MAE: La cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeei, România condamnă ferm acest act

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, duminică, la cinci ani de la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, că România condamnă acest act de încălcare a normelor de drept internaţional şi că ţara noastră reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaştere a anexării ilegale.

Urmărește
378 afișări
Imaginea articolului MAE: La cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeei, România condamnă ferm acest act

MAE: La cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeei, România condamnă ferm acest act

„La 5 ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, acest act de încălcare a principiilor şi normelor de drept internaţional. România reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaştere a anexării ilegale, precum şi sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional. Ministerul Afacerilor Externe susţine şi se alătură Declaraţiei Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, publicată pentru marcarea a cinci ani de la anexarea peninsulei”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că împlinirea a cinci ani de la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă, Uniunea Europeană rămâne neclintită în angajamentul său privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European.

„Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaşte anexarea şi continuă să condamne această încălcare a dreptului internaţional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securităţii internaţionale, cu implicaţii grave pentru ordinea juridică internaţională care protejează integritatea teritorială, unitatea şi suveranitatea tuturor statelor. Uniunea Europeană îşi menţine angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaştere, inclusiv prin aplicarea de măsuri restrictive. Uniunea Europeană face din nou apel la statele membre ale ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaştere, în conformitate cu Rezoluţia 68/262 a Adunării Generale a ONU”, precizează sursa citată.

UE, Statele Unite şi Canada au impus, vineri seară, noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza incidentului maritim din Marea Azov, a activităţilor din estul Ucrainei şi a anexării regiunii ucrainene Crimeea.

În replică, Administraţia Vladimir Putin a denunţat, sâmbătă, decizia cu accente de "cinism" a Consiliului Uniunii Europene de a impune sancţiuni Rusiei pentru incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, avertizând că măsurile luate de Bruxelles vor fi urmate de o reacţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici