Prima pagină » Politic » MAE: „Chestiunile juridice sensibile încă neclarificate”, abordate la negocierile pe tema scutului

MAE: „Chestiunile juridice sensibile încă neclarificate”, abordate la negocierile pe tema scutului

O nouă rundă de negocieri româno-americane pe tema scutului antirachetă a avut loc, miercuri, la Bucureşti, fiind abordate chestiunile juridice sensibile încă neclarificate şi problemele de ordin tehnic şi juridic referitoare la instrumentele de punere în aplicare a Acordului, potrivit MAE.
06 apr. 2011, 17:57, Politic

Ministerul a informat, miercuri, că o nouă rundă de negocieri româno-americane pe tema acordului juridic care va reglementa amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa a avut loc la Bucureşti. Această rundă de negocieri s-a desfăşurat în contextul favorabil conturat de progresele înregistrate la rundele anterioare, precizează Ministerul.

„A avut loc o discuţie exhaustivă asupra acordului. Au fost abordate, între altele, chestiunile juridice sensibile încă neclarificate şi problemele de ordin tehnic şi juridic referitoare la instrumentele de punere în aplicare a Acordului (Aranjamentele de Implementare), pornind de la cadrul juridic bilateral existent. De asemenea, au fost trecute în revistă următoarele etape legate de finalizarea acordului”, precizează MAE.

Înaintea discuţiilor în plen, şefii celor două delegaţii, secretarul de stat Bogdan Aurescu şi Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru politici de securitate, au avut o întrevedere separată. „Întrevederea a fost consacrată contextului bilateral general în care se desfăşoară negocierile, pornind de la stadiul şi perspectivele Parteneriatului strategic româno-american şi de la locul pe care cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă îl are în acest context”, precizează MAE.

Ministerul reaminteşte că la 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind
participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa.

Sistemul este dezvoltat într-o abordare adaptivă în etape, de natură să garanteze acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Ministerul reaminteşte că până la acest moment s-au desfăşurat cinci runde de negocieri la 17 iunie 2010, 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010 şi 8 martie 2011.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010.