MAE salută votul PE privind aderarea la Schengen şi atitudinea constructivă a grupurilor politice

MAE îşi exprimă speranţa că semnalul pozitiv transmis miercuri de Parlamentul European, prin votul de încredere acordat României în perspectiva aderării la spaţiul Schengen, va permite, în cel mai scurt timp, adoptarea la nivelul Consiliului, a deciziei privind aderarea României la Schengen.

Urmărește
3 afișări

Ministerul Afacerilor Externe salută votul favorabil pe care Parlamentul European, cu o largă majoritate a membrilor săi - 487 voturi pentru, 77 de voturi împotrivă şi 29 abţineri - l-a acordat aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Prin acest vot, Parlamentul European transmite un mesaj politic clar, de susţinere a aderării cât mai rapide a ţării noastre la spaţiul Schengen", se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul salută, totodată, faptul că, "dincolo de recunoaşterea propriu-zisă a îndeplinirii criteriilor de aderare, în conformitate cu acquis-ul Schengen, grupurile politice şi parlamentarii europeni, în general, au adoptat pe tot parcursul dezbaterii parlamentare o atitudine extrem de constructivă şi foarte principială în recunoaşterea nivelului avansat al pregătirii noastre, şi, pe cale de consecinţă, în declararea deschisă a susţinerii pentru aderare".

"În actualul context european, votul favorabil de astăzi reconfirmă faptul că Parlamentul European rămâne profund ataşat proiectelor emblematice europene, iar consolidarea cooperării la nivel european este extrem de valoroasă şi permite cetăţenilor noştri aprecierea beneficiilor concrete ale construcţiei europene", menţionează sursa citată.

Votul de astăzi al Parlamentului European marchează încheierea procedurii parlamentare de acordare a avizului consultativ al Parlamentului European privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Raportul europarlamentarului Carlos Coelho privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost adoptat, miercuri, de plenul Parlamentului European, cu 487 voturi "pentru", 77 de voturi "împotrivă" şi 29 de abţineri.

Verificarea îndeplinirii tuturor cerinţelor Schengen de către noii membri (control de teren, frontiere maritime şi aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea poliţienească, conectarea şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen şi de protecţie a datelor) este o precondiţie pentru ca, în urma consultării PE, Consiliul de Miniştri să decidă eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.

Dezbaterea raportului întocmit de europarlamentarul PPE, Carlos Coelho, a avut loc marţi seară în plenul PE, reunit la Strasbourg, iar votul pozitiv a fost anticipat de preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele PE Stavros Lambrinidis, care la finalul discuţiilor a adresat anticipat "calde felicitări" României şi Bulgariei pentru reunşită. În cursul discuţiei au fost însă exprimate şi opinii contrare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici