MAI, despre documentele declasificate din şedinţa CSAT: A fost un tipar similar la nivelul Ucrainei înainte de a fi agresată de Rusia

A fost identificat un tipar acţional similar la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare iniţierii agresiunii de către Federaţia Rusă, reiese din documentele declasificate din şedinţa CSAT în care s-a discutat de influenţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok.

Urmărește
2741 afișări
Imaginea articolului MAI, despre documentele declasificate din şedinţa CSAT:  A fost un tipar similar la nivelul Ucrainei  înainte de a fi agresată de Rusia

MAI: A fost un tipar similar la nivelul Ucrainei înainte de a fi agresată de Rusia

„Una din metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe email a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia”, informează SRI.

MAI informează că începând cu luna noiembrie 2024 un număr de peste 100 de influenceri (care numărau în total peste 8 milioane de urmăritori activi) au fost supuşi unei acţiuni de manipulare în privinţa identităţii candidatului promovat.

„Unii dintre susţinătorii campaniei implicaţi în promovarea şi cumpărarea de voturi sunt exponenţi ai mediilor extremiste de dreapta, infracţionale şi ai cultelor religioase, implicate anterior în promopvarea unor narative proruse, antisemite, antiNATO sau împotriva Ucrainei”, arată MAI.

Astfel, persoana care s-a ocupat de strângerea semnăturilor este adeptă a ideologiei extremismului de dreapta şi ultranaţionalist. Liderul unui clan a condus o campanie de promovare pe platforma TikTok, iar un alt exponent al lumii interlope a susţinut financiar campania electorală a lui Călin Georgescu.

„În urma analizei spaţiului informaţional, raportat la lecţiile învăţate la nivelul altor state, a fost identificat un tipar acţional similar la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare iniţierii agresiunii de către Federaţia Rusă. În concret, campania informaţională <Echilibru şi Verticalitate> este identică cu campania <Frate lângă Frate> derulată de Federaţia Rusă în Ucraina, ambele realizându-se prin manipularea unor micro-influenceri legitimi”, a informat MAI.

SRI arată cum a fost atacată infrastructura IT a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi STS.

Au avut loc peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente pentru a obţine acces la datele din sistemele informatice sau pentru a altera integritatea acestora, a schimba conţinutul prezentat publicului şi a indisponibiliza infrastructura.

Atacurile au avut loc inclusiv în ziua alegerilor şi în noaptea de după alegeri şi au fost utilizate sisteme informatice din peste 33 de ţări.

SRI evaluează încă aceste incidente, nu are date cu privire la atacator, dar modul de operare şi ca amploare a campaniei cibernetice, conduc la concluzia că atacatorul dispune de resurse considerabile, corelate cu metode de operare specifice unui atacator statal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici