MAE: Înţelegerea de la Minsk poate facilita îmbunătăţirea situaţiei de securitate din Ucraina

Ministerul de Externe apreciază că înţelegerea de joi de la Minsk poate facilita îmbunătăţirea situaţiei de securitate din Ucraina, subliniind că va urmări implementarea acestora, neîntârziat şi integral, astfel încât să producă rezultate concrete în teren, potrivit unui comunicat.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului MAE: Înţelegerea de la Minsk poate facilita îmbunătăţirea situaţiei de securitate din Ucraina

MAE: Înţelegerea de la Minsk poate facilita îmbunătăţirea situaţiei de securitate din Ucraina (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că "înţelegerea rezultată în urma întâlnirii la vârf de la Minsk din 12 februarie 2015 reprezintă un prim pas în vederea detensionării situaţiei de securitate din sud-estul Ucrainei şi în direcţia soluţionării crizei din Ucraina".

"În cazul aplicării cu stricteţe a prevederilor sale, mai ales a deciziei de implementare a încetării focului, începând cu 15 februarie, de o manieră necondiţionată şi cuprinzătoare, înţelegerea de la Minsk de astăzi poate facilita îmbunătăţirea situaţiei de securitate", mai precizează MAE.

Ministerul de Externe va urmări cu toată atenţia "ca ansamblul înţelegerilor atinse să fie implementate neîntârziat, integral şi necondiţionat, astfel încât să fie în măsură să producă rezultate concrete în teren, creând perspectiva pentru un proces politic amplu de soluţionare a crizei din Ucraina".

La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială în Georgia, a scris pe twitter că acordul de la Minsk reprezintă "un pas pozitiv" dacă este implementat necondiţionat şi dacă ostilităţile se încheie duminică, precizând că aşteaptă "rezultate tangibile" în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina.

Negocierile de la Minsk s-au încheiat, joi, cu un acord de încetare a focului care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Acordul prevede retragerea armamentului greu. Totodată, părţile au convenit asupra unei zone demilitarizate, de-a lungul liniei de front care era în vigoare în septembrie. OSCE va monitoriza această zonă care va avea o întindere cuprinsă între 50 şi 150 de kilometri, în funcţie de raza de acţiune a armelor. Retragerea se va încheia la 1 martie.

Kievul va relua legăturile economice, plăţile sociale şi serviciile bancare în zonele separatiste, întrerupte anterior ca răspuns la alegerile organizate în republicile autoproclamate.

După organizarea alegerilor locale în regiunile Doneţk şi Lugansk, Kievul va reinstaura controlul asupra graniţelor lor cu Rusia. Tranziţia ar putea dura, perioadă necesară unei reforme constituţionale cuprinzătoare în Ucraina.

Acordul prevede şi faptul că autorităţile de la Kiev vor implementa o reformă constituţională cuprinzătoare până la sfârşitul anului, care va descentraliza sistemul politic ucrainean şi va oferi privilegii regiunilor Doneţk şi Lugansk. Privilegiile includ autodeterminare în privinţa limbii, libertatea de a numi procurori şi judecători şi stabilirea unor relaţii economice cu Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici