MAE: N-au fost români cărora să li se refuze din lipsă de bani plecarea din Japonia prin cursa Tarom

Directorul general de comunicare al MAE, Doris Mircea, a declarat, marţi, că nu au existat români care să se fi prezentat la aeroportul din Tokyo şi să nu fi fost îmbarcaţi din lipsă de fonduri în cursa Tarom, plata făcându-se ulterior transportului, prin angajament.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului MAE: N-au fost români cărora să li se refuze din lipsă de bani plecarea din Japonia prin cursa Tarom

MAE: N-au fost români cărora să li se refuze din lipsă de bani plecarea din Japonia prin cursa Tarom (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ea a mai spus că din evaluarea MAE, s-a impus organizarea unei acţiuni de evacuare iar personalul consular a lucrat contra cronometru şi permanent atât la nivel de ambasadă cât şi în cadrul Direcţiei consulare.

"Cetăţenii români care s-au răzgândit în ultimul moment au făcut acest lucru pe propria răspundere. Nu au existat cetăţeni români care să se fi prezentat la aeroport şi să nu-i fi luat din cauză că nu aveau fondurile necesare pentrru acoperirea costului biletelor de avion. Acţiunea de sprijin pentru repatriere nu a luat sfârşit. Personalul de la Tokyo ţine legătura cu cetăţenii români care mai doresc să revină în ţară", a spus ea.

"În această seară va pleca din România un nou consul către Tokyo pentru a face rotaţia cu cel care se află deja acolo. Scopul este de a păstra personalul consular la capacitatea şi în limitele normale", a spus ea.

De altfel, oficialul MAE a relatat pe larg modul în care s-a desfăşurat operaţiunea de evacuare din Japonia. "La data de 18 martie 2011 în Registrul Unic de Evidenţă privind situaţia cetăţenilor români din Japonia erau înregistrate 247 de persoane la care se adăugau membrii de familie. Astfel, a rezultat un total de 365 de înregistrări, 103 fiind copii minori. Solicitările cetăţenilor români făceau referire la existenţa unor curse supraaglomerate şi la imposibilitatea găsirii unor locuri libere într-un timp rezonabil, plus preţul foarte ridicat - între 3.000 şi 5.000 de euro de persoană -, solicitând astfel sprijin de la ambasadă pentru intervenţie pe lângă companiile aeriene", a declarat Mircea.

Ea a adăugat că "de la momentul confirmării de către Tarom, în data de 18 martie 2011, ora 17.00, ora României, a orei decolării, MAE a transmis operativ tuturor solicitanţilor de asistenţă informaţii referitoare la formalităţile de îmbarcare prin e-mail-uri circulare, adresate tuturor persoanelor care au avut o adresă de mail comunicată sau prin apeluri telefonice".

"În plus, în noaptea de 18 spre 19 martie 2011, opt funcţionari de la Departamentul Consular au contactat în repetate rânduri toate persoanele înscrise în Registrul unic pentru a le comunica despre operarea cursei speciale Tarom şi condiţiile aferente. MAE a informat opinia publică în după-amiaza zilei de 18 martie cu privire la faptul că va suporta jumătate din costurile biletelor de avion pe această cursă aeriană specială, cetăţenii români urmând să acopere celaltă jumătate atât pentru adulţi cât şi pentru copiii cu vârste între 1-14 ani. Costul biletului pentru adulţi a fost de 1.000 de euro şi cel pentru copiii cu vârste între 1 şi 14 ani a fost de 500 de euro", a spus Doris Mircea.

"Nu numai că biletele au fost subvenţionate - deci au fost mult mai accesibile decât cele de pe piaţa propriu-zisă - dar românii care s-au întors din Japonia cu acea cursă vor putea plăti după efectuarea cursei, prin angajament de plată. Nu le-a fost cerută achitarea costurilor aferente la plecare - cum a fost situaţia cu orice alt mijloc de transport al unei alte companii. De asemenea , să luăm în vedere faptul că cetăţenii români din Japonia doreau să revină cu avionul. Solicitarea lor era să le facilităm locul pe cursele operaţionale, deci aveau în vedere achitarea costurilor de transport. Dacă verificaţi pentru perioada respectivă costul unui bilet, veţi constata că depăşeşte cu mult 1.000 de euro", a spus oficialul MAE

Doris Mircea a explicat că în datele de 17 şi 18 martie costul ajungea şi la 5.000 şi la 8.000 de euro pe bilet iar locurile erau limitate.

Mircea a fãcut apel ca cetăţenii români să se înscrie în Registrul Unic deschis la ambasade, acesta fiind un demers util în situaţii de criză.

Mai mulţi dintre românii repatriaţi, duminică noaptea, din Japonia la bordul unei curse Tarom s-au plâns de preţul perceput pentru cursă - 1.000 de euro, criticând astfel autorităţile române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici