Malmström laudă Chişinăul pentru efortul depus în obţinerea liberalizării regimului vizelor

Comisarul european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström s-a declarat "extrem de fericită" că moldovenii pot circula liberi, începând de luni, doar cu paşaportul biometric în Spaţiul Schengen, lăudând Chişinăul pentru efortul depus în obţinerea acestei măsuri, se arată într-un comunicat.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Malmström laudă Chişinăul pentru efortul depus în obţinerea liberalizării regimului vizelor

Cecilia Malmström (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Europeană (CE) anunţă duminică în acest comunicat că, în urma propunerii sale, luni intră în vigoare decizia cu privire la transferarea Republicii Moldova pe lista cu state terţe ai căror cetăţeni sunt exceptaţi de la obligativitatea vizelor.

"Acest lucru înseamnă că, începând de mâine (luni), obligativitatea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin un paşaport biometric şi care vor să călătorească în zona Schengen pentru un sejur de scurtă durată este abolită", precizează Comisia.

"Sunt extrem de feriticită că voiajul fără viză a devenit o realitate pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice" şi vor să viziteze state din spaţiul european de liberă circulaţie, a declarat Cecilia Malmström, citată în comunicat.

Comisarul notează că acest proces a început în urmă cu patru ani, în iunie 2010, şi subliniază că, între alte benficii, "decizia va facilita contactele interpersonale şi va sprijini afacerile, legăturile sociale şi culturale dintre Uniunea Europeană (UE) şi Republica Moldova".

"Este necesar să aduc un omagiu eforturilor continue depuse de către autorităţile moldovene, care demonstrează că, prin hotărâre şi efort, pot fi efectuate schimbările care permit UE să anuleze obligativitatea vizelor", a subliniat comisarul european pentru Afaceri Interne.

Numărul solicitărilor de vize Schengen depuse de către moldoveni a fost stabil în ultimii patru ani, afirmă CE în comunicat, precizând că este vorba despre 50.000-55.000 de cereri şi că rata respingerii solicitărilor a scăzut puternic, de la 11,4% în 2010 la 4,8% în 2013.

Moldovenii pot circula fără vize în Spaţiul Schengen începând de luni, însă acest pas către Uniunea Europeană (UE) nu provoacă prea mult entuziasm într-o ţară din care sute de mii de persoane au emigrat deja în căutarea unui loc de muncă.

Potrivit unui sondaj publicat joi de către Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova, 50% dintre persoanele chestionate apreciază că liberalizarea regimului vizelor pentru sejururi de scurtă durată "nu este un eveniment important", fie pentru că nu au mijloacele de a călători, fie pentru că un paşaport românesc care le permite deja să circule fără probleme.

Între 500.000 şi un milion de locuitori au emigrat deja din cea mai săracă ţară din Europa (în special în Rusia şi Italia), în căutarea unui loc de muncă.

Chiar dacă etapa de luni nu deschide piaţa muncii, ea marchează în mod clar o apropiere de UE, înainte de semnarea unui acord de asociere, prevăzută în iunie.

Republica Moldova, o ţară majoritar românofonă vecină cu Ucraina, este o fostă membră a blocului sovietic care a parafat, alături de Georgia, acest Acord, în noiembrie, după retragerea bruscă a Ucrainei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici