- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: Gestul Chişinăului este "inamical şi nejustificat"
Ministerul de Externe consideră "inamical" şi nejustificat" gestul autorităţilor de la Chişinău de a declara persona non grata doi diplomaţi din cadrul Ambasadei române din Republica Moldova şi analizează măsurile pe care o asemenea acţiune la impune.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu
"Ministerul Afacerilor Externe apreciază acest act ca inamical, total nejustificat şi care vine în contradicţie cu atitudinea constructivă şi cooperantă pe care România a manifestat-o în permanenţă la adresa Republicii Moldova", se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
"În data de 12 decembrie 2007, ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, unde i-a fost înmânată o Notă verbală prin care sunt declaraţi persona non-grata doi diplomaţi din cadrul Misiunii şi i-a fost comunicat faptul că aceştia trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova în termen de 24 de ore. Motivul invocat de partea moldoveană face referire la articolul 9 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice", se arată într-un comunicat al MAE, care precizează că "în semn de protest faţă de acest gest surprinzător şi neaşteptat, ambasadorul României a refuzat primirea Notei verbale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
MAE precizează că analizează măsurile pe care un astfel de gest le impune dar înţelege să abordeze această chestiune într-o manieră europeană, transparentă şi responsabilă, în interesul cetăţenilor din cele două state.
"România va continua să promoveze destinul european al cetăţenilor Republicii Moldova", precizează comunicatul MAE.
Cei doi diplomaţi români de la Ambasada României la Chişinău, declaraţi persona non grata de autorităţile moldovene, sunt Laurenţiu Pintea - care ocupă funcţia de secretar I - şi Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice.
Alineatul 1 al articolului 9 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice prevede că statul de reşedinţă poate, în orice moment şi fără să trebuiască să-şi explice decizia, să notifice statul trimiţător că şeful misiunii sau orice alt membru al corpului diplomatic al misiunii este persona non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii este inacceptabil.
Într-o astfel de situaţie, statul trimiţător trebuie fie să recheme persoana vizată, fie să-i retragă mandatul în cadrul misiunii. Acelaşi articol mai prevede că o persoană poate fi declarată non grata sau de neacceptat înainte de a sosi pe teritoriul statului de reşedinţă.
Alineatul 2 al articolului 9 precizează că, dacă statul trimiţător refuză sau nu reuşeşte într-un interval de timp rezonabil să-şi îndeplinească obligaţiile în conformitate cu primul alineat al articolului, statul de reşedinţă poate refuza să recunoască persoana respectivă ca membru al misiunii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO