MAE: Decizia Rusiei de anexare a Crimeii poate avea efecte destabilizatoare în întreaga regiune

Ministerul de Externe consideră că acţiunea Rusiei de anexare a Republicii Autonome Crimeea poate genera efecte destabilizatoare în întreaga regiune şi reprezintă o opţiune a Moscovei de izolare internaţională.

Urmărește
1575 afișări
Imaginea articolului MAE: Decizia Rusiei de anexare a Crimeii poate avea efecte destabilizatoare în întreaga regiune

MAE: Decizia Rusiei de anexare a Crimeii poate avea efecte destabilizatoare în întreaga regiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MAE îşi exprimă "dezacordul total" faţă de acţiunea Federaţiei Ruse de anexare a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, considerând că este un act "nelegitim", care contravine principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, încălcând mai ales independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei vecine, se arată într-un comunicat MAE, remis MEDIAFAX.

"Acţionând astfel, Federaţia Rusă pare, în mod regretabil, să opteze pentru izolarea internaţională, din punct de vedere politic, economic şi militar, în locul dialogului şi cooperării", precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, România nu va recunoaşte actul anexării Republicii Autonome Crimeea, parte integrantă a statului Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că decizia Rusiei este "profund îngrijorătoare şi periculoasă întrucât poate genera efecte destabilizatoare în întreaga regiune". "Anexarea unei regiuni parte a unui stat independent şi suveran de către un alt stat reprezintă o încălcare fără precedent a dreptului internaţional, a tuturor normelor şi principiilor după care ne ghidăm astăzi, în comunitatea statelor democratice. Se anulează astăzi rezultatele a zeci de ani de dialog şi cooperare meniţi a făuri o Europă unită, fără linii de diviziune, aşa cum a fost ea conturată în Actul Final de la Helsinki şi în Carta de la Paris pentru o Nouă Europă", susţine MAE.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea că decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de modificare a frontierelor internaţionale riscă "să stimuleze conflictele prelungite existente în spaţiile vecine României, implicit ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord Atlantice, riscând să afecteze stabilitatea şi securitatea în spaţiul european".

În acest context, MAE apreciază ca "inacceptabilă şi lipsită de temei orice tentaţie de replicare în alte zone din Vecinătatea Estică a situaţiei create în Crimeea". Din această perspectivă, Ministerul Afacerilor Externe consideră necesar ca respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor cu conflicte prelungite pe teritoriul lor, aşa cum este cazul Republicii Moldova, în frontierele sale internaţional recunoscute, să fie reconfirmat fără echivoc de către toţi partenerii internaţionali, mai precizează sursa citată. Ca o dovadă a susţinerii concrete, MAE reafirmă "necesitatea vitală" a semnării, în cel mai scurt timp, a Acordurilor de Asociere şi a Acordului de Comerţ şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova şi Georgia.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că, în pofida deciziei Rusiei, dialogul şi negocierile între guvernele de la Kiev şi Moscova, inclusiv prin intermediul mecanismelor internaţionale, va putea fi continuat pentru identificarea unei soluţii la actuala criză.

Crimeea face parte din componenţa Rusiei începând de la semnarea, marţi, a unui acord de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, relatează AFP.

"Republica Crimeea este considerată parte componentă din Federaţia Rusă începând de la semnarea acordului", afirmă Kremlinul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, marţi, cu noii lideri proruşi ai Crimeii un acord la Kremlin, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, a guvernatorilor şi membrilor Guvernului rus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici