Marcel Ciolacu: Viitorul trebuie să includă reconstrucţia Ucrainei şi extinderea Uniunii Europene

„Astăzi lupta se dă pentru a opri violenţa şi opresiunea asupra vecinului nostru, dar viitorul trebuie să includă reconstrucţia Ucrainei şi extinderea Uniunii Europene către Republica Moldova, Ucraina şi Balcanii de Vest”, spune premierul Marcel Ciolacu la Forumul de Afaceri al I3M.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Marcel Ciolacu: Viitorul trebuie să includă reconstrucţia Ucrainei şi extinderea Uniunii Europene

Marcel Ciolacu: Viitorul trebuie să includă reconstrucţia Ucrainei şi extinderea Uniunii Europene

„Iniţiativa Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetăţenilor noştri, pentru apărarea economiilor noastre şi, mai ales, pentru apărarea securităţii noastre! Acum este clar pentru toată lumea că invazia ilegală şi total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toţi să fim mult mai uniţi, mult mai dedicaţi apărării valorilor democratice şi - cu toţii - solidari în construirea unei economii puternice în zonă, a unei economii care să ne unească şi să ne întărească şi mai mult”, afirmă Marcel Ciolacu la deschiderea oficială la nivel înalt a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.

El arată că Romînia investeşte în drumuri, căi ferate şi porturi, lucru care garantează inclusiv faptul că cerealele ucrainene ajung pe pieţele din întreaga lume.

„În faţa eforturilor Rusiei de a ţine Republica Moldova ostatică, am fost un canal vital pentru aprovizionarea cu energie, am menţinut deschise reţelele de transport şi am oferit sprijin politic constant vecinilor noştri. Am fost în prima linie a apărării NATO şi, bineînţeles - la fel ca dumneavoastră - am primit cu braţele deschise refugiaţii ucraineni. Sunt multe lucruri de făcut împreună! Trebuie să acţionăm rapid şi hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă. Acest lucru ne va consolida regiunea şi va contribui la diminuarea decalajelor şi în contextul multiplelor provocări pe care le traversăm. Trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură, economic, apărare comună şi digital şi să maximizăm astfel potenţialul regional! Puterea economică este esenţială pentru securitatea noastră şi pentru construirea unei mai mari rezilienţe regionale”, adaugă premierul român.

El menţionează că Dunărea şi Marea Neagră pot fi piloni centrali în dezvoltarea regiunii.

„Astăzi, lupta se dă pentru a opri violenţa şi opresiunea asupra vecinului nostru. Dar, ştim cu toţii că, în ceea ce priveşte viitorul, acesta trebuie să includă reconstrucţia Ucrainei şi extinderea Uniunii Europene, respectiv către Republica Moldova, Ucraina şi Balcanii de Vest. Nu cred că este prea devreme să ne gândim la modul în care putem face acest lucru, începând cu rolul jucat de statele noastre în reconstrucţia Ucrainei. Proiectul comun regional de viitor este să ne asigurăm că, în această zonă a Europei, suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă, să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană, să ne consolidăm rolul în NATO, să trecem peste diferenţe şi să asigurăm pacea şi stabilitatea regiunii.
România este un factor de stabilitate regională şi poate - împreună cu statele partenere din acest format - să contribuie nu doar la securitatea regiunii, ci şi la dezvoltarea ei”, afirmă Marcel Ciolacu.

De asemenea, Ciolacu apreciază că economia României este „din ce în ce mai integrată în piaţa internă a UE.

„Mai mult, ţara noastră a reuşit să se profileze ca un actor regional responsabil, cu o situaţie politică şi economică stabilă, în pofida recentelor evoluţii geopolitice complexe. Toate marile agenţii internaţionale de rating au atribuit economiei româneşti ratinguri suverane cu nivel recomandat pentru investiţii. Ne dorim ca Forumul de afaceri să contribuie la transpunerea în realitate a obiectivelor şi proiectelor strategice ale Iniţiativei celor Trei Mări. Este cu siguranţă nevoie de investiţii în domeniile prioritare ale Iniţiativei: conectivitate regională în asigurarea transportului rapid de bunuri şi servicii; energie regenerabilă, în acord cu standardele de protecţie a mediului; utilizarea tehnologiilor inteligente; creşterea securităţii cibernetice. Toate acestea sunt domenii în care expertiza partenerilor strategici ai Iniţiativei – Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană, Germania – este esenţială”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici