- Home
- Politic
- BRUXELLES, (27.04.2014, 19:20)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Malmström laudă Chişinăul pentru efortul depus în obţinerea liberalizării regimului vizelor
Comisarul european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström s-a declarat "extrem de fericită" că moldovenii pot circula liberi, începând de luni, doar cu paşaportul biometric în Spaţiul Schengen, lăudând Chişinăul pentru efortul depus în obţinerea acestei măsuri, se arată într-un comunicat.
Urmărește
158 afișări
Cecilia Malmström (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Comisia Europeană (CE) anunţă duminică în acest comunicat că, în urma propunerii sale, luni intră în vigoare decizia cu privire la transferarea Republicii Moldova pe lista cu state terţe ai căror cetăţeni sunt exceptaţi de la obligativitatea vizelor.
"Acest lucru înseamnă că, începând de mâine (luni), obligativitatea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin un paşaport biometric şi care vor să călătorească în zona Schengen pentru un sejur de scurtă durată este abolită", precizează Comisia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Sunt extrem de feriticită că voiajul fără viză a devenit o realitate pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice" şi vor să viziteze state din spaţiul european de liberă circulaţie, a declarat Cecilia Malmström, citată în comunicat.
Comisarul notează că acest proces a început în urmă cu patru ani, în iunie 2010, şi subliniază că, între alte benficii, "decizia va facilita contactele interpersonale şi va sprijini afacerile, legăturile sociale şi culturale dintre Uniunea Europeană (UE) şi Republica Moldova".
"Este necesar să aduc un omagiu eforturilor continue depuse de către autorităţile moldovene, care demonstrează că, prin hotărâre şi efort, pot fi efectuate schimbările care permit UE să anuleze obligativitatea vizelor", a subliniat comisarul european pentru Afaceri Interne.
Numărul solicitărilor de vize Schengen depuse de către moldoveni a fost stabil în ultimii patru ani, afirmă CE în comunicat, precizând că este vorba despre 50.000-55.000 de cereri şi că rata respingerii solicitărilor a scăzut puternic, de la 11,4% în 2010 la 4,8% în 2013.
Moldovenii pot circula fără vize în Spaţiul Schengen începând de luni, însă acest pas către Uniunea Europeană (UE) nu provoacă prea mult entuziasm într-o ţară din care sute de mii de persoane au emigrat deja în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit unui sondaj publicat joi de către Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova, 50% dintre persoanele chestionate apreciază că liberalizarea regimului vizelor pentru sejururi de scurtă durată "nu este un eveniment important", fie pentru că nu au mijloacele de a călători, fie pentru că un paşaport românesc care le permite deja să circule fără probleme.
Între 500.000 şi un milion de locuitori au emigrat deja din cea mai săracă ţară din Europa (în special în Rusia şi Italia), în căutarea unui loc de muncă.
Chiar dacă etapa de luni nu deschide piaţa muncii, ea marchează în mod clar o apropiere de UE, înainte de semnarea unui acord de asociere, prevăzută în iunie.
Republica Moldova, o ţară majoritar românofonă vecină cu Ucraina, este o fostă membră a blocului sovietic care a parafat, alături de Georgia, acest Acord, în noiembrie, după retragerea bruscă a Ucrainei.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe