Maior: Cooperarea regională este un semn al civilizaţiei postmoderne

Directorul SRI, George Maior, a declarat, luni, în deschiderea unui seminar pe tema Mării Negre, că în prezent "cooperarea regională nu este doar cheia pentru cunoaşterea şi eficienţa strategică, ci este şi un semn al civilizaţiei postmoderne".

Urmărește
4 afișări

"Cred că avem un potenţial imens, dar insuficient exploatat. Tendinţa de cooperare este vizibilă şi promiţătoare, dar încă neconsolidată pe deplin. Motivul pentru absenţa unui succes sustenabil se regăseşte în detaliile acestor proiecte de cooperare. Guvernele îşi corelează politicile naţionale într-o abordare comună, regională, dar se bazează pe furnizori de cunoaştere separaţi. (...) În mediul actual de securitate, extinderea cooperării regionale în toate etapele care contribuie la decizia şi acţiunea strategică este soluţia pentru a ieşi din paradigma unilateralismului. Mai mult, cooperarea regională nu este doar cheia pentru cunoaşterea şi eficienţa strategică, ci este şi un semn al civilizaţiei postmoderne", a declarat Maior, în deschiderea seminarului regional "O abordare sinergetică a cunoaşterii strategice în Regiunea Extinsă a Mării Negre", organizată de Serviciul Român de Informaţii şi Universitatea Harvard.

Maior a precizat că organizareaacestui seminar de către Serviciul Român de Informaţii este "un eveniment inedit" care duce SRI dincolo de atributele tradiţionale. "Ne dedicăm într-un mod deschis şi conştient interconectării cu statele din regiune şi nu doar în spiritul transparenţei, de altfel o cerinţă esenţială pentru orice încercare de a câştiga încredere, a obţine predictabilitate şi a reduce incertitudinea. Cred sincer că binecunoscutul pasaj - «poate că am călătorit până acum în corăbii diferite, dar acum suntem toţi în aceeaşi barcă» - se aplică stării în care se află cooperarea regională. Acest seminar este un demers concret în cadrul eforturilor de împărtăşire a cunoaşterii în regiune", a spus Maior

Directorul SRI a subliniat că "provocările viitoare pot fi întâmpinate numai împreună". "Ştim că putem conta pe aliaţii şi prietenii noştri din UE şi NATO, dar este exclusiv obligaţia noastră să trecem peste divergenţe şi să conferim substanţă conceptului de «regional ownership»", a mai comentat Maior.

El a adăugat că trebuie lansată cooperarea în acest domeniu pentru a asigura o mai bună stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre.

Directorul Programului privind Securitatea Mării Negre al Universităţii Harvard, Sergei Konoplyov, a spus, la rândul său, că evenimentul face parte dintr-o gamă mai largă de seminarii pregătite la Universitatea Harvard. El a precizat că unul dintre motivele pentru care a ales colaborarea cu SRI este experienţa în organizarea de evenimente.

Evenimentul a continuat, luni, cu un modul desfăşurat în prezenţa ministrului de Externe, Teodor Baconschi, şi a directorului SIE, Mihai Răzvan Ungureanu. Delegaţia de la Harvard va fi primită la Cotroceni şi la Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici