- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.02.2024, 18:31)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Marele Cancelar al Ordinului de Malta, Riccardo Paternò di Montecupo
Evoluţia în relaţiile diplomatice bilaterale, activitatea umanitară susţinută desfăşurată de Ordinul Suveran de Malta (OSM) în România, situaţia populaţiei afectate de conflicte în Ucraina şi Fâşia Gaza au fost discutate de premierul României şi Marele Cancelar al Ordinului de Malta.
Urmărește
351 afișări
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Marele Cancelar al Ordinului de Malta, Riccardo Paternò di Montecupo
Marcel Ciolacu şi Riccardo Paternò di Montecupo au discutat, miercuri, despre evoluţia în relaţiile diplomatice bilaterale, activitatea umanitară susţinută desfăşurată de Ordinul Suveran de Malta (OSM) în România, situaţia populaţiei afectate de conflicte în Ucraina şi Fâşia Gaza şi soluţiile de pace în aceste regiuni.
Discuţiile au avut loc în cadrul primului eveniment de pe agenda vizitei pe care premierul României o efectuează la Roma.
Premierul Marcel Ciolacu a salutat relaţiile diplomatice de aproape un secol pe care ţara noastră le are cu Ordinul Suveran de Malta şi a subliniat ataşamentul comun pentru aceleaşi principii şi valori în sferă umanitară şi în susţinerea păcii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
De asemenea, şi-a exprimat aprecierea pentru activitatea umanitară susţinută de care Ordinul o desfăşoară în România, prin asistenţă oferită mai multor categorii vulnerabile - bătrâni, bolnavi, copii cu dizabilităţi, familii nevoiaşe – dar şi prin expertiza în gestionarea unor situaţii de urgenţă precum inundaţii şi înzăpeziri, Serviciul de Ajutor Maltez din România (SAMR) fiind recunoscut ca partener de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din ţara noastră.
„Exemplară a fost şi mobilizarea Ordinului în România pe perioada pandemiei de COVID-19 şi aş dori să mulţumesc ambasadorului Musneci şi echipei sale pentru nenumăratele gesturi de solidaritate în sprijinul celor vulnerabili, precum şi al personalului medical din ţara noastră”, a adăugat şeful Executivului de la Bucureşti.
Premierul român a menţionat şi implicarea voluntarilor Ordinului în sprijinirea refugiaţilor ucraineni, prin asistenţă oferită autorităţilor române la punctele de trecere ale frontierei şi prin alte acţiuni.
„Este nevoie de sprijin susţinut şi predictibil, pe toate palierele, pentru Ucraina, victimă a unei agresiuni ruse contrare dreptului internaţional şi dreptului umanitar. Contăm în continuare pe vocea Ordinul Suveran de Malta în forurile multilaterale, pentru a opri agresiunea rusă şi a sprijini Ucraina. Facem un apel către OSM ca vocea sa să fie, în continuare, în favoarea respectării dreptului internaţional şi a protejării populaţiei civile”, a subliniat, în context, Marcel Ciolacu.
România, deschisă pentru schimburi de experienţă în asistenţă umanitară
Şeful Executivului de la Bucureşti a ţinut să evidenţieze în mod special deschiderea României spre realizarea de schimburi de experienţă în domeniul asistenţei umanitare cu OSM, domeniu de excelenţă al Ordinului Suveran de Malta, în contextul în care ţara noastră se află în proces de eficientizare a politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, şi a adresat Marelui Cancelar al Ordinului de Malta, Riccardo Paternò di Montecupo, invitaţia de a vizita România.
Din delegaţia română condusă de premierul Ciolacu au mai făcut parte vicepremierul Marian Neacşu şi ministrul de externe, Luminiţa Odobescu.
La rândul său, Riccardo Paternò di Montecupo, Marele Cancelar al Ordinului Suveran Militar de Malta, a fost însoţit de Giampaolo Cantini, Secretar General pentru afaceri externe, şi de Roberto Musneci, Ambasadorul OSM în România.
Relaţiile diplomatice între România şi Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta (Ordinul Suveran de Malta/OSM) au fost stabilite, la nivel de legaţie, în decembrie 1932, iar în ianuarie 1933 primul reprezentant diplomatic al Ordinului în România, contele Géraud Michel de Pierredon, îşi prezenta scrisorile de acreditare în această calitate. Aceste relaţii au încetat în 1948, fără să fie denunţate de vreuna din părţi, şi au fost reluate în primăvara anului 1991.
Serviciul de Ajutor Maltez din România gestionează în prezent 17 centre, cu peste 1200 de voluntari, susţinând programe de asistenţă medicală, de intervenţie umanitară de urgenţă în cazul catastrofelor naturale, programe dedicate persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor în vârstă, copiilor şi celor lipsite de mijloace de subzistenţă (centre sociale, cantine, aziluri de noapte şi pentru iarnă etc.), precum şi persoanelor aparţinând minorităţii rome.
SAMR a avut intervenţii provocate rapide şi specializate în contextul valurilor de inundaţii care au afectat infrastructura urbană şi rurală din ţara noastră în 2005, 2006 şi 2010 şi a fost puternic mobilizat în timpul pandemiei de COVID-19. În prezent, participă la exerciţii periodice cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), pentru coordonare eficientă în caz de necesitate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ciolacu: Întâlnirile cu mediul de afaceri ne ajută să ajustăm măsurile cu aşteptările antreprenorilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump