- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.10.2014, 13:46)
- Alina Novaceanu
Mai mulţi parlamentari vor subvenţii mai mari de la buget pentru partidele la care au migrat aleşi
Un grup de 60 de parlamentari propune ca subvenţia acordată de la buget partidelor în funcţie de numărul de parlamentari obţinut la alegeri să fie recalculată la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, în raport de aleşii care au trecut de la un partid la altul.
Urmărește
169 afișări
Mai mulţi parlamentari vor subvenţii mai mari de la buget pentru partidele la care au migrat aleşi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Printre cei care au iniţiat proiectul de lege în acest sens se numără şi parlamentari care au fost aleşi pe listele PPDD şi au trecut la UNPR sau PSD, dar şi unii care au plecat din PNL şi s-au alăturat grupului PC.
Iniţiatorii consideră că, în cazul în care numărul parlamentarilor dintr-un partid scade prin demisia unora dintre aceştia, subvenţia pe care partidul politic o primeşte de la buget pe baza numărului de mandate obţinute în alegeri devine “neproporţională şi incorectă”.
“Se evită, astfel, situaţia în care toţi parlamentarii s-ar retrage din partid, iar partidul respectiv ar continua să primească subvenţii deşi a rămas fără susţinere parlamentară”, arată iniţiatorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Proiectul aflat la Senat în dezbatere publică prevede că suma proporţională cuvenită fiecărui partid, în funcţie de numărul parlamentarilor, se recalculează la începutul fiecărei sesiuni parlamentare în funcţie de numărul de parlamentari pe care fiecare partid îl are la începutul sesiunii.
Numărul de parlamentari ai unui partid la începutul unei sesiuni parlamentare este compus din numărul de parlamentari obţinut din alegeri din care se scade numărul de parlamentari care şi-a pierdut calitatea de membru, la care se adaugă numărul de parlamentari care a obţinut această calitate la începutul sesiunii.
Printre iniţiatori se află Eugen Nicolicea, Luminiţa Adam Pachel, Haralambie Vochițoiu, Bogdan Ciucă, Ioan Adam, Andrei Condurăţeanu, Adrian Diaconu, Graţiela Gavrilescu, Florin Gheorghe, Florin Iordache, Radu Popa, Florin Secară, Ovidiu Silaghi.
La Senat, grupul parlamentar al PPDD s-a desfiinţat în condiţiile în care toţi senatorii aleşi sub sigla acestui partid au trecut la alte partide, majoritatea la PSD şi UNPR. La Camera Deputaţilor, grupul a rămas cu 14 deputaţi, în timp ce 35 au părăsit PPDD. Şi peste 30 de parlamentari ai PNL au demisionat din acest partid, formând PLR şi alăturându-se grupului parlamentar PC.
Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect de lege.
Legea privind finanţarea partidelor politice prevede că partidele primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, iar suma alocată anual nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.
Subvenţia de la bugetul de stat se acordă în funcţie de numărul de voturi primite în alegerile parlamentare şi în alegerile locale. Trei sferturi din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe