- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.11.2015, 13:44)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE despre prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti: România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei la APCEMN de la restricţiile de intrare. Ce spune Narîşkin despre interdicţie
Preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Serghei Narîşkin, aflat la Bucureşti, a spus că interdicţia de a intra în Uniunea Europeană este "ca o acţiune a unui barbar" şi că este contra principiilor democratice.
Urmărește
3816 afișări
MAE despre prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti: România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei la APCEMN de la restricţiile de intrare (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
Întrebat cum comentează interdicţia de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, preşedintele Dumei a spus: "Această acţiune e ca o acţiune a unui barbar pentru că toate acele acţiuni întreprinse au fost contra principiilor democratice, contra principiilor drepturilor omului şi contra principiilor existente la nivelul Uniunii Europene".
De asemenea, Narîşkin a mai spus că acestea sunt tentative de a pedepsi politic o ţară pentru alegerile pe care le face.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Acele eforturi de a pedepsi, putem observa că sunt împotriva celor două milioane de cetăţeni ai Crimeei care sunt supuşi acelor restricţii, la fel ca mine. Vă puteţi închipui ce gândesc acele două milioane de oameni din Crimeea despre UE, despre democraţie şi despre valorile ei", a mai spus Serghei Narîşkin.
Preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, aflat pe o listă cu oficiali ruşi cu interdicţie de acces în UE, a putut fi invitat la summit-ul APCEMN având în vedere obligaţia de drept internaţional de a permite intrarea celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi.
"Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că România acordă o importanţă deosebită implementării corecte a regimurilor de sancţiuni, în deplină conformitate cu prevederile instrumentelor internaţionale. Decizia Senatului României de a adresa invitaţia de participare preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi", precizează MAE.
Astfel, instrumentul UE prin care au fost introduse restricţiile privind admisia - impuse unor oficiali ruşi (menţionaţi în anexa la Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei) - stabileşte în mod clar şi neechivoc faptul că restricţiile nu se aplică în situaţia în care un stat membru are o obligaţie de drept internaţional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi, menţionează sursa citată.
"Or, în acest caz, România este parte din 2006 la Protocolul adiţional privind privilegiile şi imunităţile Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) semnat la Baku la 31 octombrie 2003, ratificat prin Legea nr. 42 din 8 martie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 238 din 16 martie 2006, document internaţional cu valoare juridică obligatorie care obligă statele părţi să acorde privilegiile şi imunităţile reprezentanţilor celorlalte părţi la Protocol", se mai arată în comunicat.
"Conform articolului 5 lit. d) din acest Protocol, între privilegiile avute în vedere este inclusă scutirea de formalităţi la intrarea în ţară - ceea ce înseamnă dreptul de a intra pe teritoriul statului organizator. Astfel, România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei care participă la lucrările APCEMN de la restricţiile privind intrarea pe teritoriul său, această obligaţie izvorând din cuprinsul unui acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi", menţionează MAE.
Ministerul de Externe precizează totodată că România a informat partenerii din UE cu privire la acest caz.
La Bucureşti are loc Adunarea Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), cu tema principală de dezbatere "Realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile în regiunea CEMN: implicarea parlamentară".
Preşedinţia prin rotaţie a APCEMN este preluată de Rusia, lucrările forului având loc vineri la Senat, în prezenţa preşedintelui Dumei de Stat.
La încheierea reuniunii, în urma căreia Rusia preia preşedinţia APCEMN, susţin declaraţii comune de presă preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelei Dumei de Stat , Serghei Narîşkin.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe