- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.10.2015, 10:22)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mai multe ONG-uri fac apel la deputaţi să respingă iniţiativa lui Dragnea privind defăimarea socială: "Este un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România"
Mai multe ONG-uri cer Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială, iniţiat de liderul PSD Liviu Dragnea şi adoptat pe 7 octombrie de Senat.
Urmărește
597 afișări
Mai multe ONG-uri fac apel la deputaţi să respingă iniţiativa lui Dragnea privind defăimarea socială (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
ONG-urile spun că, chiar dacă, după cum a declarat vineri, Dragnea va elimina criteriul defăimării din cauza apartenenţei politice din lege şi va diminua cuantumul amenzilor, nu vor fi rezolvate "în niciun fel problemele fundamentale puse de această lege care distruge ideea de protecţie efectivă împotriva discriminării în România".
Proiectul de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup (L 534/2015) a fost adoptat pe 7 septembrie de Senat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
ONG-urile arată că acest proiect este "un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România", "instituie responsabilitatea colectivă" şi "permite sancţionarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităţilor minoritare".
Totodată, arată semnatarii, proiectul dublează prevederi din actuala legislaţie antidiscriminare, pe care le înrăutăţeşte, şi încălcă directivele europene în materia nediscriminării.
"Acest proiect conţine definiţii vagi permiţând abuzuri, inclusiv limitarea libertăţii de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie în interiorul CNCD-ului un alt organism de sancţiune inadecvat pentru domeniul discriminării, şi care nu respectă standarde de independenţă, transparenţă şi minime garanţii procesuale", se spune în comunicatul ONG-rilor.
Proiectul a fost adoptat de Senat într-o formă foarte puţin diferită de cea a iniţiatorului, precizează reprezentanţii societăţii civile, care fac în continuare o analiză a prevederilor.
"Este greu să ne imaginăm manifestări ale identităţii de grup în contextul nediscriminării şi egalităţii care să aducă atingere siguranţei naţionale, ordinii publice şi bunelor moravuri, decât eventual în mentalitatea dictaturii naţional-comuniste omogenizatoare de minorităţi, cu precădere cele naţionale. (...) Mai mult, prin lipsa menţiunii "dacă nu intră în sfera penală", în această propunere, incitarea la ură şi discriminare din Codul penal (un articol care e deja mai mult sau mai puţin literă moartă având în vedere lipsa de dosare trimise de parchete în instanţă), are toate şansele să devină complet inoperabil, orice astfel de incitare având toate şansele să fie inclusă doar sub definiţia din acest deocamdată proiect legislativ. (...) În ceea ce priveşte interdicţia acţiunilor “grupurilor sociale” care încalcă drepturile şi libertăţile altor persoane, formularea este atât de vagă, încât permite oricând interpretări abuzive, în detrimentul libertăţilor grupurilor minoritare/discriminate", arată ONG-urile, legându-se de definirea termenilor din proiect.
Proiectul reglementează şi înfiinţarea unui Departament pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei în interiorul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar nesubordonat consiliului, ci unui membru al Colegiului Director.
"Departamentul dubleaza atribuţiile CNCD în materia nediscriminării (pe care proiectul de lege o numeşte defăimare socială şi-i dă o definiţie profund precară, cum am explicat mai sus), si aplică sancţiuni aparent
prin constatare (nu este clar cine sunt agenţii constatatori prevăzuţi la Art 19, al. 3 al proiectului, dar e clar că departamentul aplica sancţiunile), ca şi când discriminarea ar fi o faptă obişnuită pentru o contravenţie de care poti fi “controlat” conform proiectului actual, şi nu o procedură adversarială, în care fiecare parte trebuie să aibă dreptul să-şi expună punctul de vedere, cum altminteri este cazul acum în procedura în faţa CNCD", arată ONG-urile..
În ceea ce priveşte instanţele, mai susţin semnatarii, acestea se vor vedea silite să aplice două legi cu aparent acelaşi obiect, al discriminării: "una definită corect şi alta în bătaie de joc".
"În proiectul de lege actual, spre deosebire de OG 137/2000, în probarea faptelor nu opereaza inversarea sarcinii probei (vezi Art 20, al. 4 al proiectului şi Art. 27, al. 4 din O.G. 137/2000), condiţie procedurală obligatorie în cazurile de discriminare conform directivelor europene în materie", se mai spune în comunicat.
Astfel, ONG-urile solicită retragerea imediată a proiectului, iar în cazul în care nu este retras, respingerea acestuia de Camera Deputaţilor.
Comunicatul este semnat de ActiveWatch, Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Convenţia Organizaţiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Societatea Academică din România.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru e elimina riscurile de "interpretare greşită", şi va dimina cuantumul amenzilor.
Dragnea a susţinut că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public şi a precizat că "această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umană".
"Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-şi proteja partidul sau acţiunile, această noţiune va fi scoasă din lege", a spus Dragnea.
Liderul PSD a susţinut că va elimina, printr-un amendament, şi criteriul privind averea, din aceleaşi considerente. Liviu Dragnea spune că nu vrea ca obiectivele legii sale să fie interpretate greşit, şi tocmai de aceea va cere şi diminuarea amenzilor pentru defăimare, astfel încât acestea să rămână "la nivel simbolic".
Tot în Camera Deputaţilor, Dragnea susţine că se va analiza mult mai atent în comisii orice prevedere şi orice definiţie care ar putea duce la interpretări greşite, astfel încât să fie eliminat orice risc posibil "colateral" faţă de spiritul şi obiectivul legii.
Dragnea a explicat că legea pe care a iniţiat-o, şi care a trecut zilele acestea de Senat, a fost concepută pentru a proteja cetăţenii în faţa unor riscuri cu care s-ar putea confrunta România în următoarea perioadă. "N-a fost gândită nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană. (...) Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni şi foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare şi la noi acest risc", a spus liderul PSD.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe