Mii de oameni au ieşit în stradă şi au instalat corturi în faţa parlamentului şi a reşedinţei lui Sandu în ultimele săptămâni, cerând demisia guvernului pro-occidental şi exprimându-şi furia faţă de creşterea preţurilor.
Sandu a cerut guvernului să modifice legislaţia pentru a acorda mai multe puteri forţelor de ordine.
„Trădarea patriei va fi aspru pedepsită. Cei care sădesc panică şi doresc război vor fi pedepsiţi conform legii”, a declarat Sandu.
Ea a precizat că protestatarii „promit Moscovei să instituie un guvern care va fi loial Rusiei”.
Sandu şi-a învins rivalul susţinut de Rusia pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2020 şi a urmărit politici pro-occidentale, inclusiv promovarea aderării la Uniunea Europeană, care au pus-o în conflict cu Moscova.
Ea a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce Rusia a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze, într-o dispută privind plăţile pentru energie.
Criticii lui Sandu spun că aceasta ar fi trebuit să negocieze un acord mai bun cu Rusia, principalul furnizor de gaz al Moldovei.
„Facem totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea în ţara noastră”, a declarat Sandu. „Dar presiunea asupra noastră creşte în fiecare zi. Există din ce în ce mai multe încercări de a destabiliza situaţia şi de a ne diviza.”
Rusia a staţionat trupe de menţinere a păcii în Transnistria încă de la începutul anilor 1990, când un conflict armat a văzut separatiştii pro-ruşi smulgând cea mai mare parte a regiunii de sub controlul moldovenilor.