Magazine săteşti şi locuinţe ale liderilor PSD - secţii de votare pentru alegerea preşedintelui

Locuinţele unor lideri locali ai PSD, dar şi magazine săteşti se transformă duminică în secţii de votare, unde social-democraţii vor spune dacă îl vor sau nu preşedinte pe Liviu Dragnea, care este, de altfel, unicul candidat. Şefii de filiale spun că aceste alegeri reprezintă ”un act istoric”

Urmărește
2022 afișări
Imaginea articolului Magazine săteşti şi locuinţe ale liderilor PSD - secţii de votare pentru alegerea preşedintelui

Magazine săteşti şi locuinţe ale liderilor PSD - secţii de votare pentru alegerea preşedintelui (Imagine: Shutterstock)

Liderii filialelor PSD se declară încântaţi de noua procedură de vot, spunând că, deşi era prevăzută în statutul PSD de câţiva ani, este aplicată pentru prima dată şi dă posibilitatea tuturor membrilor să îşi aleagă preşedintele, iar cel care va câştiga va avea o legitimitate mult mai mare decât preşedinţii de până acum ai partidului.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru organizarea alegerilor, liderii locali susţin că nu a fost stabilit un buget, ci fiecare s-a descurcat cum a putut. Ei spun că fiecare filială locală are libertatea de a organiza scrutinul intern cu mijloacele pe care le are la dispoziţie, iar costurile sunt suportate de fiecare organizaţie. În privinţa chiriei pentru sediul unui cămin cultural, de exemplu, liderii evită să dea cifre, însă, în general, tariful pentru închiriere ar fi de 100 de lei pe zi, potrivit acestora.

Alba

Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, spune că se încercă amenajarea unor cabine de vot, iar secţiile de votare vor fi înfiinţate atât în sediile PSD, cât şi în cămine culturale, iar în cazul unor localităţi mici se va vota în locuinţele liderilor locali ai partidului.

"Încercăm să organizăm secţii în cămine culturale, în sediile de partid din teritoriu, iar în cazul în care aceste spaţii nu există secţiile vor funcţiona în casa preşedintelui organizaţiei locale sau a unui coleg de partid care are locuinţa într-o zonă centrală. Nu vom face în schimb secţii de vot în şcoli, restaurante şi în birturi”, a afirmat Dîrzu.

Preşedintele PSD Alba a adăugat că buletinele şi listele pentru scrutinul intern au ajuns în judeţul Alba, urmând să fie distribuite în teritoriu, unde sunt aşteptaţi să voteze peste 8.000 de membri de partid.

Arad

Preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar, afirmă că la nivel judeţean nu a fost stabilit un buget pentru organizarea alegerilor interne, iar ”fiecare filială s-a descurcat cum a putut”.

”Fiecare şi-a confecţionat urnele şi cabinele de vot. Nu am stabilit un buget”, a spus el.

Referitor la acest tip de alegeri, Căprar a spus că ”sunt o premieră după 1989, iar acest exerciţiu este un nou început pentru PSD şi pentru politica românească”.

”Este o procedură inedită, dar prevăzută în statutul PSD de câţiva ani, chiar dacă este aplicată pentru prima dată. Se dă posibilitatea tututor membrilor să îşi aleagă preşedintele, iar cel care va câştiga va avea o legitimitate mult mai mare deât preşedinţii de până acum ai partidului”, susţine liderul PSD Arad.

Purtătorul de cuvânt al PSD Arad, Flavius Ghender, a explicat că secţiile de votare vor fi organizate în sediile de partid, în cămine culturale şi spaţii private şi nu vor exista situaţii în care se va vota acasă la membri, în şcoli, birturi sau restaurante.

Pentru PSD Arad au fost repartizate 9.000 de buletine de vot, pentru 78 de secţii de votare, la care sunt aşteptaţi 8.550 de membri de partid.

Braşov

Vicepreşedintele PSD Braşov Răzvan Popa spune şi el că ”această metodă de votare este una foarte bună”.

"Această metodă de votare este, din punctul meu de vedere, una foarte bună. În primul rând, pentru că fiecare membru de partid are posibilitatea să se exprime, chiar dacă avem un singur candidat, dar poate vota cu «Da» sau «Nu». În al doilea rând, este o ocazie de a face un recensământ real al membrilor activi ai partidului, pentru că există persoane care se înscriu în partid apoi după o perioadă se mută în alt oraş sau pleacă din ţară“, a spus Popa.

Potrivit acestuia, în judeţ vor fi amenajate aproximativ 80 de secţii de votare în fiecare localitate, dintre care 12 vor fi în municipiul Braşov, iar acestea vor funcţiona fie în sediile partidului, acolo unde există, fie în diverse spaţii închiriate. La alegerile de duminică în judeţ sunt aşteptaţi să îşi aleagă preşedintele în jur de 6.000 de social-democraţi.

Buzău

Potrivit preşedintelui executiv al organizaţiei municipale a PSD Buzău, Fănică Bîrlă, în municipiul Buzău sunt aşteptaţi la urne aproximativ 2.400 de social-democraţi din totalul de 3.200 aflaţi în evidenţele filialei municipale, ceilalţi fiind plecaţi din ţară sau decedaţi. În municipiu vor fi amenajate trei secţii de votare - una în sediul organizaţiei municipale, alta în cartierul Simileasca, într-un fost magazin dezafectat aflat în curtea unui membru PSD, şi o alta într-un spaţiu din cartierul Mihai Viteazul.

De asemenea, în celelalte oraşe şi în comunele mari, secţiile de votare vor fi amenajate în sediile de partid, iar în localităţile în care PSD nu are sedii de partid secţiile vor fi amenajate fie la primării, fie în cămine culturale sau la locuinţele preşedinţilor de organizaţii ori ale membrilor de partid.

Preşedintele executiv al organizaţiei municipale a PSD Buzău a adăugat că membrii comisiilor care supraveghează scrutinul sunt membri mai cunoscuţi ai partidului, care au mai participat la alegeri şi ştiu ce înseamnă un proces electoral.

În judeţul Buzău, 11.240 de social-democraţi figurează în evidenţele partidului, aceştia fiind aşteptaţi duminică la vot.

Cluj

Secţiile de vot din judeţul Cluj pentru alegerile interne din PSD din 11 octombrie vor fi amenajate, în mediul rural, în casele preşedinţilor de filiale comunale, în cămine culturale sau în alte spaţii care vor putea fi închiriate, la scrutin urmând să participe peste 11.000 de membri social-democraţi.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, spune că va fi amenajată câte o secţie de vot în fiecare comună, cele mai multe secţii urmând să fie înfiinţate la Cluj-Napoca.

”Vom înfiinţa câte o secţie de vot pentru fiecare comună, iar în localităţi urbane vom avea mai multe, în funcţie de mărimea acestora. Cele mai multe secţii - trei - vor fi în Cluj-Napoca, în două cabinete parlamentare ale deputatului Aurelia Cristea din cartierele Mărăşti şi Gheorgheni şi la sediul PSD din cartierul Mănăştur. În mediul rural, vor fi amenajare secţii de vot în casele preşedinţilor de filiale comunale, în cămine culturale sau în alte spaţii închiriate”, a spus Lăpuşan.

El consideră că alegerile interne din acest an pentru alegerea preşedintelui PSD sunt ”o noutate interesantă”.

”Mi se pare o idee progresistă care dă posibilitatea fiecărui membru al PSD să îşi exprime un punct de vedere, o opţiune faţă de viitorul preşedinte al partidului”, a afirmat liderul PSD Cluj.

La rândul său, preşedintele Comisiei Electorale Judeţene a PSD Cluj, Dan Codrean, a explicat că va fi un buletin de vot cu numele lui Liviu Dragnea, singurul candidat, de altfel, şi cu două căsuţe cu menţiunea ”Da” şi ”Nu”, pe care se va bifa opţiunea cu pixul.

Constanţa

Secretarul executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, spune că în judeţ vor fi amenajate 77 de secţii de votare, la sediile PSD din localităţi, iar în cazul în care unul dintre acestea este impropriu desfăşurării scrutinului ar putea fi închiriată o altă sală, probabil la căminul cultural.

În judeţ au fost primite 14.000 de buletine de vot, care vor fi distribuite vineri în toate localităţile, a precizat Cristinel Dragomir.

La rândul său, Decebal Făgădău, preşedintele executiv al PSD Constanţa şi preşedinte al organizaţiei municipale Constanţa, spune că în municipiul Constanţa vor exista şase secţii de votare, dintre care cinci sunt sedii de partid, iar cel de-al şaselea loc unde se poate vota duminică va fi o sală închiriată la Casa de Cultură din Constanţa.

În municipiul Constanţa sunt aproximativ 3.400 de membri PSD, iar liderul filialei susţine că aceste alegeri sunt şi o bună modalitate pentru actualizarea bazei de date cu membrii de partid.

PSD Constanţa are aproape 13.000 de membri care pot vota la scrutinul din 11 octombrie.

Harghita

Prim-vicepreşedintele PSD Harghita, Dan Petruţ, spune că în judeţ vor fi doar 11 secţii de votare - în sediile de partid sau în săli închiriate în căminele culturale, iar fiecare primar sau preşedinte de organizaţie locală va găsi şi va amenaja spaţiul necesar desfăşurării scrutinului.

El a mai spus că fiecare organizaţie locală a PSD va asigura logistica necesară desfăşurării alegerilor în propria localitate, iar preşedinţii "au primit sarcina” să constituie şi comisia la nivelul secţiei de votare, alcătuită din preşedinte, secretar şi un membru.

Prim-vicepreşedintele organizaţiei Harghita a mai spus că scrutinul va fi supravegheat în judeţ de liderul social-democraţilor harghiteni, Mircea Duşă, şi de prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene.

"Ca în cazul oricărui lucru nou introdus, până porneşte şi până când oamenii se obişnuiesc cu el, va fi puţin mai greu şi probabil că după experienţa primului astfel de scrutin ni se va părea mai uşor. Am auzit că în alte judeţe lumea îşi face probleme şi că ele sunt, în general, de natură organizatorică. În Harghita nu avem probleme de acest gen. Până în prezent, nu mi s-a adus la cunoştinţă nicio problemă. Noi avem posibilităţi să organizăm alegerile în spaţii corespunzătoare procesului de votare, aşa că nu este cazul să apelăm la locuinţele unor membri de partid”, a spus Dan Petruţ.

În judeţul Harghita vor vota aproximativ 2.500 de social-democraţi, fiind distribuite 3.000 de buletine de vot.

Iaşi

Preşedintele PSD Iaşi, Victorel Lupu, spune că în judeţ vor fi 100 de secţii de votare, câte una în fiecare localitate, cu excepţia municipiului Iaşi, unde vor funcţiona trei, iar în unele localităţi se va vota inclusiv în magazine.

"Vor fi secţii de vot în sediile de partid, iar acolo unde nu avem sediu se vor amenaja secţii în căminele culturale sau chiar în spaţii private, precum magazine, pe care le vom închiria în ziua respectivă. Nu se va vota în locuinţa vreunui membru al PSD”, a spus Victorel Lupu.

El a afirmat că judeţului Iaşi i-au fost alocate aproape 14.000 de buletine de vot şi că acestea au fost deja distribuite către organizaţiile din judeţ ale PSD.

"Noi avem aproximativ 13.500 de membri de partid pe judeţul Iaşi. Votul va fi supravegheat de membrii Consiliului Judeţean al PSD, for care este format din 151 membri. Avem suficienţi oameni pentru a vedea ce se întâmplă în ziua votării”, a mai afirmat liderul PSD Iaşi.

El consideră că votul tuturor membrilor de partid pentru alegerea liderului PSD reprezintă un "exerciţiu democratic” şi că ”pentru prima dată preşedintele partidului este ales prin voinţa tuturor social-democraţilor”.

"În judeţul Iaşi ne aşteptăm la o prezenţă mare a membrilor noştri la vot. Eu sper să fie de peste 90 la sută”, a adăugat Lupu.

Maramureş

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, spune că vor fi secţii de votare în fiecare localitate, în centrul de comună, cu posibilitatea ca în localităţile mai îndepărtate de centrul de comună să fie amenajate secţii suplimentare în sediile PSD, iar dacă nu există această posibilitate în încăperi ale primăriilor, în căminele culturale sau în casele preşedinţilor de organizaţii sau ale unor membri.

Zetea spune că alegerea preşedintelui partidului de către toţi membrii, în cadrul alegerilor interne care vor avea loc duminică, este "aproape un act istoric” şi un model de urmat pentru alte formaţiuni politice, el susţinând că niciun partid nu a avut curajul, până acum, să facă un astfel de tip de alegeri.

"Este vorba despre un pas mare făcut de PSD în faţa oricărui alt partid, pentru că alegerea preşedintelui de către toţi membrii de partid este aproape un act istoric. Niciun partid nu a avut curajul, până acum, să facă un astfel de tip de alegere a preşedintelui formaţiunii. Până acum, preşedintele era ales de Congres, iar acolo, cu jocuri de culise uneori, se alegea preşedintele. Astăzi, membrii de partid au posibilitatea să voteze preşedintele partidului. Cred că este un model pe care toate partidele îl vor adopta pentru că un act mai mare de democraţie în viaţa internă de partid nu poate exista”, a spus Zetea.

Potrivit acesuia, alegerea preşedintelui PSD în această variantă nouă implică şi o mare responsabilitate, pentru că alegerile interne trebuie organizate astfel încât toţi membrii social-democraţi să fie informaţi şi să aibă acces la secţia de votare din localitatea lor.

În Maramureş, sunt aşteptaţi să voteze duminică peste 9.600 de membri PSD.

Sibiu

Florin Orlăţan, reprezentant al PSD Sibiu, spune că în cele mai multe cazuri secţiile de votare vor fi amenajate în sediile de partid, acolo unde acestea există, în sediile birourilor parlamentare sau în căminele culturale. De asemenea, câteva secţii vor fi în casele preşedinţiilor de filiale, dar şi ale altor membri care au fost dispuşi să-şi pună locuinţele la dispoziţie.

În judeţul Sibiu vor fi amenajate 65 de secţii de votare pentru scrutinul de duminică, la care sunt aşteptaţi circa 12.700 de social-democraţi, iar buletinele de vot au ajuns încă de luni şi au fost trimise în teritoriu.

Suceava

Pentru alegerea preşedintelui PSD, filiala Suceava va amenaja în cele 114 localităţi din judeţ 115 secţii de votare - două în municipiul Suceava şi câte una în celelalte.

Preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, spune că secţiile de votare vor fi organizate în sediile PSD din localităţi, iar unde nu există sediu în locuinţa preşedintelui PSD din respectiva organizaţie sau într-un spaţiu public în care asemenea activităţi sunt permise, fiind exceptate şcolile, barurile sau restaurantele.

Potrivit lui Nechifor, în judeţul Suceava PSD are 16.011 membri, iar pentru alegerile de duminică vor fi primite aproximativ 17.000 de buletine de vot.

"Mizăm pe o prezenţă importantă. E prima dată când într-un partid din România toţi membrii au posibilitatea să-şi aleagă direct preşedintele”, a spus Nechifor.

Timiş

Deputatul social-democrat de Timiş Catalin Tiuch spune că aceste alegeri sunt o premieră naţională pentru că ele ”ridică ştacheta şi duc democraţia internă de partid la un alt nivel”.

”Alegerile interne din PSD sunt o premieră naţională pentru că ele ridică ştacheta şi duc democraţia internă de partid la un alt nivel. În 2013 ne-am modificat statutul şi am decis atunci ca preşedintele să fie ales de fiecare membru de partid. Am fost acuzaţi atunci că această decizie este una populistă şi imposibil de pus în practică şi că luăm această decizie pentru a da bine. În fiecare sediu PSD din ţară va fi o comisie locală de alegeri şi vor exista buletine de vot. Sper că şi celelalte partide vor lua acest exemplu. În acest fel, preşedinţii de partide vor putea să răspundă mai bine cerinţelor”, spune Cătălin Tiuch.

Potrivit acestuia, în judeţul Timiş sunt aşteptaţi să voteze aproximativ 12.000 de social-democraţi, iar secţiile de votare vor fi organizate în sediile PSD, iar acolo unde nu există sedii, în localităţi mici din judeţ, în cămine culturale.

Vaslui

În judeţul Vaslui, sunt aşteptaţi să voteze peste 14.500 de membri ai PSD.

Secretarul general al organizaţiei judeţene Vaslui a PSD, Ciprian Trifan, spune că ”cel mai corect şi convenabil” ar fi ca secţiile de votare să funcţioneze acasă la preşedinţii de organizaţii comunale.

”Astfel nu-i vom pune la cheltuială. Desigur, va fi şi varianta căminelor culturale, dar în niciun caz nu vor funcţiona secţii în crâşme sau şcoli”, a spus Trifan.

În cele cinci oraşe din judeţ, se va vota la sediile organizaţiilor locale, iar după încheierea votului procesele-verbale cu opţiunile membrilor de partid vor fi strânse din teritoriu de către echipe special desemnate şi duse la organizaţia judeţeană. Acolo, voturile se vor centraliza şi vor fi comunicate la centru de către o comisiei formată din cinci membri.

"Este un proces destul de greoi, dar care este prevăzut de statutul partidului încă din 2013. Însă, faptul că votează toţi membrii este un element de noutate, ceva frumos, până la urmă”, a spus Ciprian Trifan.

PSD Vaslui nu a primit deocamdată buletinele de vot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici