- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.09.2013, 22:09)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: Votul PE, semnal important privind sprijinul pentru consolidarea politicii UE în domeniul vizelor
MAE salută adoptarea poziţiei Parlamentului European referitoare la proiectul de amendare a Regulamentului UE privind vizele şi arată că rezoluţia PE "confirmă justeţea unuia dintre principiile constant invocate de România, şi anume cel al reciprocităţii".
Urmărește
430 afișări
MAE:Votul PE,semnal important privind sprijinul pentru consolidarea politicii UE în domeniul vizelor
"Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea poziţiei Parlamentul European pe marginea proiectului de amendare a Regulamentului 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie, în sesiunea plenară a legislativului european din 12 septembrie. Rezoluţia Parlamentului European prezintă relevanţă în relaţia cu statele terţe care menţin obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români", se arată în comunicatul transmis joi de MAE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Potrivit sursei citate, votul Parlamentului European transmite "un semnal important" privind sprijinul pentru consolidarea politicii UE în domeniul vizelor, bazată pe respectarea principiilor solidarităţii între statele membre şi a tratamentului egal faţă de toţi cetăţenii Uniunii.
"Adoptarea acestui proiect legislativ consacră noi mecanisme, inclusiv mecanismul de reciprocitate, care vor asigura o politică de vize mai eficientă şi mai credibilă a UE, de natură să asigure o mai bună promovare a intereselor tuturor cetăţenilor europeni. Totodată, rezoluţia Parlamentului European confirmă justeţea unuia dintre principiile constant invocate de România, şi anume cel al reciprocităţii", se mai arată în comunicat.
MAE menţionează că România a ridicat, unilateral, obligativitatea vizelor pentru SUA şi Canada la 11 iulie 2002, respectiv la 1 ianuarie 2002. "În condiţiile în care cetăţenii din marea majoritate a statelor membre UE beneficiază de accesul în SUA şi Canada fără vize, iar cetăţenii americani şi canadieni pot călători liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este firească acordarea unui tratament echivalent, egal, cetăţenilor din toate statele Uniunii, cu atât mai mult cu cât UE şi membrii săi sunt un partener important, indispensabil chiar al celor două state nord-americane", precizează sursa citată.
Potrivit comunicatului, "România s-a angajat, cu seriozitate, într-un efort amplu şi extrem de complex în vederea îndeplinirii tuturor condiţiilor necesare prevăzute de legislaţia americană", acestea fiind îndeplinite într-o foarte mare măsură, principalul obstacol pe linia accederii, cât mai rapide, în programul Visa Waiver reprezentând-o diminuarea ratei de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români pentru a atinge pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană. "Pe acest palier, s-a remarcat, în ultima perioadă, o evoluţie pozitivă. Astfel, cuantumul ratei de refuz pentru anul fiscal 2011-2012 a fost de 17%, ceea ce reprezintă, practic, cea mai importantă scădere din ultimii ani (22,4% în 2011, 24,8% în 2010)", precizează MAE.
"La momentul actual, la nivelul Congresului SUA, au fost prezentate mai multe iniţiative legislative care vizează reforma VWP, adoptarea acestora putând conduce la o eventuală ridicare a pragului ratei de refuz la 10%. Coroborat cu tendinţa descendentă a ratei de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români înregistrată în ultimii 3 ani, această modificare a legislaţiei americane ar putea genera un orizont de aşteptare optimist cu privire la perspectivele includerii României în VWP. Ministerul Afacerilor Externe va continua să abordeze acest subiect în dialogul direct cu partenerii săi în cadrul formatelor dedicate de discuţie, cum este, de exemplu, cel oferit de Grupul de lucru România-SUA pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor", se mai arată în comunicat.
Parlamentul European a votat, joi, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru români, dar procedura este complicată şi poate dura ani de zile.
Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeană poate reintroduce vizele pentru cetăţenii americani şi canadieni, în cazul în care Washington şi Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Textul adoptat joi este rezultatul unor negocieri între Legislativul european şi Consiliu şi cuprinde două amendamente. "Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre. "Mecanismul de suspendare" va permite suspendarea temporară a vizelor pentru o ţară terţă, în cazul unei situaţii de urgenţă.
Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA şi Canada.
La 30 de zile de la intrarea în vigoare a rezoluţiei, statul în cauză poate notifica în scris Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană pentru a cere declanşarea mecanismului. CE publică notificarea în Jurnalul Oficial, iar statul terţ are la dispoziţie şase luni pentru a ridica vizele.
Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.
La patru ani după intrarea în vigoare a Regulamentului, CE transmite Parlamentului European şi Consiliului un raport în care evaluează eficacitatea mecanismelor de reciprocitate şi suspendare.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale
-
astăzi, 10:48