MAE: Nicolae Popa a cerut la 13 februarie 2001 prelungirea paşaportului, când nu avea interdicţie

Nicolae Popa s-a prezentat la 13 februarie 2001 la ambasada de la Jakarta fiindu-i prelungit la cerere paşaportul simplu până la 16 iulie 2004, a precizat, vineri, MAE, menţionând că la acea dată nu figura cu vreo interdicţie în baza căruia să-i fie refuzat acest serviciu consular.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului MAE: Nicolae Popa a cerut la 13 februarie 2001 prelungirea paşaportului, când nu avea interdicţie

MAE: Nicolae Popa a cerut la 13 februarie 2001 prelungirea paşaportului, când nu avea interdicţie (Imagine: Mediafax Foto/Interpol)

"Conform datelor existente în arhiva Ambasadei României în Indonezia, Nicolae Popa s-a prezentat în ziua de 13 februarie 2001 la sediul misiunii din Jakarta şi a solicitat prelungirea valabilităţii paşaportului simplu, această dată fiind cu un an înainte de ziua în care a fost emis mandatul de arestare", explică Ministerul de Externe într-o serie de precizări remise MEDIAFAX.

MAE adaugă că Ambasada României la Jakarta a prelungit paşaportul simplu până la data de 16 iulie 2004, conform normelor legale în vigoare la acea dată.

"Motivul prezentat de cetăţeanul român pentru această prelungire a fost necesitatea de a avea un paşaport simplu valabil pe o perioadă mai mare de 6 luni, astfel încât să poată obţine viză indoneziană", spune MAE.

Totodată, sursa citată precizează că în urma verificării arhivei Ambasadei României la Jakarta, Nicolae Popa nu a mai solicitat niciun fel de serviciu consular misiunii diplomatice după data de 13 februarie 2001.

"Având în vedere că mandatul de arestare a fost emis în ianuarie 2002, la momentul prelungirii paşaportului simplu de către Ambasada României la Jakarta Nicolae Popa nu figura cu vreo interdicţie în baza căreia acest serviciu consular să îi fie refuzat", menţionează MAE.

Nicolae Popa nu figurează în evidenţele MAE ca deţinător de paşaport diplomatic sau de serviciu.

Gheorghe Săvuică: Nu i-am făcut nicio prelungire de paşaport, nu a venit la ambasadă

Contactat, vineri, de MEDIAFAX, Gheorghe Săvuică, fost ambasador al României în Indonezia, a declarat că Nicolae Popa nu a venit la ambasadă şi că nu ştie ca paşaportul acestuia să fi fost prelungit în perioada în care el a fost ambasdor.

Gheorghe Săvuică a fost ambasador al României în Indonezia în perioada iunie 2002 - august 2006.

"Nu i-am făcut nicio prelungire de paşaport, nu a venit la ambasadă şi nici nu am cunoştinţă de prelungirea paşaportului său. (...) Deci, nu am această cunoştinţă. Nu ştiu despre ce este vorba. Nu i-am văzut niciodată paşaportul", a spus Săvuică.

"Eu, personal, nu i-am văzut paşaportul, nu l-am văzut pe el, nu a venit niciodată la evenimente făcute de noi la ambasadă, unde veneau familiile de români", a spus el.

Întrebat dacă este posibil ca paşaportul lui Nicolae Popa să fi fost prelungit de către ofiţerii consulari fără cunoştinţa sa, Săvuică a răspuns negativ.

"Lucrurile acestea se fac de un diplomat de acolo. Noi nu avem consulat acolo, că ambasada noastră este mică. Deci, un diplomat din ambasadă se ocupă şi de probleme consulare, nu este un consul. Sunt convins că, dacă i-ar fi dat viza, ar fi venit să-mi spună că toată lumea a văzut prin presă. Mi-ar fi spus: «Domnul ambasador, uite cine a venit la noi!». Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva", a spus Săvuică.

Întrebat dacă a ştiut pe perioada mandatului său de ambasador că Nicolae Popa, urmărit internaţional, se afla în Indonezia, Gheorghe Săvuică a precizat că nu doreşte să se amestece în aceste aspecte deoarece nu au legătură cu ambasada. "Este vorba despre o legătură între birourile Interpol. Nu vreau să mă bag într-o asemenea chestiune care nu ţine de misiunea ambasadei", a explicat ambasadorul.

Curentul: Ambasada de la Jakarta a prelungit valabilitatea paşaportului urmăritului Popa, în 2002

Cotidianul "Curentul" publică, în ediţia de vineri, un document din 2002 atribuit Ministerului de Interne conform căruia Nicolae Popa şi-ar fi prelungit, în acel an, la o dată necunoscută, paşaportul la ambasada României la Jakarta.

Documentul este o adresă înaintată de Direcţia Cercetări Penale către Biroul Naţional Interpol, ambele instituţii aflate în subordinea Ministerului de Interne (MI). Cererea este datată 23 septembrie 2002.

În documentul semnat de şeful Direcţiei, Jenică Arion, acesta cerea Biroului Interpol din Ministerul de Interne data şi ordinul prin care Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, a fost dat în urmărire internaţională, în condiţiile în care mandatul de arestare în lipsă fusese emis în 18 ianuarie 2002.

"Din datele pe care le deţinem rezultă că ambasada României din Jakarta - Indonezia, a prelungit valabilitatea paşaportului deţinut de inculpatul Popa Nicolae până la 16 iulie 2004, acesta urmând să primească permisul de şedere în Indonezia pentru o perioadă de un an", se arată în adresa lui Arion către Biroul Interpol din Ministerul de Interne.

Popa fusese trimis în judecată în lipsă în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.

În acea perioadă, şeful diplomaţiei române era Mircea Geoană.

Subiectul arestării lui Popa a fost atins în confruntarea electorală de joi seară dintre Băsescu şi Geoană

Băsescu a spus că vizita făcută de Geoană miercuri noapte omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu ar fi avut drept scop o discuţie pe tema arestării lui Popa la Jakarta.

"Azi noapte nu v-a plăcut (de Sorin Ovidiu Vântu, n.r.), azi noapte când a aflat că a fost arestat domnul Popa Nicolae şi v-a chemat de urgenţă, nu v-a plăcut?", a întrebat Băsescu de mai multe ori, fără a primi, într-o primă fază un răspuns.

Băsescu a continuat, întrebându-l insistent pe Geoană: "Are o legătură vizita pe care i-aţi făcut-o aseară lui Vântu cu arestarea lui Popa Nicolae?".

Geoană, vizibil iritat, a replicat că nu ştie cine este "acest Popa".

Râzând, Băsescu i-a răspuns: "O să vă popească acest Popa".

Băsescu: Geoană nu ştia cine e, numai că i-a dat paşaport când era ministru de Externe

Traian Băsescu a declarat vineri dimineaţă, la Kiss FM, că Mircea Geoană i-a dat paşaport, pe vremea când era ministru de Externe, lui Nicolae Popa şi că arestarea acestuia la Jakarta i-a creat "o mare emoţie" liderului PSD.

"Cine credea vreodată că va mai fi arestat vreodată Nicolae Popa, locotenentul lui Vântu în afacerea Gelsor FNI? Geoană nu ştia cine e, numai că i-a dat paşaport când era ministru de Externe. Cred că arestarea lui Nicolae Popa i-a creat o mare emoţie domnului Mircea Geoană, dacă a simţit nevoia să se ducă noaptea la Vântu şi, lucru extrem de grav, să anunţe, pentru că se ştia de două zile, Nicolae Popa nu a fost arestat ieri", a declarat Traian Băsescu.

El a ţinut să menţioneze că nu are niciun amestec în arestarea lui Popa, ci structurile statului român şi-au făcut datoria.

Cine este Nicolae Popa

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Nicolae Popa a fost acuzat şi judecat pentru că în 18 septembrie 1998, "în calitate de director general al unei societăţi comerciale a însuşit din depozit 65.359 acţiuni la valoarea de 25.376 lei/acţiune, pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute la un preţ de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi".

Nicolae Popa este un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, referindu-se la arestarea lui Nicolae Popa, că îi pare rău, pentru că acesta era prietenul său şi că îl consideră nevinovat, victima "manipulării uriaşe" în cazul FNI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici