MAE nu recunoaşte aşa-numitul Tratat de alianţă şi integrare între Rusia şi Osetia de Sud

Ministerul de Externe precizează, într-un comunicat, că nu recunoaşte aşa-numitul "Tratat de alianţă şi integrare între Rusia şi Osetia de Sud" semnat, miercuri, de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de liderul de facto sud-osetin, subliniind că Osetia de Sud este parte integrantă a Georgiei.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului MAE nu recunoaşte aşa-numitul Tratat de alianţă şi integrare între Rusia şi Osetia de Sud

MAE nu recunoaşte aşa-numitul Tratat de alianţă şi integrare între Rusia şi Osetia de Sud (Imagine: Shutterstock)

"Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaşte aşa-numitul «Tratat de alianţă şi integrare între Federaţia Rusă şi Osetia de Sud», semnat de preşedintele Federaţiei Ruse şi liderul de facto sud-osetin la Moscova, la 18 martie 2015. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaşte cadrul juridic în baza căruia a fost realizată semnarea acestui «tratat» şi subliniază faptul că, în condiţiile în care regiunile separatiste Abhazia şi Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integrantă a Georgiei, niciun tratat încheiat între Federaţia Rusă şi autorităţile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal", se arată într-un comunicat MAE remis MEDIAFAX.

Ministerul de Externe consideră că semnarea acestui aşa-zis "tratat" induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional.

MAE reiterează "sprijinul ferm pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional".

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderul de facto sud-osetin, Leonid Tibilov, au semnat, miercuri, la Kremlin, un Tratat de cooperare şi integrare, în urma unor discuţii privind relaţiile bilaterale dintre cele Rusia şi regiunea separatistă a Georgiei.

Putin a semnat, anul trecut, un tratat similar cu Abhazia, cealaltă regiune separatistă a Georgiei.

Cele două regiuni primesc fonduri de la Moscova, iar semnarea celor două tratate a fost însoţită de promisiunea ruşilor de a intensifica această finanţare, relatează AP.

Tbilisi a denunţat acordul, susţinând că pune în pericol eforturile de normalizare a relaţiilor cu Rusia.

MAE georgian a calificat ceremonia de semnare a tratatului drept "o provocare intenţionată", întrucât a coincis cu ultima rundă de negocieri de la Geneva privind găsirea unei soluţii diplomatice la această dispută.

În 2008, Georgia a fost implicată într-un conflict cu Rusia privind suveranitatea asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. La finalul confruntărilor, Moscova a recunoscut independenţa celor două teritorii georgiene.

Între timp, Rusia a instalat baze militare în aceste două regiuni, denunţate ca acţiuni de ocupaţie de către Tbilisi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici