Majoritatea PSD-ALDE renunţă la abrogarea cvorumului pentru comisii, după intervenţia lui Dragnea

Majoritatea PSD-ALDE a votat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, împotriva propunerii preşedintelui Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, de abrogare a cvorumului pentru comisii, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a declarat public că nu susţine această propunere.

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului Majoritatea PSD-ALDE renunţă la abrogarea cvorumului pentru comisii, după intervenţia lui Dragnea

Majoritatea PSD-ALDE renunţă la abrogarea cvorumului pentru comisii, după intervenţia lui Dragnea

Astfel, plenul Camerei a votat, cu 184 de voturi „pentru”, 1 vot „contra” şi 9 abţineri, ca articolul 52, alin. (3) din Regulamentul acestui for legislativ să rămână în forma iniţială şi să nu fie abrogat.

Articolul 52, alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede: „Pentru ca şedinţele comisiei să se desfăşoare în mod regulamentar este necesară prezenţa majorităţii membrilor”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că nu este de acord cu propunerea preşedintelui Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, de abrogare a cvorumului la lucrările comisiilor, el arătând că aceasta nu va trece de plen.

Întrebat dacă este de acord cu eliminarea cvorumului de prezenţă în comisiile de specialitate, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns negativ.

„Acestea nu sunt decizii, sunt iniţiative. A fost o perioadă în care spuneaţi că (social-democraţii, n.r.) nu se pot exprima. Uite că se exprimă. Şi dacă se exprimă, fac greşeli. Nu va trece”, a spus Dragnea.

Comisia de Regulament a Camerei Deputaţilor a abrogat, în 3 mai, articolul care instituia un cvorum de prezenţă la lucrările Comisiilor permanente ale acestui for, considerând că este neconstituţional, propunerea fiind vehement criticată de reprezentanţii USR, care o consideră aberantă.

„Am mai modificat, de fapt am abrogat un articol din Regulament care instituia un cvorum la comisii, un cvorum de prezenţă, ceea ce este neconstituţional, este contrazis de vreo 8 decizii ale CCR. Cvorumul de prezenţă este obligatoriu doar la adoptarea legilor, hotărârilor şi moţiunilor, aşa scrie în Constituţie, aşa a mai decis şi Curtea, în cele 8 decizii, şi prin urmare acea prevedere este neconstituţională”, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei de Regulament, deputatul PSD Eugen Nicolicea.

„La votul la plen pe articole nu este nevoie de cvorum, atunci de ce ar fi nevoie la comisii? Citez din una din deciziile Curţii: să fie o obligaţie la o comisie ar însemna că o majoritate conjuncturală să blocheze plenul, să nu ajungă niciodată o propunere legislativă prin absenţe şi acest lucru este neconstituţional”, a adăugat Nicolicea.

În replică, deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică, a apreciat că propunerea făcută în Comisa de Regulament pentru abrogarea obligativităţii cvorumului la şedinţele comisiilor este „dezastruoasă”.

„Practic, se elimină o regulă care impunea obligativitatea prezenţei membrilor comisiei, era o regulă foarte bună. S-a invocat o decizie a CCR, printr-o interpretare foarte originală a domnului deputat Eugen Nicolicea care a venit cu această propunere, se consideră că însăşi CCR apreciază că nu este nevoie de un cvornum de şedinţă în cadrul comisiilor permanente, ceea ce este inexact”, a spus deputatul USR.

El a arătat că CCR, în jurisprudenţa sa, a spus cu totul altceva, respectiv că nu CCR este cea care urmează să sancţioneze lipsa unui asemenea cvorum, ci însăşi Camera Deputaţilor, prin aplicarea Regulamentului.

„De azi, dacă se va adopta şi de către plen această variantă propusă în Comisia de Regulament, nu va mai fi nevoie de cvorum în nicio comisie permanentă, ceea ce înseamnă că se vor putea lua decizii, da avize şi aproba proiecte doar cu prezenţa a 2-3 membri, ceea ce este absolut aberant şi nu face decât să încurajeze chiulul de la comisii”, a mai spus deputatul USR Stelian Ion.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici