MAE felicită Croaţia pentru încheierea negocierilor în vederea aderării la UE

MAE salută încheierea negocierilor cu Croaţia în vederea aderării la UE, apreciind că evenimentul este unul de rezonanţă pentru întreaga regiune, " ilustrând în mod concret vocaţia ţărilor din Balcanii de Vest de a aparţine familiei europene reunite".

7 afișări

MAE reaminteşte, într-un comunicat publicat vineri, că acest moment marchează finalizarea procesului de negociere început în 2005, pe durata căruia Croaţia a adoptat măsuri importante în vederea îndeplinirii criteriilor necesare aderării la Uniunea Europeană.

"Încheierea negocierilor de aderare reprezintă un eveniment cu o rezonanţă semnificativă atât pentru Croaţia, cât şi pentru întreaga regiune, ilustrând în mod concret vocaţia ţărilor din Balcanii de Vest de a aparţine familiei europene reunite, printr-un efort constant şi hotărât de realizare a reformelor democratice şi de aliniere la principiile şi valorile care stau la baza proiectului european", consideră MAE.

Ministerul Afacerilor Externe felicită Croaţia pentru încheierea negocierilor de aderare şi îşi exprimă convingerea că aceste dezvoltări vor încuraja celelalte state care au vocaţia de a adera la Uniunea Europeană să continue reformele necesare concretizării parcursului lor european, contribuind, astfel, la consolidarea democraţiei şi stabilităţii în întreaga regiune.

Încheierea negocierilor va fi urmată de finalizarea şi semnarea Tratatului de Aderare a Croaţiei la UE, în a doua parte a acestui an. După ratificarea acestuia de către toate statele semnatare, Croaţia urmează să devină cel de al 28-lea membru al Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a primit-o, la 27 aprilie, pe Andrea Gustovic Ercegovac, ambasadorul Croaţiei, şeful statului reiterând cu această ocazie susţinerea României pentru integrarea Croaţiei în Uniunea Europeană. Tot la acel moment, noul ambasador croat a adresat mulţumiri pentru sprijinul constant acordat de România în ceea ce priveşte procesul de integrare a Croaţiei în structurile europene şi a solicitat, în continuare, suportul Bucureştiului pentru finalizarea cu succes a negocierilor de aderare.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat într-un interviu acordat cotidianului Adevărul la începutul acestui an că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE de MCV.

El a declarat, câteva zile mai târziu, că regretă că ceea ce a spus el "foarte clar" despre MCV şi aderarea Croaţiei la UE a fost "distorsionat", precizând că România sprijină explicit şi pe baza meritelor individuale aderarea la Uniune a statelor din Balcanii de Vest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici