MAE: Negocierile privind scutul au înregistrat progres, nu putem spune câte runde mai trebuie

Negocierile pe tema scutului antirachetă au înregistrat progrese importante, iar părţile depun eforturi pentru finalizarea lor cât mai rapidă, a declarat, joi, Doris Mircea, director general de comunicare în MAE, subliniind că nu este în practica negocierilor estimarea numărului de runde necesare.

Urmărește
6 afișări

"Până acum au fost înregistrate progrese importante şi suntem încrezători că negocierile se vor finaliza cu succes, potrivit dorinţei ambelor părţi", a spus ea.

Mircea a subliniat că "nu este în practica negocierilor estimarea numărului de runde care mai sunt necesare" dar a adăugat că atât partea română cât şi cea americană "depun eforturi pentru finalizarea cât mai rapidă având în vedere în acelaşi timp necesitatea ca textul convenit să fie de calitate şi conform intereselor ambelor părţi".

A cincea rundă de negocieri româno-americane pe tema scutului antirachetă s-a desfăşurat, marţi, la Bucureşti, fiind evaluate progresele înregistrate în activitatea grupului tehnic mixt însărcinat cu identificarea locaţiei în care va fi instalat sistemul antirachetă.

Delegaţia română a fost condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu iar cea a SUA de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

"Cele două delegaţii, ambele într-o componenţă inter-instituţională determinată de nevoia de a acoperi gama complexă de probleme în discuţie, au avut un program intens de negociere, în acord cu dorinţa celor două state de avansa substanţial către obiectivul încheierii Acordului", a precizat MAE.

Ministerul a menţionat că cele două delegaţii au continuat "pe linia rezultatelor bune înregistrate la rundele de negociere anterioare" şi au făcut "progrese importante către finalizarea textului Acordului".

"De asemenea, au fost evaluate progresele înregistrate în activitatea grupului tehnic mixt, aflat sub autoritatea celor doi şefi de delegaţii, însărcinat cu identificarea locaţiei în care va fi instalat sistemul antirachetă", potrivit MAE.

Potrivit sursei citate, în marja sesiunii de negociere, şefii celor două delegaţii, Bogdan Aurescu şi Frank Rose, au avut o întrevedere bilaterală în timpul căreia au trecut în revistă chestiuni de securitate de interes comun, precum şi evoluţii relevante din ultima perioadă de pe plan internaţional şi din cadrul NATO".

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, la 4 februarie, participarea României la proiectul american de dezvoltare graduală, în etape a sistemului american de apărare antirachetă din Europa.

"Sistemul american este strict defensiv şi va acoperi integral teritoriul ţării noastre împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune. Componenta din România va deveni operaţională la orizontul anului 2015", reaminteşte MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici