MAE: România nu a ratificat acordul de imunitate cu SUA

Purtătorul de cuvânt al MAE, Ilie Bănică, a declarat pentru MEDIAFAX, după ce Parlamentul European a invitat România să anuleze acordul bilateral de imunitate cu SUA, că partea română nu a ratificat actul, iar acesta nu este în vigoare şi nu sunt îndeplinite, astfel, condiţiile pentru a fi anulat.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului MAE: România nu a ratificat acordul de imunitate cu SUA

MAE: România nu a ratificat acordul de imunitate cu SUA (Imagine: www.mae.ro)

Răspunzând unei solicitări din partea MEDIAFAX, Bănică a precizat că acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind predarea unor persoane Curţii Penale Internaţionale a fost semnat la 1 august 2002 şi nu a fost ratificat de partea română până în acest moment, având în vedere incompatibilitatea prevederilor acestuia cu politica UE în ceea ce priveşte Curtea.

"Prin urmare, Acordul nu a intrat în vigoare", afirmă Bănică.

El a adăugat că partea română îşi va menţine această poziţie până la momentul identificării de către Uniunea Europeană şi SUA a unei soluţii reciproc acceptabile privind acordurile bilaterale încheiate în baza articolului 98 din Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale.

Bănică menţionează că prin Poziţia Comună 2003/444/CFSP din 16 iunie 2003 cu privire la Curtea Penală Internaţională, detaliată în Planul de Acţiune elaborat în vederea susţinerii Poziţiei Comune, Uniunea Europeană sprijină funcţionarea efectivă şi independentă a Curţii Penale Internaţionale.

România, care a ratificat Statutul Curţii Penale Internaţionale prin Legea nr. 111/2002, s-a aliniat la momentul respectiv atât la Poziţia Comună, cât şi la Planul de Acţiune, iar în prezent le respectă în calitate de membru al UE, subliniază purtătorul de cuvânt al MAE.

"Faţă de elementele de mai sus, precum şi având în vedere faptul că Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind predarea unor persoane Curţii Penale Internaţionale nu se aplică între cele două părţi, nefiind îndeplinite procedurile de intrare în vigoare, nu există temei pentru denunţarea acestuia", potrivit lui Bănică.

El precizează că nulitatea unui tratat intervine în condiţii speciale, reglementate la nivel internaţional, condiţii care nu sunt îndeplinite în această situaţie pentru a justifica "anularea" acordului, conform recomandării Parlamentului European.

Parlamentul European a invitat România, în raportul anual privind drepturile omului în lume în 2007, adoptat joi, să anuleze acordul bilateral de imunitate încheiat cu SUA.

Potrivit unui comunicat al PE, în raport se foloseşte formula "invită România să anuleze acordul bilateral de imunitate încheiat cu SUA".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici