finanţăm, un congres al românilor de pretutindeni. Va fi organizat după alegerile prezidenţiele, deci nu este un eveniment politic, electoral şi cred că problemele care trebuie discutate cu românii din afara graniţelor trebuie discutate indiferent de evenimentele electorale din ţară", a afirmat premierul.

El l-a întrebat pe ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, când va avea loc acest congres şi dacă va fi organizat de Sfântul Andrei, Stanoevici, care se afla lângă premier, răspunzând că nu ştie dacă de Sfântul Andrei, dar "în jur de 30 noiembrie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici