MAE: România consideră necesară confirmarea politică a angajamentului UE faţă de Africa de Nord

România consideră necesară confirmarea politică a angajamentului UE faţă de Africa de Nord şi Orientul Mijlociu din perspectiva evoluţiilor din Libia, se arată într-un comunicat MAE în care se precizează că acţiunea UE trebuie concentrată pe gestionarea crizei umanitare şi pe curmarea violenţei.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), dedicată discutării evoluţiilor recente din Nordul Africii, cu accent pe situaţia din Libia, informează MAE, precizând că obiectivul principal al reuniunii ministeriale informale a fost pregătirea dezbaterii şefilor de stat şi de guvern de la Summit-ul extraordinar din 11 martie, dedicat aceleaşi teme.

"România apreciază că este necesară confirmarea politică, la cel mai înalt nivel, a angajamentului UE faţă de Africa de Nord şi Orientul Mijlociu din perspectiva ultimelor evoluţii din regiune, în special din Libia. În acest moment, acţiunea Uniunii Europene trebuie concentrată prioritar asupra gestionării crizei umanitare şi curmării violenţelor care o generează", se arată într-un comunicat MAE.

Miniştrii din ţările europene au apreciat că trebuie luate măsuri pe termen scurt pentru depăşirea situaţiei tensionate din Libia, precum şi acţiuni pe termen mediu pentru sprijinirea transformărilor democratice, încurajarea reformelor, promovarea unei arii de securitate regională şi prosperitate, precum şi pentru crearea unor fundamente solide pentru asigurarea stabilităţii întregii vecinătăţi sudice a UE, precizează sursa menţionată.

"Au fost discutate modalităţile şi instrumentele disponibile sau care ar putea fi folosite pentru depăşirea situaţiei din Libia şi susţinerea tranziţiilor politice în curs din Tunisia, Egipt. Ministrul Baconschi a susţinut necesitatea conturării la nivelul UE a unei gândiri strategice, de acţiune pe termen lung, pentru sprijinirea proceselor democratice şi de dezvoltare economică din vecinătatea sudică a UE. Această abordare cuprinzătoare este corelată cu continuarea angajamentului multidimensional - politic, economic şi social - în vecinătatea estică", se arată în comunicat.

"Este foarte bine că miniştrii de externe din UE, miniştrii apărării din NATO şi şefii de stat şi de guvern din UE se reunesc în 48 de ore (joi şi vineri), pentru a da un semnal puternic de preocupare faţă de situaţia din imediata vecinătate a Uniunii", a subliniat ministrul Baconschi.

Ministrul român al Afacerilor Externe a prezentat demersurile realizate pentru repatrierea a peste 730 de cetăţeni români din Libia, precum şi sprijinul acordat altor state membre UE, prin evacuarea a peste 70 de cetăţeni ai acestor state. De la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, se va deplasa la reuniunea informală a miniştrilor de externe UE (tip Gymnich), care se va desfăşura la Gödöllő (Ungaria), în perioada 11-12 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici