- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc
România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria, a precizat, miercuri, MAE, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX.
MAE: România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria, iar situaţia de securitate va permite o acţiune eficientă în sprijinul cetăţenilor români", a precizat, miercuri, MAE răspunzând unei solicitări MEDIAFAX.
MAE a adăugat că "România va continua să se coordoneze cu partenerii europeni şi strategici privind evoluţiile din Siria".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
MAE a mai precizat că în cadrul său "funcţionează de anul trecut o Celulă de monitorizare a crizei din Siria".
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte periodic pagina de web a MAE, rubrica "Sfaturi de călătorie". Atât la nivelul centralei MAE, cât şi al Ambasadei României la Damasc, se monitorizează în permanenţă situaţia din Siria, urmând ca, în măsura în care vor exista informaţii noi cu privire la situaţia de securitate din acest stat, să fie transmise recomandări de acţiune, sau, după caz, să se acorde asistenţă cetăţenilor români.
MAE spune că, în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor români din Siria, întrucât legislaţia română având ca obiect libera circulaţie a cetăţenilor nu instituie nicio obligativitate de înregistrare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare a celor care călătoresc sau se stabilesc în străinătate, nu există posibilitatea de a întocmi o situaţie exhaustivă privind numărul cetăţenilor români aflaţi în Republica Arabă Siriană, în absenţa înregistrării voluntare de către aceştia.
"De asemenea, din informaţiile deţinute de Ambasadă, există un număr relativ mare de cetăţeni români aflaţi în Siria care nu au solicitat obţinerea unui paşaport de cetăţean român cu domiciliul în străinătate", mai spune MAE.
Până la ora actuală, 112 cetăţeni români au solicitat să fie înregistraţi la Ambasada României la Damasc, la care se adaugă membrii de familie ai acestora (în medie, 2-3 copii de familie), pentru a beneficia de sprijin si asistenţă în măsura în care situaţia o va impune.
MAE spune că, prin intermediul Ambasadei României la Damasc, depune eforturi constante pentru a răspunde nevoilor cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Siriei. În acest sens, Ambasada României în Siria menţine o legătură constantă cu membrii comunităţii române care şi-au anunţat prezenţa pe teritoriul sirian. Contactul cu familiile din localităţile în care sunt semnalate incidente este menţinut cu dificultate, în condiţiile în care sistemele de telefonie mobilă şi fixă funcţionează cu anumite intermitenţe. Misiunea diplomatică acţionează în permanenţă pentru identificarea de modalităţi de sprijinire a cetăţenilor români din zonele afectate de criză.
MAE mai spune că "cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să respecte recomandările MAE şi să evite călătoriile în Siria".
"Cetăţenii români care se mai află încă în Siria sunt sfătuiţi să părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale (aeriene, navale şi terestre) teritoriul sirian sau, în măsura în care nu au posibilitatea de a realiza acest lucru, să contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, să poată beneficia, în caz de necesitate, la cerere, de asistenţa statului român", mai spune MAE.
Cristian Diaconescu a declarat, miercuri, că există o reticenţă a autorităţilor române în ceea ce priveşte o reacţie privind Siria, el adăugând că cea mai sensibilă problemă este legată de numărul mare de români din Homs, oraş afectat de violenţe.
Oraşul Homs este de cinci zile ţinta unei ofensive violente a forţelor militare siriene, în timp ce zeci de persoane au fost ucise miercuri în acest oraş.
Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi monarhiile din Golf au decis retragerea ambasadorilor lor din Siria, denunţând "violenţele repetate" ale regimului sirian împotriva propriului popor, a relatat AFP.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.