- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.10.2019, 15:18)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marcel Vela, propus de PNL pentru Ministerul de Interne, aviz favorabil în comisia din Parlament: Raportul privind 10 august trebuie desecretizat / Liberalul vrea evaluare pe fiecare apel la 112
Marcel Ion Vela a declarat, marţi, că raportul privind protestele din 10 august 2018 trebuie desecretizat, chiar dacă nu conţine lucruri „extraordinare”. Vela spune că secretizarea raportului creează neîncredere în instituţiile statului. Totodată, ministrul desemnat pentru Interne a declarat că după apariţia ultimelor imagini cu tragedia de la Colectiv vrea transparenţă totală în dosar. Întrebat dacă îi va cere demisia lui Raed Arafat, Vela nu s-a pronunţat.
Urmărește
772 afișări
Marcel Vela, propus pentru Ministerul de Interne, aviz favorabil în comisia din Parlament
Marcel Ion Vela, ministru desemnat pentru MAI, a declarat, în timpul audierilor în Parlament, că cei din comisiile de resort, care au certificat Ornis, au putut citit raportul privind protestele din 10 august 2018 şi ştiu că acesta nu conţine „lucruri extraordinare”, motiv pentru care el consideră că trebuie desecretizat.
„Toţi colegii, dvs din comisiile de resort din Camera Deputaţilor şi Senat, aveţi certificat Ornis şi aţi citit raportul, cei care aţi dorit să îl citiţi. Nu sunt secrete extraordinare. (...) Nu pot să spun ce sunt, ca să nu încalc legea. Dar ce nu este în acest raport, pot să spun. Nu sunt lucruri extraordinare. Faptul că se ţine secretizat creează o neîncredere în populaţie vizavi de instituţiile statului, de poliţie, de ministru, de partide, de Guvern, de tot ceea ce ţine de decidenţii care spun da sau nu. Tocmai pentru a crea o deschidere şi o încredere în populaţie vizavi de o instituţie importantă, cum este MAI sau, dacă vreţi, chiar faţă de clasa politică, pentru că până la urmă ministrul este civil, este politician, acest raport trebuie desecretizat cât mai repede şi există metode tehnice: se blurează numele ofiţerilor care apar în acel raport ca să nu fie afectată siguranţa”, a spus Vela.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Acesta a fost apostrofat de senatorul PSD, Şerban Nicolae, însă a Vela a insistat spunând că dosarul trebuie desecretizat „nu pentru a găsi un vinovat”, ci pentru a reabilita numele Jandarmeriei.
„Doresc următorul lucru: românii să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puţin corecte, dar să ştim şi nu neapărat pentru a găsi un vinovat, ci pentru a reabilita în ochii lumii Jandarmeria, care e o instituţie serioasă de care România are nevoie şi care e văzută după 10 august cu o pată pe ea. (...) În acelaşi timp, evenimentele din 10 august, în presa internaţională, au aruncat o pată peste imaginea României. Ca să închidem acest subiect definitiv, cred că transparenţa, comunicarea, dacă au fost lucruri incorecte, neclare, pe viitor, împreună cu dvs., să găsim un cadru normativ prin care să îndreptăm posibile erori. Şi erorile pot fi de management al unei acţiuni, că nu cred că toată lumea este de acord că managementul acţiunii din 10 august a fost extraordinar de bun”, a mai spus Vela.
Marcel Vela vrea evaluare pe fiecare apel la 112: Cazul Caracal ar fi fost rezolvat mai devreme
Ministrul desemnat pentru Interne, Marcel Vela, a declarat că eficienţa unui apel la 112 nu este „concurs la olimpiadă”, să se măsoare între apel şi timpul de intervenţie, fiind nevoie şi de evaluarea sa managerială. „Dacă ar fi existat acest element, cazul Caracal ar fi fost rezolvat”, spune Vela.
Marcel Vela a spus, marţi, la audierile în Parlament, că serviciul 112 trebuie eficientizat pentru că „nu e concurs la olimpiadă”.
„Acum, eficienţa 112 se măsoară între apel şi timpul de intervenţie, dar acesta nu este suficient, pentru că nu este concurs la olimpiadă care ajunge mai devreme undeva şi nu se rezolvă problema. Cred că trebuie o evaluare pe fiecare apel la 112 între anunţ, intervenţie şi, în mod esenţial, rezolvare. Dacă la Caracal era şi acest element în evaluarea managerială a unei intervenţii într-o situaţie de urgenţă, cazul era rezolvat mult mai devreme”, a spus Marcel Ion Vela.
Acesta a afirmat că imediat ce va ajunge ministru de Interne va discuta despre cum vede eficienţa acestui serviciu.
„Vă garantez că în cel mai scurt timp vom discuta acest aspect pentru eficientizarea serviciului 112”, a mai spus Vela.
Vela vrea comisie de analiză în MAI şi transparenţă totală în ceea ce priveşte dosarul Colectiv
Marcel Ion Vela, ministru desemnat pentru Interne, a declarat, marţi, că după apariţia ultimelor imagini cu tragedia de la Colectiv vrea transparenţă totală în dosar. Întrebat dacă îi va cere demisia lui Raed Arafat, Vela nu s-a pronunţat.
„Mai ales după ce a apărut acel film, cred că este nevoie ca la nivelul Ministerului să fie făcută o echipă, o comisie de analiză şi să fie transparenţă totală şi se comunice exact ce s-a întâmplat în acele momente dramatice pentru România şi pentru tragedia care a existat la Colectiv”, a spus Marcel Ion Vela, în Parlament, în timpul audierilor.
Întrebat ulterior de jurnalişti dacă îi va cere demisia lui Raed Arafat, pe fondul noilor imagini privind tragedia de la Colectiv, Marcel Vela nu s-a pronunţat.
„Înainte de a lua o decizie - este o regulă de management - se face o analiză. Şi analiza se face când ajungi la minister pe acte obiective, întâmplări, înregistrări. Nu pot să mă antepronunţ cine a greşit şi de ce a greşit”, a răspuns Vela.
Acesta a afirmat, însă, că a simţit o revoltă atunci când a văzut imaginile apărute la finalul săptămânii trecute şi care surprind primele momente ale intervenţiei după incendiul din clubul Colectiv.
„Am simţit o dezamăgire, după care am simţit o revoltă (când a văzut filmarea Colectiv, n.r.). Pot să vă spun că acel domn care a înjurat sper să nu îl mai găsesc când ajung în minister. Acel domn care salvează vieţi să spună lucru de asemenea anvergură dramatică, vulgară şi urată nu mai are ce căuta în sistemul de salvare, profesional, uman”, a mai spus Marcel Vela, ministru desemnat pentru Interne.
Ştirea iniţială
Marcel Ion Vela a primit, marţi, aviz favorabil în comisia de specialitate din Parlament în urma audierii. Vela este propunerea PNL pentru Ministerul de Interne.
Marcel Ion Vela a primit 17 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”, acesta primind aviz favorabil la finalul audierii.
Senatorul PNL Marcel Vela are 56 de ani şi este propunerea PNL pentru funcţia de ministru de Interne în Cabinetul Orban. Liberalul este secretar al Biroului permanent al Senatului şi a avut trei mandate de primar al municipiului Caransebeş, în perioada 2004-2016.
Marcel Vela a fost preşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă a Senatului, între februarie şi septembrie 2018, potrivit CV-ului afişat pe site-ul Senatului. Senatorul PNL este membru în Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, precum şi în Comisia pentru învăţământ.
Acesta s-a născut pe 2 iunie 1963 în Armeniş, judeţul Caraş Severin. Marcel Vela a absolvit Licerul Traian Doda din Caransebeş şi Şcoala de Ofiţeri în Rezervă - Lipova, precum şi studii superioare, politehnice şi ştiinţe juridice, potrivit sursei citate.
Trei mandate de primar al muncipiului Caranşebeş a avut liberalul, în intervalul 2004-2016, iar în perioada 2001-2004 a fost consilier municipal. Între anii 2000 şi 2001 a fost prefect al judeţului Caraş-Severin.
Între 1996 şi 2000 a fost consilier municipal, iar în perioada 1992 şi 1996 a fost viceprimar al municipiului Caransebeş.
Vela este membru fondator al filialei PNL Caraş Severin din ianuarie 1990, conform sursei menţionate
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Orban prefigurează un eşec în comisii, acolo unde PSD - Pro România deţin majoritate de voturi/ Final de negocieri politice: „Am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin Guvernul”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe