- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE răspunde ONU în cazul acuzaţiilor legate de secretul de stat
Legislaţia în materia protecţiei informaţiilor clasificate oferă garanţii juridice pentru respectarea drepturilor fundamentale şi prevenirea utilizării abuzive, a precizat MAE pentru MEDIAFAX, după difuzarea unui raport ONU care acuză România că a abuzat de prevederile legate de secretul de stat.
MAE răspunde ONU în cazul acuzaţiilor legate de secretul de stat
De asemenea, MAE a anunţat, joi, că va informa ONU în privinţa acestui punct de vedere.
Poziţia exprimată de MAE vine după ce cotidianul The Guardian a scris că un raport ONU acuză România, alături de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia şi Macedonia, că a ascuns "acte ilegale faţă de organismele de supraveghere sau autorităţile judiciare", folosind "prevederile secretului de stat".
Conform ediţiei online a cotidianului The Independent, raportul acuză România, Marea Britanie, Germania, Italia şi Polonia că folosesc legile menite să protejeze securitatea naţională pentru a "ascuns acte ilegale faţă de organismele de supraveghere sau autorităţile judiciare, sau pentru a se proteja de critici, (situaţii) stânjenitoare şi - cel mai important - de responsabilitate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 11:30, prezența la vot este de 16,47 %. 3 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
MAE a precizat, joi, la solicitarea MEDIAFAX că a luat notă de raportul elaborat de Raportorul Special al ONU pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului în cadrul luptei împotriva terorismului, adăugând că documentul a fost elaborat în baza mandatului conferit raportorului de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, vizând examinarea conformităţii legislaţiilor şi practicilor naţionale din domeniul luptei împotriva terorismului cu dispoziţiile documentelor internaţionale în materia drepturilor omului.
Referirile la România vizează exclusiv problematica prevederilor legale privind secretul de stat, subliniază MAE.
"În opinia MAE, legislaţia română în materia protecţiei informaţiilor clasificate oferă garanţiile juridice pentru respectarea drepturilor fundamentale şi prevenirea utilizării abuzive. Astfel, articolul 24 paragraful 5 al Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate stipulează că: «Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale persoanei ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime»", explică Ministerul de Externe.
De asemenea, Ministerul precizează că România va prezenta punctul său de vedere în dialogul cu raportorul ONU.
Citeşte şi:
România, acuzată de ONU că ascunde acte ilegale în spatele secretului de stat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:38
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina / Rusia a lansat peste 800 de bombe KAB, 460 de drone şi 20 de rachete asupra Ucrainei în această săptămână, spune Zelenski
-
astăzi, 12:38
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. S-a depăşit pragul de 3 milioane de votanţi. Oraşele, mult mai active decât satele. Situaţia pe judeţe LIVE