- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.12.2019, 08:16)
- Elena Crangasu
Mai mulţi social-democraţi, printre care foştii miniştri Florin Iordache şi Liviu Pop, cer dezbatere în Parlament pentru buget, OUG 114 şi Legile Justiţiei
Mai mulţi social-democraţi, printre care foştii miniştri Liviu Pop şi Florin Iordache, consideră că legea bugetului de stat trebuie adoptată de Parlament, şi nu prin asumarea răspunderii Guvernului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru OUG 114 şi Legile Justiţiei, mai susţin aleşii PSD.
Urmărește
696 afișări
Mai mulţi social-democraţi, prrintre care foştii miniştri Florin Iordache şi Liviu Pop, cer dezbatere în Parlament pentru buget, OUG 114 şi Legile Justiţiei
„Constituţia spune că bugetul se dezbate. Legea bugetului trebuie dezbătută în Parlament, spunem clar şi răspicat preşedintelui României şi premierului, avem articol în Constituţia României, care spune clar că Legea bugetului de stat se dezbate”, a spus fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, vineri, pentru MEDIAFAX.
Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a motivat că există riscul ca odată trecută legea bugetului de stat prin asumare, să fie declarată neconsituţională de CCR. Acesta a mai spus că şi asumarea este un fel de Ordonanţă de Urgenţă.
„Nu e foarte constituţional, dacă mă întrebaţi pe mine asumare şi există riscul de a pica la Curte, gândiţi-vă ce înseamnă să intre un buget în vigoare şi să declare Curtea neconstituţional, ar trebui s-o luăm de la capăt cu tot. N-ar fi democratic. Constituţia spune foarte clar că e un fel de Ordonanţă şi această asumare, prin faptul că nu există niciun fel de dezbatere, practic, se ocoleşte Parlamentul. Niciodată în istoria post-revoluţionară, nicun fel de Guvern, indiferent de componenţa sa, nu şi-a permis, măcar la adoptarea Guvernului, să ocolească Parlamentul”, a argumentat social-democratul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Totodată, despre o posibilă asumare pe OUG 114, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a explicat că partidele trebuie să găsească o soluţie împreună.
„Noi avem iniţiative în Parlament de modificare a OUG 114, firesc ar fi să nu se ocolească Parlamentul, ci să intrăm în dezbatere, împreună cu toate grupurile parlamentare, astfel încât să ieşim cu cea mai bună soluţie”, a reiterat deputatul.
Despre varianta adoptării bugetului prin Ordonanţă de Urgenţă, acesta a afirmat că „dacă vorbim de OUG, mi se pare că mergem din ce în ce mai mult spre orice e mai puţin o ţară democratică”.
Şi purtătorul de cuvânt al partidului, Valeriu Steriu, este de părere că toţi parlamentarii trebuie să vină cu modificări asupra legii bugetului.
„Bugetul de când lumea ar fi putut fi făcut prin asumare, dar democratic este să se unească parlamentarii, fiecare să vină cu amendamente, modificări, să se discute, indiferent de culoarea politică”, a întărit Valeriu Steriu.
Membrii PSD au susţinut, în unanimitate, că statutul de Guvern minoritar nu justifică dezbaterea parlamentară.
„Orice se negociază. A mai fost Guvern minoritar, chiar al PNL-ului şi tot au fost trei bugete care s-au putut duce”, a motivat Alfred Simonis.
Liviu Pop consideră că „nu există Guvern minoritar”.
Guvernul actual a fost votat în Parlament. Dacă au avut un vot mai mult decât numărul necesar de voturi, e Guvern majoritar, nu e de tranziţie, e Guvernul României, să-şi asume faptele. Că momentan e PNL, şi de mâine va fi şi PMP, şi ALDE, asta e altă discuţie... şi UDRM, nu ştiu. Dar deocamdată e doar PNL, că n-au pus secretari şi-n funcţii de conducere decât pilele şi neamurile unor PNL-işti, am văzut pe la Alba, pe acolo, şi pe la sectorul 6, Bucureşti PNL”, a argumentat acesta.
Pop a exemplificat prin Legea Educaţiei Naţionale a lui Daniel Funeriu, în timpul Guvernului PDL, „care a fost angajată prin asumare şi a produs austeritate”.
Iordache: Singurul lucru pe care poţi să-l faci e să depui moţiune de cenzură la asumarea răspunderii
Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache îi întreabă pe liberali „de ce le-ar fi frică să vină să discutăm în faţa Parlamentului?”, având în vedere că „şi-au trecut Guvernul printr-o majoritate parlamentară”.
„Deci, din punctul nostru de vedere, au o anumită majoritate, pentru că şi-au trecut Guvernul printr-o majoritate parlamentară, în Constituţie nu zice Guvern de tranziţie. Există un Guvern, a fost validat de Parlament, e un Guvern, că rezistă un an, şase luni, cât rezistă, dar nu scrie nicăieri, eu n-am auzit termen constituţional Guvern de tranziţie. Mai ales că dumnealor îşi doresc să facă alegeri anticipate, trebuie să aibă tăria să vină în faţa Parlamentului. Şi doi, în ceea ce priveşte OUG 114, există cel puţin o decizie a CCR, care spune că dacă un proiectd e lege există deja în dezbatere parlamentară, nu se justifică să vii cu asumarea răspunderii”, a reiterat Iordache.
Despre eventuale măsuri la care ar recurge social-democraţii în cazul angajării răspunderii sau emiterii Ordonanţei de Urgenţă, Florin Iordache a afirmat că „singurul lucru pe care poţi să-l faci este să depui moţiune de cenzură la asuamarea răspunderii, mi se pare o chestiune incorectă, dar până la urmă, vedem ce-şi asumă dumnealor”.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea plafoanelor bugetare, act normativ necesar adoptării ulterioare a Legii bugetului de stat. Premierul a adăugat că Executivul îşi asumă răspunderea şi pe prorogarea unor termene prevăzute în Legile Justiţiei.
El a precizat că în această şedinţă de Guvern va fi o primă citire a textului, iar adoptara pentru asumarea răspunderii va fi făcută la reuniunea de marţi a Executivului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Cei cinci deputaţi care s-au abţinut de la votul pentru abrogarea recursului compensatoriu. Ce au făcut Iordache şi Bacalbaşa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria