- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.05.2015, 12:00)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: Este verificată veridicitatea informaţiilor din presă privind românul răpit în Burkina Faso. Procedurile pot dura
MAE precizează că autorităţile române reprezentate în Celula de criză verifică "în regim de urgenţă" veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio, prin care gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune revendică răpirea românului din Burkina Faso.
Urmărește
724 afișări
MAE: Este verificată veridicitatea informaţiilor din presă privind românul răpit în Burkina Faso
UPDATE - MAE: Celula de criză continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului, acestea pot dura
MAE precizează că celula de criză care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio difuzat în presă şi că, având în vedere specificul operaţiei, aceste proceduri pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
"Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio difuzat în presă. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat", a transmis MAE.
În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen, menţionează sursa citată.
Celula de criză continuă să colaboreze strâns, în demersurile pe care le întreprinde, cu partenerii internaţionali ai României, se mai arată în comunicat.
MAE subliniază totodată că, "având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia".
MAE aminteşte că celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a fost constituită la 4 aprilie 2015, atunci când situaţia cetăţeanului român a fost cunoscută autorităţilor române, conform hotărârii CSAT din 3 aprilie 2013 privind "Metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României". În prezent, din Celula de criză fac parte reprezentanţi ai MAE, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale. Celula de criză a transmis permanent informări preşedintelui premierului.
"Autorităţile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituţională convocată de MAE după răpire verifică în regim de urgenţă veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio", informează MAE.
Celula de criza interinstituţională convocată de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT.
Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi "îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului", relatează postul Vocea Americii (VOA) în pagina electronică.
Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.
Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări audio în arabă "îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare".
"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.
Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.
Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurãmântului de credinţă faţă de reţeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui şi dezminţit imediat într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.
"Gruparea dezminte apartenenţa la Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi orice legătură organizaţională cu fraţii din această grupare, de la înfiinţarea sa şi până în prezent", dă el asigurări.
Această revendicare apare, deci, ca un nou episod în lupta pentru influenţă în interiorul Al-Mourabitoune. Gruparea a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între gruparea lui Mokhtar Belmokhtar şi Mişcarea pentru Unicitate şi Jijad în Africa de Vest (MUJAO), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operaţiunea franceză Serval, lansată în 2013.
În comunicatul care-i este atribuit, Mokhtar Belmokhtar considera actul jurării credinţei către SI şi "califului musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi" nul şi neavenit şi reafirma credinţa grupării Al-Mourabitoune în liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.
Specialişti în aceste probleme din cadrul agenţiei mauritane au interpretat aceste declaraţii contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupării şi disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia.
Un expert mauritan în jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede în declaraţia atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui o "creştere a puterii" acestui rival al lui Belmokhtar.
Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronunţat în mai multe rânduri în numele Mujao, dar şi al Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în nordul Mali.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Gruparea jihadistă Al-Mourabitoune revendică răpirea românului în Burkina Faso. MESAJUL transmis de terorişti Guvernului român
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe