MAE: Cererea Tiraspolului privind independenţa este o sfidare la adresa integrităţii Republicii Moldova

Decizia Sovietului Suprem de la Tiraspol de a cere Rusiei recunoaşterea independenţei Transnistriei este o acţiune "unilaterală şi neproductivă", reprezentând o sfidare la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat MAE remis MEDIAFAX.

Urmărește
412 afișări
Imaginea articolului MAE: Cererea Tiraspolului privind independenţa este o sfidare la adresa integrităţii Republicii Moldova

MAE: Cererea Tiraspolului privind independenţa este o sfidare la adresa integrităţii Republicii Moldova (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe "ia notă cu îngrijorare de «votul» exprimat miercuri în aşa-zisul «Soviet Suprem» de la Tiraspol, în favoarea realizării de demersuri pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene şi intrarea acesteia în componenţa Federaţiei Ruse".

MAE precizează că susţine poziţia exprimată de Guvernul Republicii Moldova conform căreia această decizie este "o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cât şi o acţiune unilaterală şi contraproductivă".

"Astfel de iniţiative vin în contradicţie cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, la care au subscris toţi participanţii în formatul de negociere 5+2 circumscris acestui dosar. Cu atât mai mult acum, în contextul evoluţiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor părţilor, de o abordare constructivă şi de reţinere de la orice acţiuni unilaterale care ar viza impunerea de soluţii cu ocolirea cadrului de negociere", se mai arată în comunicatul MAE.

MAE informează că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut o convorbire telefonică, pe acest subiect, în cursul zilei de miercuri, cu omologul moldovean, Natalia Gherman, în vederea coordonării demersurilor, dar şi cu Didier Burkhalter, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, stat care asigură în 2014 preşedinţia în exerciţiu a OSCE. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat "situaţia preocupantă" creată în urma deciziei "Sovietului Suprem" de la Tiraspol şi a solicitat implicarea rapidă a preşedinţiei în exerciţiu a OSCE.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că toţi actorii internaţionali participanţi la formatul 5+2, inclusiv Rusia, "se vor delimita de demersul intenţionat de administraţia de la Tiraspol şi îşi vor reafirma, public şi fără echivoc, susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova".

MAE reaminteşte că România pledează pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2 în vederea ajungerii "la o soluţie politică viabilă" în problema transnistreană.

De asemenea, România îşi reafirmă susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute şi îşi va coordona, în acest sens, acţiunile cu partenerii europeni şi euro-atlantici.

Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat (Camera inferioră a Parlamentul rus), Consiliul Federaţiei şi preşedintele Vladimir Putin în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia.

Solicitarea va fi expediată şi la ONU şi OSCE.

O delegaţie a Sovietului Suprem de la Tiraspol ar urma să meargă joi într-o vizită la Moscova, pentru a-i transmite preşedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Narîşkin, solicitarea în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia, relatează Europa Liberă online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici