Prima pagină » Politic » Băsescu: Acţiunile Guvernului şi Parlamentului au atacat lucrurile pozitive din raportul pe justiţie

Băsescu: Acţiunile Guvernului şi Parlamentului au atacat lucrurile pozitive din raportul pe justiţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la întâlnirea cu diplomaţii români, că, din păcate, acţiunile politice interne ale Guvernului şi Parlamentului "au atacat" lucrurile pozitive din raportul pe justiţie prezentat de Comisia Europeană în luna iulie.
Băsescu: Acţiunile Guvernului şi Parlamentului au atacat lucrurile pozitive din raportul pe justiţie
02 sept. 2008, 17:02, Politic

Şeful statului a spus că raportul prezentat de Comisia Europeană indică în mod clar problemele pe care România le are de rezolvat în domeniul justiţiei şi, cu toate acestea, se pare că încă sunt probleme în "înţelegerea pe plan intern a priorităţilor în realizarea obiectivului" asumat de România pentru încetarea monitorizării în domeniul justiţiei în iulie 2009.

Băsescu le-a spus celor prezenţi că după prezentarea raportului a avut discuţii cu toate partidele şi cu instituţiile care au responsabilităţi "în îmbunătăţirea raportului pe justiţie" şi că toţi cei cu care a vorbit au acceptat obiectivul încetării monitorizării în iulie 2009.

"Din păcate, acţiunile politice interne, fie că ne referim la cele ale Guvernului, fie că ne referim la cele ale Parlamentului, au atacat chiar lucrurile pozitive din raport şi au atacat nu prin declaraţii, ci pur şi simplu prin acţiune", a spus Băsescu.

El a adăugat că speră ca în perioada următoare clasa politică din România să fie solidară cu obiectivul legat de încetarea monitorizării. Şeful statului le-a cerut diplomaţilor români acreditaţi în statele UE să susţină acest obiectiv. El le-a mai cerut să "consacre" în capitalele unde sunt acreditaţi ideea că România şi-a propus ca obiectiv încetarea monitorizării pe justiţie în vara anului 2009.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că monitorizarea de către Comisia Europeană pe justiţie nu a fost impusă de Bruxelles, ci asumată de România pentru a putea intra în UE la 1 ianuarie 2007.

Preşedintele a spus că, dacă România nu ar fi acceptat această monitorizare, momentul intrării în UE ar fi fost modificat.