- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.09.2015, 18:04)
- Roxana Preda , Mona Hera
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE român l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti: "Ambasadorul Ungariei a vrut să predea o notă de protest. Nu putea fi acceptată" - FOTO
Ministerul Afacerilor Externe informează că ambasadorul Ungariei în România, Zákonyi Botond, convocat miercuri la MAE, a dorit să predea o notă de protest, însă, conform practicii diplomatice, ”primirea unei astfel de note nu putea fi acceptată”.
Urmărește
6298 afișări
MAE român l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
”Având în vedere scopul convocării ambasadorului Zákonyi Botond la sediul MAE, adică pentru transmiterea poziţiei României faţă de intenţia Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu ţara noastră, conform practicii diplomatice, primirea unei astfel de note nu putea fi acceptată. Practic, partea ungară a dorit să deturneze scopul convocării prin înmânarea notei menţionate, aspect inacceptabil atât pe formă, cât şi pe fond pentru partea română”, arată reprezentanţii MAE român într-un comunicat transmis miercuri seară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
MAE român l-a convocat miercuri pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România, pentru a transmite poziţia părţii române referitoare la o serie de evoluţii din ultimele zile, precum anunţul părţii ungare privind proiectul construirii unui gard la graniţa cu România.
Într-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba l-a convocat astăzi pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România, pentru a transmite poziţia părţii române referitoare la o serie de evoluţii din ultimele zile, precum: anunţul părţii ungare privind proiectul construirii unui gard la graniţa cu România, declaraţiile inacceptabile formulate de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa premierului român, Victor Ponta, vizita privată în România a lui Katalin Szili, comisar al premierului ungar la secretariatul de stat pentru politica naţională din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie).
”În cadrul discuţiilor, partea română a transmis cu prioritate preocuparea faţă de tendinţa manifestă a părţii ungare de a atrage România într-o dispută artificială, care să se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat în contextul european actual, marcat de criza migranţilor. Secretarul de stat român a transmis în mod clar mesajul că partea română nu doreşte ca accentul discuţiilor să continue să fie plasat pe o escaladare a declaraţiilor publice, în detrimentul cooperării şi identificării unor soluţii pertinente, în spirit european, la provocările comune actuale”, transmite MAE.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, secretarul de stat român a reiterat opinia privind ridicarea unui gard la graniţa dintre două state membre UE, care nu este un gest corect din punct de vedere politic şi este contrar spiritului european.
”Această poziţie a fost comunicată de partea română la momentul la care a fost informată de către partea ungară, cu puţin timp înainte ca subiectul să fie făcut public. A arătat că, în calitate de parteneri strategici, partea română ar fi apreciat o analiză comună prealabilă pentru evaluarea impactului şi a necesităţii unui astfel de proiect, în vederea unor eventuale măsuri agreate bilateral. Atitudinea părţii ungare a surprins autorităţile române, în condiţiile în care cooperarea dintre cele două state pe dimensiunea transfrontalieră, poliţienească, a fost una constant bună şi, în consecinţă, ar fi trebuit să permită o analiză comună. În plus, a menţionat că, din perspectiva părţii române, la acest moment nu se înregistrează o situaţie de fapt care să confirme presiunea migraţionistă invocată de autorităţile ungare, în zona în care se doreşte construirea gardului şi, astfel, este de neînţeles graba cu care partea ungară realizează acest proiect”, mai spun reprezentanţii MAE român.
De asemenea, oficialul român a subliniat că partea română ”porneşte de la înţelegerea că spiritul european are la bază cooperarea şi înţelegerea reciprocă, aceasta fiind, de altfel, conduita în care a abordat relaţia bilaterală”.
”Acest gen de angajament este aşteptat şi din partea Ungariei. Altfel, relaţia bilaterală dintre cele două state, de Parteneriat Strategic, nu va putea fi construită în mod real, pe baze de încredere reciprocă şi într-un spirit de cooperare pragmatică”, mai spun reprezentanţii MAE.
Conform acestora, oficialul român a subliniat că este inacceptabil ca un ministru al Afacerilor Externe dintr-un stat european să lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme şi situaţii care ţin de politica internă a statului respectiv, arătând că afirmaţiile ministrului de Externe ungar sunt complet lipsite de respect faţă de persoana premierului, a Guvernului României şi faţă de autorităţile statului român şi se înscriu ”în acest joc de escaladare şi dispută artificială, menit să atragă atenţia de la problemele reale”.
”Referitor la aderarea României la Schengen, partea română şi-a exprimat surprinderea şi a cerut explicaţii faţă de afirmaţiile nefondate ale părţii ungare dintr-un comunicat emis ieri (marţi - n.r.) de partea ungară, amintind că România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi se comportă deja ca un stat de facto al spaţiului Schengen, asigurând la cele mai înalte standarde securitatea unei largi părţi a frontierei externe a UE. De altfel, îndeplinirea criteriilor a fost recunoscută inclusiv de Ungaria, care a susţinut, până în prezent, în mod constant şi vocal, adoptarea, cât mai rapid posibil, a unei decizii pozitive privind aderarea României la Schengen. A exprimat nedumerirea faţă de acesta abordare, care este contrară evaluărilor Comisiei Europene, precum şi relaţiei şi spiritului de parteneriat dintre cele două state”, mai arată reprezentanţii MAE.
Aceştia mai spun că în discuţia cu ambasadorul Ungariei în România secretarul de stat George Ciamba a exprimat ”surprinderea şi neînţelegerea părţii române faţă de vizita în România a Comisarului Prim Ministrului ungar pentru formularea conceptelor de autonomie în statele din zona Bazinului Carpatic, care a avut întâlniri cu reprezentanţii minorităţii maghiare din România şi, în acest context, şi-a arogat rolul de coordonator al acestora în demersurile lor de definire şi obţinere a autonomiei teritoriale pe criteriul etnic”.
”Partea română consideră inacceptabilă o astfel de ingerinţă în afacerile interne şi dezaprobă orice demersuri de acest fel, care creează disensiuni şi afectează climatul de convieţuire interetnică”, adaugă reprezentanţii MAE român.
Citeşte şi: Ministrul ungar de Externe: "Frustrarea" politicienilor români, generată probabil de situaţia privind Schengen. Politicienii români au intrat într-o "spirală a minciunilor" faţă de Ungaria
Citeşte şi: GARD la graniţa cu România: Autorităţile ungare au început să marcheze locul în care va fi construit. Coaliţia Democrată din Ungaria denunţă planul - FOTO
Citeşte şi: Aurescu: Din partea Ungariei se continuă acel limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministrul ungar de Externe: "Frustrarea" politicienilor români, generată probabil de situaţia privind Schengen. Politicienii români au intrat într-o "spirală a minciunilor" faţă de Ungaria
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe