- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: Crulic a fost de trei ori în penitenciar, pentru activităţi infracţionale în Polonia
Ambasada României la Varşovia nu fost înştiinţată despre autorităţile poloneze de faptul că Claudiu Crulic a refuzat hrana în inchisoare, iar comandatul închisorii a comunicat că acesta a mai fost încarcerat pentru infracţiuni în Polonia.
MAE: Crulic a fost de trei ori în penitenciar, pentru activităţi infracţionale în Polonia
MAE spune că, Crulic, împreună cu o româncă, Lica Tomescu au fost acuzat de furt în noiembrie, anul trecut.
Conform actului de acuzare, înaintat de procurorul Judecătoriei Raionale din Cracovia, Crulic a fost acuzat de "furtul de la un cetăţean polonez, într-un magazin, al unui portofel care conţinea documente personale şi un card bancar, cu care ar fi fost efectuate apoi extrageri în numerar, precum şi de folosirea unor documente care certifică identitatea sau dreptul de proprietate al altei persoane şi de distrugerea unor documente asupra cărora nu are drept exclusiv de a dispune".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Crulic a respins acuzaţiile care i-au fost aduse şi, în semn de protest, a refuzat hrana. Ambasada nu a fost înştiinţată de acest ultim aspect de către autorităţile polone, susţine MAE.
După înştiinţarea privind reţinerea lui Crulic şi începerea procedurii de anchetă, Ambasada României la Varşovia a intervenit la autorităţile judiciare polone, solicitând un tratament corect aplicat persoanei reţinute. Diplomaţii au intervenit la conducerea penitenciarului şi la procurorul de caz, în limitele competenţelor sale, "pentru a exprima atenţia pe care Ambasada României o acordă acestui caz şi interesul faţă de respectarea drepturilor persoanei reţinute".
"Din discuţiile purtate în luna octombrie 2007, în perioada derulării anchetei, între reprezentantul Ambasadei României la Varşovia şi procurorul care a instrumentat cazul, precum şi cu conducerea penitenciarului a rezultat că pe întreaga perioadă a anchetei, cetăţeanului român i s-au respectat drepturile procesuale, asigurându-i-se un tratament corect, în conformitate cu legislaţia poloneză în vigoare, acesta beneficiind şi de traducător autorizat şi avocat din oficiu. S-a menţionat că starea sănătăţii persoanei reţinute, atât fizică, cât şi psihică, este bună. Procurorul a menţionat că deţinutul nu a fost în prima fază de acord cu înştiinţarea ambasadei despre cazul său", mai explică MAE.
Comandantul penitenciarului a mai comunicat că Crulic s-a aflat în trei rânduri în penitenciar pentru activităţi infracţionale în Polonia.
"Înainte de a fi reţinut pentru ultima infracţiune, era cercetat, în stare de libertate, pentru fapte infracţionale anterioare (furt). Cetăţeanul român a respins de fiecare dată acuzaţiile aduse", se afirmă în comunicatul MAE.
La jumătatea lunii ianuarie a acestui an penitenciarul din Cracovia a înştiinţat Ambasada României la Varşovia, că în data de 17 persoana reţinută a fost eliberată conform Hotărârii Tribunalului Raional din Cracovia, fără a se face alte precizări.
La 21 ianuarie, prin adresa trimisă prin poştă, care a ajuns la destinatar la 1 februarie, consulul onorific al României la Katowice a fost informat de către Spitalul din Cracovia al Ministerului de Interne despre decesul lui Crulic.
La rândul său, ambasada a informat familia despre deces. "Mama acestuia, care lucrează în Italia, s-a deplasat la Cracovia şi, împreună cu Ambasada României la Varşovia, a întocmit formalităţile necesare pentru transportul în ţară al corpului neînsufleţit", mai spune MAE.
"Decesul lui Crulic a fost cauzat, conform menţiunii din scrisoarea spitalului adresată consulatului onorific al României la Katowice, de «perturbări metabolice ireversibile, la care s-a ajuns ca urmare a foamei de lungă durată ». În pofida intervenţiilor, medicii nu au reuşit salvarea bolnavului. Cauza directă a decesului a fost incapacitatea respiratorie", susţine MAE, care precizează că trupul neînsufleţit a fost adus în ţară în 6 februarie.
Ulterior evenimentului , Ambasada României la Varşovia a cules date referitoare la acest caz, urmând ca în perioada următoare să fie eliberat şi certificatul de cazier judiciar de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România.
De asemenea, ambasada a sesizat în 3 aprilie organele poloneze de justiţie (Procuratura, Judecătoria şi Penitenciarul din Cracovia), de la care s-au primit răspunsuri privind declanşarea unei anchete pentru elucidarea cauzelor care au condus la deces.
Au fost adresate scrisori Ministrului Justiţiei al Republicii Polone, care este şi Procuror General al Poloniei şi Preşedintelui Comisiei Justiţie şi Drepturile Omului din Seimul Republicii Polone. Din informaţiile deţinute rezultă intenţia declanşării unei anchete parlamentare în acest caz, mai spune MAE.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Ministerul de Externe trebuie să îşi asume răspunderea în cazul Crulic, eventual prin demisia ministrului Adrian Cioroianu.
Diaconescu a afirmat că nu există, în UE, un precedent „de o asemenea gravitate” precum situaţia care a dus la decesul cetăţeanului român Claudiu Crulic.
Anchetatorii din Cracovia investighează cazul unui român, închis pentru furt, care a murit după ce a intrat în greva foamei, iar autorităţile au intervenit prea târziu din cauza unor proceduri legislative, a relatat publicaţia poloneză Gazeta Wyborcza.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO