MAE: Românii din Japonia să analizeze daca prezenţa lor se impune, în caz contrar să părăsească ţara

MAE îi sfătuieşte pe români să părăsească Japonia dacă prezenţa acestora acolo nu se mai impune cu necesitate, recomandă evitarea completă a zonei Sendai şi limitarea călătoriilor şi a şederii la Tokyo şi Yokohama.

Urmărește
6 afișări

MAE recomandă evitarea completă a zonei Sendai, respectiv părăsirea acestei zone de către persoanele care se află acolo. De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să limiteze călătoriile şi şederea prelungită în Tokyo şi Yokohama, se arată într-un comunicat remis, joi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Afacerilor Externe încurajează cetăţenii români "să analizeze dacă prezenţa lor în Japonia se mai impune cu necesitate, iar în caz contrar, sunt sfătuiţi să părăsească această ţară". Cetăţenii români care doresc să plece pot folosi cursele aeriene comerciale. În acest sens este indicat ca cetăţenii români să contacteze, în prealabil, compania aeriană prin care a fost procurat biletul de călătorie, pentru a verifica dacă au apărut modificări de orar şi să verifice condiţiile de transport către aeroporturile vizate.

"Ministerul Afacerilor Externe continuă să monitorizeze îndeaproape situaţia din Japonia, iar în măsura în care vor apărea noi informaţii, care să vină în sprijinul cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul acestui stat, le va aduce la cunoştinţa acestora, în timp real. MAE a solicitat expertiza autorităţilor specializate pentru problematica nucleară, transmiterea periodică de puncte de vedere pentru adaptarea permanentă a deciziilor în sprijinul cetăţenilor români", se arată în comunicat.

MAE precizează că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat, joi, în şedinţa de Guvern, în primă lectură, propunerea suplimentării bugetului fondului de urgenţă al MAE.

"Pentru moment nu este pusă în discuţie evacuarea cetăţenilor români aflaţi în Japonia, dar suntem pregătiţi să luăm măsurile necesare, în cazul în care situaţia o va impune. Ambasada României la Tokyo funcţionează la parametri normali. Ambasada României la Tokyo menţine legătura cu autorităţile locale şi centrale nipone, pentru a obţine informaţii referitoare la cetăţenii români. Până în acest moment nu a fost semnalată prezenţa unor cetăţeni români printre victime. MAE participă la mecanismul european de monitorizare şi informare cu privire la situaţia din Japonia, în scopul de a asigura oportun asistenţa de urgenţă cetăţenilor români înscrişi în listele de evidenţă a misiunilor şi consulatelor României din străinătate", se mai arată în comunicat.

MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în Japonia să se înscrie în continuare în Registrul Unic al Ambasadei României în Japonia, astfel încât să fie în permanenţă informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă consulară şi cu situaţia din zonă. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii să transmită toate datele lor de identificare şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile etc.) prin Internet, la adresele de e-mail: consular@ambrom.jp; office@ambrom.jp.

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la numărul de telefon +81.334.79.03.11 şi celula de criză din cadrul Departamentului Consular al MAE, la numărul de telefon +40.21.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Până în momentul de faţă, Ambasada României la Tokyo şi Departamentul Consular din cadrul MAE au primit un număr de 194 de solicitări de asistenţă consulară şi informaţii.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Japoniei sunt sfătuiţi să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor centrale şi locale nipone, acestea fiind singurele în măsură să ofere informaţii despre situaţia din zonă şi administrarea medicaţiei pentru situaţii de urgenţă. Autorităţile nipone au procedat la evacuarea populaţiei din jurul reactoarelor nucleare pe o distanţă de aproximativ 20 de km. Ca o măsură suplimentară de precauţie, MAE recomandă cetăţenilor români să nu se apropie la mai mult de 80 de km de obiectivele nucleare.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pune la dispoziţia celor interesaţi un serviciu unde pot fi obţinute informaţii despre persoanele rezidente în Japonia, respectiv Family Links: http://www.familylinks.icrc.org/Web/doc/siterfl0.nsf/htmlall/familylinks-japon-eng.

Situaţia la centrala nucleară Fukushima 1, grav avariată de cutremur, pare "relativ stabilă" în comparaţie cu ziua de miercuri, "ceea ce este un lucru pozitiv", a declarat, joi, un expert de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Joi, autorităţile japoneze au luptat din toate puterile pentru a încerca să răcească reactoarele centralei Fukushima. Elicoptere ale armatei japoneze au vărsat apă peste reactoarele 3 şi 4 ale centralei, încercând să răcească barele de combustibil aflate în bazine, dintre care unele au rămas neacoperite cu apă.

Patru reactoare ale centralei sunt grav avariate din cauza defectării sistemului de răcire, după cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia, la 11 martie, şi după valul seismic care a urmat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici