„Este o discuţie care va avea loc în următoarele luni. Există nişte criterii inclusiv geografice, dar şi de securitate referitoare la amplasarea acestui scut. Vom face o evaluare la nivel naţional şi vom lua o decizie, bineînţeles la momentul oportun, în următoarele luni, pe măsură ce aceste discuţii tehnice, care vor începe în martie, vor avansa”, a declarat George Maior.
Întrebat despre posibilitatea ca sistemele antirachetă să fie amplasate în judeţele Ialomiţa şi Constanţa, directorul SRI a afirmat că nu se pot face astfel de „judecăţi” în acest moment.
„Sunt o serie de criterii pe care le discutăm cu partea americană şi e prematur să indicăm locaţii”, a adăugat Maior.
Referindu-se la costurile amplasării în ţara noastră a componentelor scutului antirachetă, George Maior a apreciat că acestea nu există şi că, dimpotrivă este un plus de securitate pentru ţară în ceea ce priveşte ameninţări noi ale secolului XXI, România fiind „descoperită din acest punct de vedere”.
Audierile pe tema scutului antirachetă în Comisiile reunite de apărare şi de politică externă a început, în jurul orei 14.00, membrii din staff-ul parlamentar fără certificat ORNISS fiind invvitaţi să părăsească sala.